Arıcılık Genelgesi Yayımlandı

Gümüşhane Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, gezgin ve sabit arıcılık yapan arıcılar için genelge yayımladı.

Arıcılık Genelgesi Yayımlandı
Arıcılık Genelgesi Yayımlandı

Gümüşhane Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, gezgin ve sabit arıcılık yapan arıcılar için genelge yayımladı.

Genelge kapsamında, arıcıların arı hareketlerinde kovanlarının plakalanmış olarak il içi ve il dışı nakillerde Bakanlık veri tabanından alınan işletme tescil belgesi bulunması zorunluluğu getirildiği belirtildi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Irkın, arıcıların arıları yerleştirilmelerinde İl Müdürlüğünün yetkili olduğunu belirterek, konaklanacak yerin adresinin İl müdürlüğüne bildirilmeden, konaklanan bölge için koloni kapasitesi üzerindeki yerleşim taleplerine izin verilemeyeceği gibi usule aykırı yerleşen arıcılara da gerekli cezaların uygulanacağını belirtti.

Irkın, gezgin arıcılar, arıcılık yaptığı çevreye zarar vermemesi için gerekli tedbirleri almakla yükümlü olduğu gibi arı konaklatan alanlarda otlayan hayvanların zarar görmemesi için tedbir alma zorunluluğunun hayvan sahiplerine ait olduğunu belirterek, “Arıcılar trafiğin yoğun olduğu bölgelerde yoldan 200 metre, stabilize ara yollarda ise yola 30 metre uzaklığa yerleştirilir. Gezgin arıcılık yapan arıcılar, arılarını çevreye rahatsızlık vermeyecek, meskûn mahal dışında bir yere flora durumu ve koloni sayısı göz önüne alınarak arılıklar arasındaki mesafe 1500 metre olacak şekilde yerleştirilir. Arıcılar kendisine kolayca ulaşılması için arı kovanlarının üstüne telefon numaralarını yazmak zorundadır. İl Müdürlüğü kontrolünde organik arıcılık yapılan Yitirmez köyü gezginci arıcılığa kapalı olup giriş ve çıkış yasaktır. Arıcılık yönetmeliğine uygun olmayan alanlarda konaklayan arıcılar arılarını kaldırmak istememesi durumunda, arılar güvenlik güçlerince kaldırılır, meydana gelen zarardan arıcı sorumludur. Tedbirlere riayet etmeyen arıcılar hakkında ilgili kanunlara göre işlem yapılacaktır.” dedi.
Güncelleme Tarihi: 01 Nisan 2014, 13:39
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER