Akçay Gümüşhane ekonomisini TRT'ye değerlendirdi

TRT Haber’de yayınlanan Ekonomi 7/24 adlı programın Şehir Ekonomisi bölümüne, Gümüşhane Ticaret Sanayi Odası (GTSO) Başkanı İsmail Akçay konuk oldu.

Akçay Gümüşhane ekonomisini TRT'ye değerlendirdi
TRT Haber’de yayınlanan Ekonomi 7/24 adlı programın Şehir Ekonomisi bölümüne, Gümüşhane Ticaret Sanayi Odası (GTSO) Başkanı İsmail Akçay konuk oldu.

TRT Muhabiri Enes Özdemir’in sorularını cevaplayan Akçay, teşvik paketinden pestil ve kömeye, organik süt üretiminden kuşburnuna kadar birçok konu hakkında bilgiler verdi.

Gümüşhane ekonomisi ile ilgili umutlu bir tablo çizen Akçay, Gümüşhane iş dünyası olarak istedikleri sektörlerin yeni teşvik paketi içerisinde yer alması gerektiğine dikkat çekti.

“YENİ TEŞVİK PAKETİ SIÇRAMA YAPTIRACAK”

Yeni teşvik paketinin Gümüşhane için son derece önemli olduğunu belirten Akçay, “Gümüşhane ekonomisi ülke ekonomisine bağlı olarak gelişen ve büyüyen bir ekonomi. Son zamanlarda Başbakan tarafından açıklanan Doğu ve Güneydoğu Anadolu Kalkınma Projesi kapsamına Gümüşhane ilinin dahil edilmesi Gümüşhane İş Dünyasını çok sevindirmiştir. Bu bizim beklentilerimizin üzerinde bir destek ve projesi olarak görüyoruz. Bizim istediğimiz sektörler bu teşvik kapsamında desteklenirse önümüzler deki günlerde Gümüşhane ekonomisinde gözle görülür bir sıçrama yapacağımıza inanıyorum” dedi.

“YILLIK 5 BİN TON PESTİL KÖME ÜRETİYORUZ”

Gümüşhane denilince Türkiye’nin her yerinde akıllara pestil ve köme geldiğini kaydeden Akçay, “Pestil ve Köme Gümüşhane’nin ürettiği yöresel ve marka olmuş bir üründür. Yıllık yaklaşık 4 bin 500- 5 bin ton civarında üretim yapılıyor. Emek yoğun bir sektör. İlimiz ekonomisi ve istihdamında çok önemli bir yer tutuyor. 27 tane işletme, hem üretici hem de toptan ve perakende satıcı olarak hizmet veriyor” diye konuştu.

“GÜMÜŞHANE TÜRKİYE’NİN ORGANİK SÜT MERKEZİ”

Özellikle Kelkit ilçesi başta olmak üzere Gümüşhane’nin Türkiye’nin organik süt merkezi olduğunu ifade eden Akçay, “Günlük 25 tonun üzerinde organik süt üreten tesisimiz var. Bu işletmemiz örnek teşkil ederek birçok aile işletmesi ve küçük ölçekli süt üretim işletmeleri kuruldu. Kelkit Köse ve Şiran İlçelerimiz de çok önemli oranda organik süt üretimi yapılmaktadır” ifadelerini kullandı.

“BEŞ YIL SONRA CEVİZ İHTİYACIMIZI KENDİMİZ KARŞILAYACAĞIZ”

Kuşburnu, ceviz ve dut’un Gümüşhane için önemine vurgu yapan Akçay açıklamalarında, “Kuşburnu Gümüşhane’de doğal ortamda yetişen ve C vitamini anlamında bölgenin ve Türkiye’nin en fazla C vitamini ihtiva eden Rosa Carine türü dağlarımızda bol miktarda yetişiyor. Önemli ölçüde marmelat ve kuşburnu suyu olarak üretimi yapılıyor. Diğer ürünlerimize bakıldığında pestil ve kömede kullanmış olduğumuz dut ve ceviz ile üretim yapan işletme sayılarımız arttıkça mevcut dut ve cevizimiz yetmez oldu. Ancak son yıllarda bu konuda ilimiz valileri ve Tarım İl Müdürlüğümüz bu konuya ağırlık veriyor. Her yıl 10 binin üzerinde ceviz fidanı ekiliyor. Önümüzde ki beş yıl içerisinde ihtiyacımız olan dutu ve cevizi üretiyor olacağız” ifadelerine yer verdi.

Haberin Kaynağı: Gümüşkoza Gazetesi

Güncelleme Tarihi: 01 Kasım 2016, 16:49
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER