Artabel Göllerine Ulaşım Artık Yürüme 30 Dakika

Gümüşhane’nin Torul ilçesi sınırlarında bulunan 5 bin 859 hektarlık Artabel Gölleri Tabiat Parkına ulaşım Şiran ilçesinden yapılan yolla 30 dakikaya düştü.

Gümüşhane’nin Torul ilçesi sınırlarında bulunan 5 bin 859 hektarlık Artabel Gölleri Tabiat Parkına ulaşım Şiran ilçesinden yapılan yolla 30 dakikaya düştü.

Şiran Belediye Başkanlığının geçtiğimiz yıllarda Kaymakamlık katkılarıyla ilçeye bağlı Akbulak köyü Handut yaylasından başlattığı yol çalışması tamamlandı. Gavur dağlarının eteklerine kadar yükselen yol 3 bin metrelik zirveye 150 metrelik mesafede sonlandırıldı. Araçtan indikten sonra Büyük Göle ulaşımı 30 dakikaya düşüren yolla birlikte bölgede turizm faaliyetlerinin daha sık gerçekleştirilmesi planlanıyor.

Şiran Belediyesi de bu kapsamda ilçede 5. kez düzenlenmesi planlanan Şiran Tomara Şelalesi Kültür ve Turizm Festivalinin İsrail’in Filistin’de gerçekleştirdiği katliamlar nedeniyle iptal edilmesinin ardından festival programında yer alan Artabel Gölleri Tabiat Parkı yürüyüşünü gerçekleştirdi.

Sıcak havaya rağmen yaklaşık 150 kişinin katıldığı yürüyüş için Belediye Başkanlığı ilçe merkezinden otobüs kaldırırken, çok sayıda vatandaş göllere görmek için kendi araçlarıyla bölgeye ulaştı.

Toplamda 18 adet buzul gölünün bulunduğu Artabel Gölleri Tabiat Parkına ulaşmak için göllerin hemen arkasında bulunan vadide araçlarından inen vatandaşlar, yaklaşık 30 dakika sonra tabiat parkında bulunan Karagöl ve Büyük göl olarak adlandırılan buzul gölüne ulaştı.

Burada Belediye Başkanlığı tarafından dağıtılan yemekleri yiyip, kara demlikten çay içen vatandaşlar daha sonra vadide yer alan Adalı Göl, Ahtabur Gölü ve diğer gölleri gezmeyi ihmal etmedi. Havanın sıcak olması nedeniyle çok sayıda genç buzul göllerinde yüzme fırsatı bulurken, vatandaşlar eşsiz coğrafyanın tadını çıkardı.

Gezinin ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Belediye Başkanı Yavuz Altıparmak, etkinliğe 120’nin üzerinde vatandaş ile İlçe Kaymakamı Murat Özdemir, HSYK üyeleri, Memur-Sen Genel Başkan Yardımcılarının katıldığı söyledi.

Torul ilçesi sınırlarında yer almasına rağmen Şiran ilçesine komşu olan dünya harikası ve eşsiz coğrafyaya sahip Artabel Gölleri Tabiat Parkına araçtan indikten sonra yaklaşık 30 dakikalık bir zaman diliminde ulaşılabileceğini belirten Altıparmak, geziye katılanların birçoğunun bölgeyi ilk kez gördüğünü ve çok memnun olduklarını söyledi.

“BURASI MUCİZE BİR YER, BURAYI GÖRMEYENİN AKLINA ŞAŞARIM”

“Gümüşhaneli olup, Şiranlı olup, çevre illerden olup bu coğrafyayı görmeyenin aklına şaşarım” diyerek bölgenin güzellikleriyle ilgili değerlendirmede bulunan Altıparmak, Torul ilçesine bağlı Gülaçar ve Gümüştuğ köyünden de aynı bölgeye yürüyerek ulaşımın olduğunu fakat Şiran’da araçtan indikten sonra 30 dakikada ulaşılabildiğini belirterek, “Aracınızdan indikten 30 dakikada sonra bu coğrafyaya dahil oluyorsunuz. Ayaklarınızı çıkararak göllerde rahatlıklar serinleyebilirsiniz. Burası bana göre mucize bir yer.” dedi.

“3 BİN METREDE DÜNYANIN ÜZERİNDE UÇUYOR HİSSİ VERİYOR BU COĞRAFYA”

Eskiden Şiran tarafından bu yolun 5-6 saatte yürünerek gelindiğini dile getiren Altıparmak, yaptıkları yolun hikayesini şöyle anlattı: “Biz burada gerekli incelemelerimizi ve hesaplamalarımızı yaptıktan sonra Kaymakamlığımızın da katkılarıyla yaklaşık 3 bin metrelik zirveye 150 metre mesafeye kadar yolu getirdik. Şiran Akbulak köyü Handut yaylasından Gavur Dağları mevkiine kadar geldik. Araçtan inen vatandaşlarımız 3 bin metreye çıkıp göllerin yanına 2 bin 700 metreye iniyorlar. Gülaçar vadisi, yedi göllerimiz ve Abdalmusa zirvesi de hemen tepemizde duruyor. Buraya gelince 3 bin 331 metre ile Gümüşhane’nin en yüksek noktası olan Abdalmusa tepesine gidebiliyoruz, gölleri gezebiliyoruz. Burada seyran ediyorsunuz. Dünyanın üzerinde uçuyor hissi veriyor bu coğrafya.”

Yolu tam zirve noktaya kadar yapabilmelerine karşın tabiat parkına çok fazla yaklaşarak kirliliğe sebep olmak istemediklerinin altını çizen Başkan Altıparmak, Şiran’da bir turizm hamlesi başlatmak için böyle bir etkinlik düzenlediklerini söyledi.

“ŞİRAN’DA BİR TURİZM HAMLESİ OLUŞTURMAK İSTİYORUZ”

Şiran’ın tarihi ve turistik yerlerini tanıtmak için festival düzenlediklerini hatırlatan Altıparmak, “Şiran’da Tomara Şelalemiz, Evliya Çelebi Seyrangahımız, Çakırkaya Manastırımız, kaya mezarlarımız, türbelerimiz, mağaralarımız var. Bu güzellikleri tanıtmak, insanlara göstermek ve bir dünya harikası olan Artabel Gölleri Tabiat Parkındaki coğrafyayı Şiran üzerinden kısa bir sürede ulaşım sağlayarak Şiran’da bir turizm ayağı oluşturmayı amaçlıyoruz. İnsanlar Şiran’ı doğal güzellikleri, tarihi ve coğrafyasıyla bilsinler. Bir turizm hamlesi oluşturmak istiyoruz. Belediye olarak turizme destek vereceğimizi yaptığımız Artabel yürüyüşü ile de göstermiş olduk.” diye konuştu.
Güncelleme Tarihi: 04 Ağustos 2014, 12:59
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER