Akademisyenlere bilimsel araştırma projesi hazırlama eğitimi verildi

Gümüşhane Üniversitesinde TÜBİTAK BİDEB 2237-B Proje Eğitimi Etkinliklerini Destekleme Programı kapsamında akademisyenlere yönelik “Akademik Düzeyde Bilimsel Araştırma Projesi Hazırlama" eğitimi gerçekleştirildi.

Akademisyenlere bilimsel araştırma projesi hazırlama eğitimi verildi

TÜBİTAK ARBİS veri tabanına kayıtlı araştırmacıların bilimsel araştırma projesi hazırlama ve yürütme kültür ve becerilerinin geliştirilmesi amacıyla düzenlenen etkinliğe 4 farklı üniversiteden toplam 24 katılımcı yer aldı. 

Daha önce ulusal ve uluslararası proje yürütücülüğü yapmış ya da yapmakta olan deneyimli eğitmenler ile henüz proje yapmamış araştırmacıların buluşturulması hedeflenen etkinlikte katılımcıların proje hazırlık aşamasından yazımı ve sonuçlanmasına kadar olan tüm süreçler hakkında teorik ve uygulamalı eğitimler verilerek bilgi sahibi olmaları ve bu süreci birebir yaşamaları sağlandı.

Üniversitenin Kongre ve Kültür Merkezi’nde Prof. Dr. Nafiz Maden’in koordinatörlüğünde eğitmenler Prof. Dr. Serdar Makbul, Prof. Dr. Enver Akaryalı, Prof. Dr. Cemalettin Baltacı, Dr. Öğr. Üyesi Özkan Bingöl ve Dr. Öğr. Üyesi Bülent Akar eşliğinde gerçekleştirilen ve 3 gün süren eğitim etkinliğinde katılımcılar Fecr-i Şimal, Nüveyd-i Fütuh, Gül Sefid ve Neyyir-i Zafer olmak üzere 4 farklı gruplara ayrıldı. 

Katılımcılar eğitmenlerin gözetiminde uygulamalı olarak 4 farklı proje yazdı. Eğitimin son aşamasında ise katılımcılardan hazırlamış oldukları örnek projeleri sunmaları istendi. Sunulan projeler temsili panel üyeleri tarafından değerlendirilerek puanlandırma yapıldı. Projelerin eksik ve tamamlanması gereken yönleri tespit edilip katılımcılarla paylaşılarak karşılıklı bilgi alışverişinde bulunuldu. 

Eğitimler sonunda katılımcılar TÜBİTAK-ARDEB Destek Programları Hakkında Bilgilendirme, Proje Döngüsü Yönetimi ve Mantıksal Çerçeve Matrisi Kavramı, Etkili Bilimsel Araştırma Projesi Yazımı Strateji ve İlkeleri, Hipotez ve Araştırma Sorusu Geliştirme, İfade Etme, TÜBİTAK Ar-Ge Projesi Yazım Süreci, Proje Önerisi Hazırlama Uygulamaları, İnteraktif Sunumlar ve Panel Simülasyonu konularında beceri kazandı.

Etkinlik, katılımcılara sertifika takdimiyle birlikte sona erdi.

Üniversitelerin temel görevlerinden birisinin bilimsel araştırmaları teşvik etmek ve desteklemek olduğunu dile getiren Rektör Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu: “Araştırmacılarımızın bilimsel projeleri hazırlama ve yürütme becerilerini geliştirmek, Üniversitemizin öncelikli hedeflerinden birisidir. TÜBİTAK BİDEB 2237-B Proje Eğitimi Etkinliklerini Destekleme Programı kapsamında Üniversitemizde düzenlenen etkinlik bu hedef doğrultusunda büyük bir adımı temsil etmektedir. Etkinliğin katılımcılarımızın bilimsel araştırma projesi hazırlama ve yürütme becerilerini güçlendirmenin yanı sıra akademik düzeyde projelerin yazılması, yönetilmesi ve sunulmasına dair pratik bilgi ve deneyim kazanarak akademik kariyerlerine önemli bir katkıda bulunacağına inanıyoruz. Sonuç olarak, Üniversitemiz adına gerçekleştirdiğimiz bu eğitim etkinliğinin, bilimsel araştırma kültürünün yaygınlaşması ve üniversitemizin araştırma kapasitesinin artırılması açısından büyük önem taşımaktadır. Katılımcılarımızın kazandığı bilgi ve deneyimlerin, gelecek projelerindeki başarılarını artıracağına inanıyorum. Bu vesileyle de etkinlikte emeği geçen başta Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serdar Makbul ve etkinlik koordinasyon sorumlusu Üniversitemiz Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nafiz Maden olmak üzere eğitmenler; Prof. Dr. Enver Akaryalı, Prof. Dr. Cemalettin Baltacı, Dr. Öğr. Üyesi Özkan Bingöl, Dr. Öğr. Üyesi Bülent Akar ve katkıda bulunan herkese teşekkür ediyorum.”

YORUM EKLE
YORUMLAR
OĞUZHAN  ERTUĞRUL
OĞUZHAN ERTUĞRUL - 2 ay Önce

Üniversitemizi bu güzide çalışmalardan dolayı bir vatandaş olarak tebrik ediyorum. Türkiye de en değerli çalışmaların ana kaynağı TÜBİTAK projeleri inşAllah üniversitemizden de yükselecek.

SIRADAKİ HABER