Anayasa Mahkemesinden rekor tazminat

Gümüşhane’nin merkeze bağlı Övündü köyünde taraflar arasında suyun kullanım hakkına yönelik görülen ve 12 yıl sonra suyun kaybolması sonucu düşen davadan dolayı Anayasa Mahkemesi makul sürede yargılama hakkı ihlal edildiği için davacılara 270 bin TL tazminat ödenmesine hükmetti.

Anayasa Mahkemesinden rekor tazminat

Övündü köyünde taraflar arasında suyun kullanım hakkına yönelik çıkan anlaşmazlık üzerine 2010 yılında Gümüşhane Asliye Hukuk Mahkemesinde suya müdahalenin meni davası açıldı. 

Davada iki kez karar verilirken Yargıtay farklı gerekçelerle iki kez Gümüşhane Asliye Hukuk Mahkemesi kararını bozdu. Yargıtay bozma kararları üzerine yerel mahkemede dava görülürken bölgede faaliyet gösteren HES firmasının çalışması sonucu dava konusu su kayboldu. 

Bunun üzerine Gümüşhane Asliye Hukuk Mahkemesi konusuz kalan davada karar verilmesine yer olmadığına karar verdikten sonra dosyayı 3. kez Yargıtay incelemesine gönderdi ve 2022 yılında Yargıtay’ın onama kararı ile kesin hüküm kuruldu.

Tüm bu yaşananların ardından Avukat Eşref Balki tarafından hazırlanan dosya ile konu Anayasa Mahkemesine taşınırken Yüksek Mahkeme taraflara 270 bin TL tazminat ödenmesine hükmetti.

Konuya ilişkin sorularımızı cevaplayan başvurucu vekili Avukat Eşref Balki, “Anayasa'nın 36.maddesinde "Herkes, meşru vasıta ve yollardan faydalanmak suretiyle yargı mercileri önünde davacı veya davalı olarak iddia ve savunma ile adil yargılanma hakkına sahiptir." şeklinde, yine Anayasa'nın 141. Maddesinde "Davaların en az giderle ve mümkün olan süratle sonuçlandırılması yargının görevidir." şeklinde medeni hak ve yükümlülüklere ilişkin uyuşmazlıkların makul sürede karara bağlanması gerektiğine dair düzenleme mevcuttur. Uzun süren yargılama Makul Sürede Yargılama Hakkının ihlalidir. Bu açıdan Yüksek Mahkeme Kararını olumlu ve güzel bir karar olarak değerlendiriyoruz” dedi.

YORUM EKLE
YORUMLAR
yusuf sadık  eğitimci.yazar- Gazeteci
yusuf sadık eğitimci.yazar- Gazeteci - 1 yıl Önce

Savunma makamı olarak önemli bir konuda üksek mahkemeden savunmasına ilişkin olumlu karar bir hukuk başarısıdır.
Av. Eşref Balki yi bu başarısından dolayı tebrik ediyopr kutluyorom.
Ayrpca Dört konaklı olmasından dolayı da gurur duyuyorum.
Başarılar değerli av. Eşref balkı yeğenim...

Ergin Karaçengel
Ergin Karaçengel - 1 yıl Önce

Av. Eşref BALKİ yi tebrik ediyorum. Bizimde 2008 yılında TOKİ ye karşı bir davamızı kazanmıştı.

SIRADAKİ HABER