Aile hekimleri iş bıraktı

Sağlık Sen Gümüşhane Şubesi Başkanı Engin Karabulut, dün ve bugün tüm yurtta aile hekimlerinin iş bırakma eylemi ile ilgili konuştu.

Aile hekimleri iş bıraktı

Aile hekimleri tüm yurt genelinde özlük hakları için 17 ve 18 Şubat tarihlerinde iş bırakma eylemi kararı aldı.

Sağlık-Sen Gümüşhane Şube Başkanı Engin Karabulut, aile hekimlerinin cari gider ödeneğinin yetersiz kaldığını ve sağlık çalışanlarının yalnız bırakıldığını savundu.

Doktorlara ve tüm sağlık çalışanlarına yapılan eşitsizliğin altını çizen Karabulut, doktor ve diğer sağlık çalışanlarının özlük haklarının acil olarak iyileştirilmesi istedi.

“Sağlık Bakanımız eğer sağlık çalışanlarına sahip çıkmayacaksa o koltuğu bıraksın”

Sağlık çalışanlarına karşı şiddeti önlemeye yönelik etkili ve hukuki bir düzenlemeyi ve ‘Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’nin’ düzenlenmesi için acil bir çalışma yürütülmesi gerektiğinin vurgulayan Karabulut, “Sağlık-Sen Şube Başkanlığı olarak biz de 17-18.02.2022 tarihlerinde iş bırakma kararı aldık. En büyük problemlerimizden birisi Aile Sağlığı Merkezleri’nin (ASM) gider yardımlarının düşük olması. Asgari ücret 4.250 TL olurken A sınıfı ASM’lerimizde en fazla 2 veya 3 personel çalıştırabiliyor. ASM giderleri için ele geçen zamsız 2.800 TL ödenek alan Aile hekimleri 4.250 TL olarak çalışanların maaşlarını veriyor. Aradaki açığı aile hekimlerimiz ödemek zorunda kalıyor. En büyük mağduriyet burada. Bir diğer problem de özlük hakları. Aile hekimleri aile ve çocuk yardımı alamıyorlar. Eşi çalışmayan bir aile hekimi aile ve çocuk yardımı alamıyor. Bu konu ile ilgili biz daha önce dava açtık ve kazandık fakat bir üst mahkeme kararı iptal etti. Aile hekimleri şiddet mağduru ASM’lerde güvenlik görevlisi yok ve bu güvenlik zafiyetinden ötürü Gümüşhane’nin Kelkit İlçesinde bir Aile Hekimine yönelik saldırı olmuştu” dedi.

“6 yıl okuyan doktorlarımızın emeğinin karşılığı bu olmamalı”

Pandemi sürecinde aile hekimlerinin sağlık çalışanlarına verilen ek ödemelerin uzağında kaldığını, bazı Aile Hekimleri ödenek alırken bazılarının alamadığını ifade eden Karabulut, “Hastanede çalışan doktorlarımız Covid-19 hastalarını teşhisli muayene ederken önlem alabiliyorlar ama aile hekimlerimiz teşhisi belli olmayan hastalar için önlem alamadılar ve bu da çok şükür Gümüşhane’de bir kayba sebep olmadı fakat Türkiye genelinde çok aile hekimimizi kaybettik. Bu eylem sadece Aile Hekimlerimiz için değil diğer tüm doktorlarımız için de yapılan bir eylem. Acilde çalışan bir pratisyen doktorun zamlardan önce aldığı maaş 6 bin 670 TL iken veri lise mezunu hazırlama personeli ise 8 bin TL civarında maaş alıyor. 6 yıl okuyan doktorlarımızın emeğinin karşılığı bu olmamalı” diye konuştu.

“Gümüşhane'de de bu eylemimize yüzde 90 civarında destek verdi”

Aile Hekimlerinin Sağlık Bakanlığının açıkladığı 2.500 TL ile 5.000 TL arasındaki zammın dışında tutulduğunu dile getiren Karabulut, “Bu ödenekler ile alakalı aile hekimlerimize bir destek verilmezken aslında tüm doktorlarımıza destek verilmedi. Sağlık Bakanlığına tepki amaçlı daha önce de sağlık çalışanları olarak bir eylem kararı almıştık fakat bu defa ki eylemimiz tamamen doktorlara ve aile sağlığı çalışanları özelinde oluyor. Gümüşhane'de de bu eylemimize %90 civarında destek verdi. Aile hekimlerimiz ve biz de Gümüşhane Sağlık Sendikası Şubesi olarak tüm doktorların ve sağlık çalışanlarının arkasındayız. Düşük Aile hekimi ve sağlık çalışanı maaşlarının ortadan kalkması için döner sermaye sisteminin tepeden aşağıya değiştirilmesi gerekiyor. Doktorlar performansa dayalı maaş alırken diğer sağlık çalışanları için bu durum değişiklik gösteriyor. Örneğin pandemi sürecinde bir vakaya gidiliyor Covid-19 hastalarına hizmet veren 2 Acil Tıp Teknisyeni (ATT), 1 tane paramedik personeli ve şoförümüz oluyor. ATT ile Paramedik personeli ek ücret ödeneği alırken şoför hiçbir destek almıyor. Aynı vakaya gidiyorlar ama ödenek aynı değil. Tek tip maaş sistemine geçilirse böyle bir problem kalmayacak. Aile hekimliği yönetmeliğinin yeniden düzenlenmesi gerekiyor. Sağlık Bakanımız eğer sağlık çalışanlarına sahip çıkmayacaksa o koltuğu bıraksın” ifadelerini kullandı.

Haber: Zeynek KAYA / Kuşakkaya Gazetesi
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER