Atık barajı yükseltildi mi?

TEMA Vakfı Gümüşhane Temsilcisi Yusuf Oral, merkeze bağlı Karamustafa köyünde faaliyet gösteren maden işletmesinin dolmak üzere olan atık depolama barajının gövdesine dolgu yapılarak yükseltildiğini iddia etti.

Atık barajı yükseltildi mi?
TEMA Vakfı Gümüşhane Temsilcisi Yusuf Oral, merkeze bağlı Karamustafa köyünde faaliyet gösteren maden işletmesinin dolmak üzere olan atık depolama barajının gövdesine dolgu yapılarak yükseltildiğini iddia etti.

Yakın bir zamanda yapılan çalışma ile atık depolama barajı gövdesine ve çevresine dolgu yaparak atık barajının yükseltilmesinin sağlandığını öne süren Oral, yaptığı açıklamada devam eden üretim aksamasın diye yapılan bu çalışmanın hem tekniğe hem de iş ahlakına uymadığını söyledi.

Oral, atık barajında yapılan bu yükseltme işleminin gövde üzerinin hafriyatla doldurulması ve su yalıtımını sağlayan membranların serilmesi şeklinde gerçekleştiğini, birkaç gün içerisinde dolgu ve yalıtım şeklinde yapılan bu imalatların kesinlikle tekniğe uygun olmadığının altını çizdi.

Yapılan yükseltme ile baraj gövdesinin proje kotuna getirilmesine karşın kesinlikle denetim altında gerçekleşmesi gerektiğini vurgulayan Oral, “Çalışma vadi halkını ve Gümüşhane’yi hiçe sayarak yapılmıştır. Endişe etmemize neden olan bu çalışmada yapılan yükseltme işlemi ile ulaşılan kot ÇED raporunda belirtilen kota göre uygun mudur? Dolgu sırasında sıkıştırma testleri yapılmışımdır ve herhangi bir denetim mekanizması tarafından denetlenmiş midir? Yapılan yalıtım imalatı tekniğine uygun olarak yapılmış mıdır?” sorularını yöneltti.

TEMA olarak bu durum karşısında ilgili mercilere gerekli şikayetleri yaptıklarını kaydeden Oral, şunları söyledi: “Fakat izinsiz ve denetimsiz yapılan bu yükseltme işleminin uygun olmadığının tespiti yapıldığı takdirde kazanan kim olacaktır? Karamustafa deresi halkı bu riskten nasıl kurtulacaktır? Sağlığı tehdit altında olan Gümüşhane halkına bu durumun açıklamasını kim yapacaktır? Bu denli sorumsuzca hareket eden işletmenin ilgililer tarafından derhal incelemeye alınması ve gerekirse işletme faaliyetlerinin durdurularak vadi halkının ve Gümüşhane’nin bu riskten kurtulması için çalışma başlatılması gerekmektedir. TEMA Vakfı Gümüşhane Temsilciliği olarak başta Gümüşhane Valiliği olmak üzere ilgili bütün kurumları bahse konu bu durum karşısında göreve davet ediyoruz. Kurumlarımızın bu kamuoyu bilgilendirmesini ihbar kabul ederek çalışmalarını sürdürmelerini arzuluyor ve Gümüşhane halkını şehrimizde geri dönüşümü imkânsız tahribatlar oluşmasına neden olan madencilik çalışmalarına karşı daha duyarlı olmaya davet ediyoruz. İlimizde devam eden vahşi madencilik faaliyetleri ile mücadele etmek için Sivil Toplum Kuruluşlarımızın desteklerini talep ediyoruz.”
Güncelleme Tarihi: 15 Eylül 2015, 08:29
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER