360 Derece Performans Değerlendirme Nedir?

360 derece performans değerlendirme, yöneticiler, ekip arkadaşları, müşteriler v.b. kaynak oluşturabilecek kişilerden veriler toplanarak yapılmaktadır.

360 Derece Performans Değerlendirme Nedir?

360 derece performans değerlendirme, personel değerlendirilmenin yöneticiler, ekip arkadaşları, iç ve dış müşteriler ile astları gibi çeşitli kaynak oluşturabilecek kişilerden veriler toplanmasıyla yapılmasını sağlar. 

Bir işletmenin verimliliğinin ortaya çıkarılabilmesi ve gerektiği zaman artırılması için gerekli olan temel faktör, işletmede çalışmak ile görevli olan kişilerdir. Çalışanların sahip olduğu potansiyellerin en iyi şekilde ortaya çıkabilmesi ve kullanılabilir bir hal alabilmesi, işletmenin değer kazanması adına oldukça büyük bir önem taşır. Bu sebeple, çalışanların performanslarının periyodik aralıklar ile ölçülmesi gerekir.

İşletmedeki çalışanların verimliliklerini ölçmek maksadıyla en fazla tercih edilen yöntemler arasında 360 derece performans değerlendirme yöntemi de bulunur. Bu yöntem en basit tanımı ile çalışanların performanslarının yalnızca üstlerinden değil, kendisi gibi çalışanlardan ve ilişkide olduğu müşterilerinden elde edilmesini sağlar.

Şeffaf bir değerlendirme sürecini sağlıyor olması ve çalışan performansının belirlenmesinde üstlerin tekelini kırabilecek özelliğe sahip olan bu yöntem, verimlilik artışı için önemlidir. İşletmelerin verimlilik konusunda alabileceği en iyi önlemlerden olan 360 derece performans değerlendirme yöntemi sayesinde sizler de bu alanda avantajlı duruma geçmeye başlayabilirsiniz. 

360 derece performans değerlendirme konusunda daha ayrıntılı bilgi alabilmek ve bu alanda profesyonel bir hizmet almak istiyorsanız RunHR360’ı hemen inceleyin.

360 Derece Performans Değerlendirmenin Hedefleri Nelerdir?

Bütün performans değerlendirme yöntemlerinde olduğu gibi bu yöntemde de temel hedef, birey olarak hizmet veren personellerin tek tek verimliliklerinin yükseltilmesi ve işletmenin bütüncül bir yaklaşım ile daha üst bir noktaya taşınabilmesidir. 

Çalışan performansının artması, onları daha fazla çalıştırmaktan geçmez. Daha verimli çalışılabilmesi için gerekli analizlerin ve iyileştirme çalışmalarının yapılması önemlidir. Çalışanların eksik yönlerinin ortaya çıkarılması ve bu yönlerde özel eğitimlere tabi tutulması, yeteneklerinin ve ilgisinin olduğu alanlarda tüm geliştirme çalışmalarının yürütülmesi gerekir. 360 derece performans değerlendirme de tam bu noktada devreye girer. 

360 derece performans değerlendirme raporu olarak adlandırılan raporlarda, işletmelerin yönetimi tarafından gerekli olan tüm adımlar atılır ve iyileştirme sürecine giriş yapılır. 

360 Derece Performans Değerlendirme Nasıl Yapılır?

Performans değerlendirme için uygulanabilecek bu yöntemde bazı önemli detaylar vardır. Değerlendirme işlemi son derece kapsamlı bir şekilde ele alınmalıdır. Yetkinliklerin belirlenmesi ilk etapta öne çıkanlar arasındadır. Değerlendirme  yapılırken göz önünde bulundurulacak olan yetkinlikler kapsamında pozisyon kriteri dışarıda tutulmalıdır. 

Performans değerlendirmesi yapılacağı zaman hangi kişilerin hangi kişileri değerlendirmek ile yetkili olduğu açık bir şekilde belirtilir. Değerlendirilmesi gerekli olan çalışanlar hakkında ne kadar fazla kişiden veri elde edilirse, sonuçların rasyonelleşmesi de o kadar fazla mümkün hale gelir. 

Performans değerlendirmeyle ilgili çalışanlara mutlaka bilgi verilmesi gerekir. Performans değerlendirme denildiği zaman genel olarak çalışanlar kendilerini büyük bir stres ve kaygı içerisinde hissedebilirler. Bu tür problemlerin meydana gelmemesi adına, değerlendirmelerin neden yapılacağı ve kendilerine ne gibi olumlu katkılar sağlayabileceği net bir şekilde açıklanmalıdır. 

360 derece performans değerlendirme sürecinin çok fazla uzatılması, işletme içerisindeki stres seviyesinde yükselmeye yol açabilir. Bu durum bazı çalışanların değerlendirme formlarına gelip geçici cevaplar vermesine sebep olabilir. Aynı zamanda cevapların yeteri kadar ciddiye alınmaması da söz konusudur. Bu sebeple, değerlendirme işleminde çok aceleci davranılmadan hareket edilmelidir. 

Süreç içerisinde en önemli olan ayrıntı gizlilik ve güvenilirliktir. Kimin kime hangi değerlendirmeler üzerinden yaklaştığının asla bilinmemesi gerekir. Ayrıca bu durumun garantisi de bütün çalışanlara sunulmalıdır. Aksi takdirde çalışanlar değerlendirmelerde kendilerini baskı altında hissetmeye başlayabilirler. 360 derece performans değerlendirme konusunda daha ayrıntılı bilgi alabilmek ve bu alanda profesyonel bir hizmet almak istiyorsanız RunHR360’ın https://www.runhr360.com/ adresini ziyaret edebilirsiniz. 

Güncelleme Tarihi: 14 Kasım 2021, 13:27
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER