GÜMÜŞHANE YAYLALARININ SÜPER BİTKİSİ: LİKARPA

İzmirli doğaseverler bu kez yaylalarda.
Örümcek ormanları yürüyüşü henüz bitti.
Yaz sonu yaklaştı.
Sezai Kaptan direksiyonu 
Kürtün yaylalarına kırdı.
Yolumuz kıvrım kıvrım yollar.
Dumanlı dağlar.
Gün akşam üstü.
Hava ayaz.
Yayla yamaçlarında görsellik şahane.
Kanatlanıp uçacağız bulutların üstünden.
Bir yamaçta mola.
Her yer küçük çalılık örtüsü.
Yaprakların arasına gizlenmiş
miniminnacık, bezelye büyüklüğünde
tane tane koyu mavi meyvecikler.
Rehberimiz Orhan bey 
bize sürpriz yapmış.
Yayılın! dedi


Gerçekten büyük bir süprizdi.
İlk kez bu kadar yaygın ve 
bol  Likarpa çalılığına daldık.
Bu gün herkes Likarpa’ya doyacak.
Likarpa yaban meşininin yerel adı.
Birkaç gün önce 
Taşköprü yaylasında 
tadımlık biraz bal, 
biraz da çivit mavisi renginde bir reçel.
İçinde minik minik meyveler.
Ama bu kez likarpalar elimizin altında.
Ele gelmeyen küçücük meyveler.
Tane tane toplamak  kolay değil.
Eller, parmaklar maviye boyandı.
Bilinen adıyla yaban mersini tatlıdır, 
besleyicidir ve dünyada popüler bir meyvedir.
Doyasıya yedik yayla likarpalarını.
SÜPER BESİN LİKARPA
Yaban mersini  "süper yiyecek" sınıfında.
Küçük ama güçlü meyve süper besinler kaynağı.
Kalorileri düşüktür, besinleri çok ve şifalı.
1 su bardak dolusu (150 gram) 
yaban mersinde;
84 kalori içerir .
Sağlık açısından çok çeşitli 
faydalar sunan, düşük enerjili ama
besin açısından yoğun bir meyvedir. 
Lif, C Vitamini ,K Vitamini ,
Manganez vardır.
Meyvenin %85'i sudur.

SAĞLIK DOSTU LİKARPA 
Kan basıncını düşürmeye,
kalp sağlığını korumaya,
hafızayı güçlendirmeye,
egzersiz sonrası kas yorgunluğunu  
iyileşmeye yardımcı bir meyvedir.
Yaban mersini en iyi antioksidan 
gıdalardan biridir. 
Yaban mersini antioksidanlar, 
C vitamini, lif açısından zengindir.
 İltihap azaltıcı özelliklere sahiptir. 
Düzenli olarak yaban mersini yemek,
 kalp sağlığını, 
beyin fonksiyonlarını iyileştirmeye ve 
kronik hastalık riskini azaltmaya 
yardımcı olabilir
YAYLAYA VEDA ZAMANI

Yine akşam oldu.
Düştük  Gümüşhane’nin yoluna.
Doyamadık likarpanın tadına.
Gümüşhane’nin dağları,yaylaları
şifalı bitkilerle,otlarla kaplı.
Bu alanlar tabiat parkı,
koruma alanı haline getirilmeli.
Ender bitkiler korunmalı.
Yabani likarpalar da.
Likarpalar çoğalsın,
İnsanlar şifalı meyveyi yesin!

YORUM EKLE