23 Nisan mesajları

Gümüşhane’de 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ve TBMM’nin kuruluşunun 102.yıldönümü nedeniyle yayımlanan kutlama mesajları.

23 Nisan mesajları

VALİ KAMURAN TAŞBİLEK

“Asırlardan beri hür ve bağımsız yaşamış olan Türk milletinin ulusal egemenliğini tescilleyen Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılışının 102. yıl dönümünü ve Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı bir kez daha kutlamanın gurur ve mutluluğunu hep birlikte yaşıyoruz.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından çocuklara armağan edilen ve dünyadaki tek evrensel çocuk bayramı olan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutladığımız bugün, tarihte eşine az rastlanır bir bağımsızlık mücadelesi veren Aziz Milletimizin iradesinin vücut bulduğu ve “Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir” ilkesi doğrultusunda millet egemenliğine dayalı Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerinin atıldığı gün olmuştur.

Bizler bugün, üzerinde hür ve bağımsız olarak yaşadığımız ülkemizde, gelişmiş toplumlar arasında yer almak, büyük ve güçlü Türkiye idealini gerçekleştirmek için, milli ve manevi değerlerine güçlü bir şekilde bağlı, yetişmiş insan gücüne sahip olmak zorundayız. Bu sebeple çocuklarımızın topluma yön verecek bireyler olarak yetişmeleri için daha çok çalışmalı, büyük ve güçlü Türkiye ideali için çaba sarf etmeliyiz. Çocuklarımızın gözlerindeki ışık ve yüreklerinde taşıdıkları umutları ülkemizin geleceği adına bizlere güç vermektedir.

Tarihimizde çok önemli bir yeri olan bugün vesilesiyle, Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere bu cennet vatan için canlarını seve seve feda eden aziz şehitlerimizi, vefat eden gazilerimizi rahmet, minnet ve saygıyla yâd ediyor, hayatta olan gazilerimize şükranlarımızı sunuyor, çocuklarımızın tüm dünya çocukları ile birlikte kutladıkları 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı tebrik ediyorum.”

MİLLETVEKİLLERİ HACI OSMAN AKGÜL, CİHAN PEKTAŞ

“Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir’ düsturuyla Türk milletinin bağımsızlığını ve milli iradenin hakimiyetini dünyaya ilan eden Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kuruluşunun 102. yılını idrak ediyoruz. İstiklal Harbimizin karargâhı olan TBMM aynı zamanda demokrasimizin, ulusal egemenliğin ve istiklalimizin de adeta sembolü haline gelmiştir. Yetkisini yalnızca milletimizden alan Gazi Meclisimiz bir asır önceki bu ruh ve inançla devletimiz ve milletimiz için çalışmalarını sürdürmektedir.  

23 Nisan; yüce meclisimizin kuruluşunun yıl dönümü olmasının yanı sıra, geleceğimizin teminatı olarak gördüğümüz çocuklarımızın da bayramıdır. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kardeşlik ve barış mesajlarını çocuklar aracılığıyla bir kez daha yinelediğimiz özel bir bayramdır. İnanıyoruz ki, hangi ülkede olursa olsun çocukların savaş, açlık ve kargaşa ortamından uzak bir şekilde yaşamaları, barış içinde bir dünyanın da kapılarını açacaktır.

Geleceğimizin teminatı olan en kıymetli hazinemiz çocuklarımızı; ülkesini ve milletini seven, vatanı için çalışıp üreten, milli ve manevi değerlerine bağlı, kendine güvenen, hayatın güçlükleriyle baş edebilecek ölçüde donanımlı, girişimci, ufku geniş ve yetenekli gençler olarak yetişmelerini sağlamak ortak sorumluluğumuz ve hedefimizdir.

Bu duygu ve düşüncelerle: Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin ilk başkanı olan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, Kurtuluş Savaşı’mızı sevk ve idare eden ilk meclisimizdeki milletvekillerini, bütün Şehit ve Gazilerimizi bir kez daha rahmetle ve minnetle yâd ediyor; aziz milletimizin ve bütün dünya çocuklarının bayramını kutluyoruz.

BELEDİYE BAŞKANI ERCAN ÇİMEN

Gümüşhane Belediye Başkanı Ercan Çimen, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla mesaj yayınladı.

Başkan Çimen, Türkiye Büyük Millet Meclisinin (TBMM) 102'ici kuruluş yıl dönümü ile Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı kutlamanın gurur ve mutluluğunu yaşadıklarını belirtti. 

23 Nisan 1920 tarihinin her yaştan ferdiyle vatanı, bayrağı, ezanı ve özgürlüğü için yılmadan mücadele eden aziz milletimizin yeniden dirilişinin ve şahlanışının timsali olduğunu kaydeden Başkan Çimen, TBMM'nin ilk Başkanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk ile tüm şehit ve gazileri rahmet ve minnetle yad ettiklerini ifade etti.  
Başkan Çimen, mesajında şunları söyledi: “‘Hakimiyet kayıtsız şartsız milletindir’ şiarıyla Kurtuluş Savaşı'nı başlatan Türk milleti, tüm imkansızlıklara rağmen ayağına pranga vurulmasına izin vermeyerek, o çetin mücadeleyi zaferle neticelendirdi. İstiklal mücadelemizde eşsiz bir kahramanlık destanı yazan aziz milletimizin, iradesini hayata geçirme yolunda sergilediği azim, başka milletlerin bağımsızlık mücadelelerine de ilham kaynağı olmuştur.  Milli iradenin tecelligahı Türkiye Büyük Millet Meclisi, kurulduğu günden bu yana geçen 102 yılda, vatandaşlarımızın huzur, refah ve barış içinde yaşaması, ülkemizin daha müreffeh hale gelmesi için ilk günkü heyecan ve kararlılıkla çalışmalarını sürdürmektedir. 23 Nisan ayrıca demokrasinin, milli iradenin ve millet egemenliğinin en bariz göstergesidir. Çocuklara armağan edilmiş olan bu özel bayramda, daha yaşanabilir, daha müreffeh, daha huzurlu ve daha güçlü yarınlar için çalışacağız. Tüm çocuklarımızın, tüm dünya çocuklarının bu müstesna bayramını gönülden tebrik ediyor, 23 Nisan 1920’de açılan meclisimizin ilk başkanı, Kurtuluş Savaşımızın Başkomutanı, Cumhuriyetimizin banisi Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ve silah arkadaşlarını tazimle yad ediyorum.”

REKTÖR PROF.DR. HALİL İBRAHİM ZEYBEK

“Egemenliğimizin sembolü, demokrasimizin ve bağımsızlığımızın kalesi olan Türkiye Büyük Millet Meclisimiz bugün 102 yaşında. 102 yıl sonra bir milletin diriliş tarihini yeniden kutlamanın mutluluğu ve gururunu yaşıyoruz. Kurtuluş Savaşı’nın ortasında milletin istiklal ümidi ve mücadelesinin en güçlü dayanağı olan Gazi Meclisimiz, cephede kanını vatan toprağına feda eden aziz milletimizin fedakârlıklarını boşa çıkarmamak için Anadolu’nun kalbinde, Ankara’da direnen bir güç olmuştur. Bu şanlı meclisin açılışını Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün çocuklara bayram olarak armağan etmesi Türkiye Cumhuriyeti’nin, çocuklarımızın ve gençlerimizin omuzlarında yükseleceğine olan inancının sembolü olmuştur. Daha güçlü ve daha huzurlu yarınlar için ülkemizin sorumluluğunu devredeceğimiz çocuklarımızın manevi değerlerimizle donanmaları, milli ideallerimize sarılmaları ve bilimin ışığında yetişmeleri bizlerin en büyük arzusudur. 

Bu vesileyle TBMM’nin kuruluşunun 102’nci yıldönümü ve 23 Nisan Milli Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı en içten duygularımla kutluyor, Gazi Meclisimizin kuruluşunda ve Kurtuluş Savaşımızın kazanılmasında emeği geçen başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm şehit ve gazilerimizi saygı, şükran ve rahmetle anıyorum.”
 

İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜ MİRAÇ SÜNNETCİ

“Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin 102. kuruluş yıl dönümünde, ülkemizdeki ve dünyadaki tüm çocukların 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı canı gönülden kutluyorum.

23 Nisan 1920'den bu güne, gazi meclisimizin çatısı altında milletimizin istiklali, istikbali ve dahi aydınlık yarınları için emek vermiş, milli iradenin vatan sathında hâkimiyeti için mücadele etmiş; başta Türkiye Büyük Millet Meclisinin ilk başkanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm milletvekillerimizi saygıyla yâd ediyorum.

Cumhuriyetimizin ön sözü olan "Egemenlik Kayıtsız Şartsız Milletindir" şiarıyla açılan Türkiye Büyük Millet Meclisi, milli egemenlik anlayışımızın somut bir ifadesidir. Bir asır önce umutla, inançla ve dualarla açılan meclisimiz, vatanımızın işgal edildiği bir dönemde milletimizin hürriyet ve istikbal davasının merkezi olmuştur. Ebediyen tam bağımsız yaşama azminde ve karalılığında olan necip milletimiz, İstiklal Harbi'nde de iradesini bu doğrultuda ortaya koymuştur. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, milletimizin karakterini şu cümleler ile ifade eder: "Türk Milleti yüzyıllardan beri hür ve müstakil yaşamış ve istiklâli yaşamak için şart saymış bir kavmin kahraman evlâtlarından ibarettir. Bu millet istiklâlsiz yaşamamıştır, yaşayamaz ve yaşamayacaktır." Tarih boyunca tam bağımsızlık uğuruna feda ettikleri ile milletimiz, dünyada benzeri görülmemiş zaferlere nail olurken istikbali için mücadele eden milletlere de örnek teşkil etmiştir.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk, istiklali genlerine kodlanmış ulusumuzun, milli egemenlik ile taçlandırıldığı bu eşsiz zaferini yine bu ülkenin evlatlarına ve tüm dünya çocuklarına armağan etmiştir. Bu tarihin, çocuklara bayram olarak atfedilmesi asla bir tesadüf değildir. Milletimizin duası, kuvvet kaynağı, sınırsız hayali olan çocuklarımız istikbalimizin en güçlü teminatıdır. Çocuklar bizim yarına bakan yüzümüz, aydınlık geleceğimizdir. Evlatlarımız, daha güçlü bir Türkiye için ortaya koyduğumuz çabanın ilham kaynağıdır.

Gözümüzün bebeği sevgili çocuklar; sizler bu ülkenin yarını, umudu en güzel rüyası, en büyük zenginliğisiniz. Bu ülkenin dünyaya ilham veren kültür hazinesine sahip çıkacak, nesiller ötesine taşıyacak olan sizlersiniz. Yarının Türkiye'si sizlerin tertemiz yüreklerinde, parlak dimağlarında ve yetenekli ellerinde şekillenecek. Sizlere inanıyor ve güveniyoruz. Hayalleriniz, rüyalarınız ve azminiz bu güzel ülkeyi yıldızlara taşıyacak. Tarihe yön veren ecdadımız gibi başarılarınızla yarına imzanızı atacaksınız. Ay yıldızlı bayrağımızı çok daha yükseklerde dalgalandıracaksınız.

Birlik ve beraberliğimizi pekiştirdiğimiz, millet olarak tasada ve kıvançta bir olduğumuzu vurguladığımız bu kutlu günde başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere; İstiklal Savaşımızın tüm kahramanlarını, bize bu vatanı armağan eden tüm şehit ve gazilerimizi bir kez daha rahmetle ve minnetle yâd ediyorum.  Yarınlarımızın teminatı olan evlatlarımızın ve tüm dünya çocuklarının, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını en içten dileklerimle kutluyorum.”
 

GTSO BAŞKANI İSMAİL AKÇAY

“Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir’ ifadesinin ışığında milli egemenliğimizin bütün dünyaya ilan edilişinin, Milletimizin yeniden doğuşunun simgesi olan Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kuruluşunun 102. yıl dönümünü büyük bir coşkuyla idrak etmenin mutluluğu içerisindeyiz.

Necip milletimizin azim ve kararlılıkla başlattığı var olma mücadelesinin bağımsızlığa en son adımı bu kutlu günde atılmış ve ulusal egemenliğimizin tescillendiği 23 Nisan 1920 günü, aziz Atatürk tarafından ‘Milletimizin aydınlık geleceği ve omuzlarında demokrasiyi yükseltecek nesil’ olarak görülen çocuklarımıza bayram olarak armağan edilmiştir. En önemli zenginliğimiz olan çocuklarımıza sahip çıkmak, geleceğimize sahip çıkmaktır. 

Bu duygu ve düşüncelerle; 23 Nisan’ı çocuklara bayram olarak armağan eden başta Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin ilk Başkanı, Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, vatan uğruna canlarını feda eden aziz şehitlerimiz ve ebediyete irtihal eden gazilerimizi rahmetle, minnetle, saygıyla yâd ediyor, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutluyorum.”
 

AK PARTİ İL BAŞKANI AV.CELALETTİN KÖSE

“Milletimizin bağımsızlığının sembolü olan Türkiye Büyük Millet Meclisimizin açılışının 102’inci yıldönümü ile Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün bugünü çocuklara bayram olarak armağan edişini bir kez daha coşkuyla kutluyoruz. Ülkemizin gelişip yükselmesi ve çağdaş medeniyetler seviyesine çıkabilmesini, memleketin kendi çocuklarını en iyi şekilde yetiştirmesine bağlayan Atatürk’ün düşünceleriyle ve tarihimizin gurur dolu sayfalarından ilham alarak yetişen nesiller, Türkiye Cumhuriyeti’nin geleceğinin de teminatı olacaktır. İnanıyorum ki; uluslararası boyutta kutlanan tek çocuk bayramı olarak dünyada kabul gören 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile diğer milli bayramlarımız vesilesiyle yaşanacak kenetlenme sayesinde büyük Türkiye hedefi kısa zamanda gerçekleşecektir.

Bu duygu ve düşüncelerle; tüm Gümüşhaneli hemşehrilerimin, özellikle de çocuklarımızın Bayramı’nı kutluyor; 23 Nisan’ı çocuklara bayram olarak armağan eden Mustafa Kemal Atatürk, başta olmak üzere bağımsızlığımız için canını ortaya koyan şehit ve gazilerimizi minnetle yâd ediyor, bayramın ilimizdeki yavrularımız başta olmak üzere tüm dünya çocuklarına sağlık, mutluluk ve başarı getirmesini diliyorum.”

İYİ PARTİ İL BAŞKANI ALİ ATEŞ

“23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı” Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu ve ilk Cumhurbaşkanımız Mustafa Kemal Atatürk tarafından çocuklara armağan edilen önemli bir bayramın adıdır. Bu bayramı her ne kadar bütün Türk ve Dünya çocuklarının neşe içinde güzel vakit geçirip, eğlendikleri bir gün olarak hatırlasak da, aslında arka planında çok daha derin ve kutsi anlamları ihtiva etmektedir.

Bunları kısaca hatırlayacak olursak… Osmanlı İmparatorluğu 1914’te başlayan Birinci Dünya Savaşı’nda ve Çanakkale’de büyük mücadeleler vermiş, insanüstü bir vatanseverlik ve kahramanlık örneği sergilemişti. Ancak, cephelerde gösteriler başarılar ne yazık ki masa başında, siyasi olarak devam edemeyip, Mondros ve Sevr gibi anlaşmalarla yurdumuz işgal edilmişti. Ve buna müteakip, vatan yönetimi her anlamda emperyalist işgal kuvvetlerine terk edilmişti. Vatanın zor ve karanlık günler geçirdiği bu günlerde Türk Ulus’unun başına geçen Gazi Mustafa Kemal Paşa, tek kurtuluşu ulusal ve çağdaş fikirlere sahip, tam bağımsızlık ülküsü ile yeni bir hükümet kurulmasında buluyordu. Bu amacı gerçekleştirmek için 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkmış; Erzurum ve Sivas Kongrelerini düzenleyerek, halka gerçekleri anlatmış, onlarda milli bir şuur oluşturmuştu. “Hiçbir yabancı devletin egemenliği altına girmeme, vatanı sonuna kadar savunma” fikri böylece belirgin bir biçimde ortaya konulmuştu. Ve yeni hükümet 23 Nisan 1920’de Ankara’da toplanarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni ilan etti ve bu günü Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı olarak, tüm çocuklara armağan etti. 23 Nisan 1927’de bu bayram Atatürk’ün himayesinde başlamış ve Cumhurbaşkanlığı Bandosu çocuklar için konser vermiş ve Ankara’da çocuk balosu düzenlenmişti. 23 Nisan 1933’te Atatürk çocukları makamında kabul ederek onlarla sohbet etmişti. Andımız da bu tarihte çocuklar tarafından ilk kez okunmuştu. O’nun düşüncesinde çocuklar, milletin geleceğini teşkil ediyordu. Bu bayramı çocuklara armağan etmesi, onlara duyduğu sarsılmaz güvenin ve büyük sevginin ifadesi idi. Tarihimizin gurur dolu sayfalarının yeni nesillerce öğrenilmesi ve Türk Devleti’nin devamını emanet edeceğimiz yeni Cumhuriyet bekçilerinin bu bilinçle yetişmesi amacıyla 23 Nisanlar, önemli birer vesile haline geliyordu.

Ayrıca Unesco 1979’u “Çocuk Yılı” olarak duyurmuş ve TRT, 23 Nisan çocuk şenliğini başlatarak, bütün Dünya çocuklarını kucaklayan etkinlikler düzenlemişti. Böylece bu bayram sevginin, dostluğun, eşitliğin ve barışın bir simgesi olarak bütün dünyaya ilan edilmiş oldu.

Atamızın “yurtta sulh, cihanda sulh” düşüncesi kabul görseydi, bugün başta Ortadoğu ülkeleri olmak üzere, Doğu Türkistan’da ve dünyanın birçok yerinde savaşlar çocukları vatansız, evsiz ve ailesiz bırakmazdı. Yani, 23 Nisan sadece eğlence amacıyla kutlanan bir bayram değil, bağımsızlığın, özgürlüğün ve insan haklarının simgesi olan önemli bir günün adıdır.

Bu vesile ile bu bayramı bize armağan eden başta Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, tüm atalarımızı rahmetle anıyor; bütün Türk Dünyası’nın ve Dünya çocuklarının bayramını yürekten kutluyorum.”

Güncelleme Tarihi: 22 Nisan 2022, 13:32
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER