Bakan Karaismailoğlu’ndan demiryolu ve Zigana açıklaması

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Trabzon ziyareti sırasında yaptığı açıklamada Avrupa’nın en uzun tüneli olan yeni Zigana tünelinin 2022 sonbaharında açılacağını, Erzincan-Gümüşhane-Trabzon demiryolu hattında da fizibilite ve etüt çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

Bakan Karaismailoğlu’ndan demiryolu ve Zigana açıklaması

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Trabzon ziyareti sırasında yaptığı açıklamada Avrupa’nın en uzun tüneli olan yeni Zigana tünelinin 2022 sonbaharında açılacağını, Erzincan-Gümüşhane-Trabzon demiryolu hattında da fizibilite ve etüt çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

“Daha önce açıklanan demiryolu hattında burada tartışıldığı şekilde bir değişiklik söz konusu değildir ama bizim her nokta ile ilgili değişik çalışmalarımız var”

Trabzon temasları sırasında bölge kamuoyunda bir süredir tartışmalara neden olan ve hattın Rize’ye kaydırıldığına dair soruları cevaplandıran Bakan Karaismailoğlu, “Bu işler istemekle olmaz. Bunun hesabı ve kitabı var. Altını doldurmak gerekir. O yüzden fizibilite ve etüt çalışmalarımız devam ediyor. Daha önce açıklanmış olan hatlar var onlarla ilgili hiçbir sıkıntı yok. Biz oradaki projelerimizi devam ettiriyoruz. Bununla ilgili etüt çalışmalarımızda devam ediyor bir taraftan, fayda ve maliyet analizleri yapılıyor.  İnşallah bu fizibilite çalışmaları olumlu şekilde başladığında biz bunu yatırım programına teklif edeceğiz ve orada da tartışacağız bunu. Sırf Trabzon için değil ülkemizin her noktasında havada karada, denizde raylı sistemlerde çok derin çalışmalarımız var. Bunlar belli bir aşamaya geldikten sonra uygulama aşamasına geçiyor. Trabzon hak ettiği yatırımları, doğru planlama yaparak ve altlarını doldurduğumuz zaman faaliyete geçireceğiz. Daha önce açıklanan demiryolu hattında burada tartışıldığı şekilde bir değişiklik söz konusu değildir ama bizim her nokta ile ilgili değişik çalışmalarımız var. Master plan çerçevesinde belli programlama dahilinde yapılan işler, sonuçta demiryolu yatırımları çok büyük maliyetleri ve çok büyük yatırım olan bir şey. Bunlar çok ağır yükü getiren yatırımlar. Zamanı geldiğinde hepsi yapılacaktır” dedi.

Zigana Tünelinde yapılan çalışmalarla ilgili konuşan Bakan Adil Karaismailoğlu şunları söyledi: “Zigana Tünelindeki şantiyeye ziyaretimiz olacak. Orada işler iyi gidiyor. Hızlandırma konusundaki çalışmalarımız devam edecek. O da ülkemizin en önemli en büyük projelerinden bir tanesi, bölgeye çok büyük katkıda bulunacak. Kuzey, Güney arasındaki en önemli ulaşım ağı olacak. Bölgede uzun süre sonra bir lojistik güç olarak bu yollar bölgeye büyük hizmetler sağlayacak. Bölgenin kalkınmasına da hizmeti olacak projeler.”

“Yeni Zigana tüneli 2022 sonbaharında açılacak”

Tarihi ipek yolu üzerine, Gümüşhane-Trabzon karayolunda dünyanın en uzun ikinci, Avrupa’nın en uzun çift tüplü karayolu tüneli olan Yeni Zigana tünelindeki çalışmaları Maçka tarafından inceleyen Bakan Karaismailoğlu, tünelin yapım çalışmalarının yüzde 70’nin tamamlandığını belirterek “İnşallah 2022’nin bu vakitlerinde açmayı planlıyoruz” dedi.  

Çalışmalar hakkında yetkililerden bilgi alan Bakan Karaismailoğlu, kendisini takip eden basın mensuplarına yaptığı açıklamada yeni Zigana Tüneli'nin tamamlandığında 14,5 kilometrelik bir tünel olmasının yanında eski yolu 8 kilometre kısaltacağını hatırlatarak “Zigana Tüneli, çift tüp tünelleriyle Avrupa'nın en uzun çift tüplü tünellerinden bir tanesi. Çok özel bir proje. Havalandırma sistemleri ve yapım tekniği ile. Dünyanın gıptayla baktığı projeleri yapıyoruz. Zigana Tüneli de bunlarda bir tanesi. İnşallah tamamlandığında bölgeye ciddi bir değer katacaktır. İnşallah en kısa zamanda burayı bitireceğiz. Lojistik olarak Trabzon Limanı’nı Orta Andolu’ya bağlayacak Türkiye’nin güneyini kuzeyine bağlayacak önemli bir aks olacak. Zigana Tüneli bittiğinde 14,5 kilometrelik bir tünel olmasının yanında eski yolu 8 kilometre kısaltıyor. Bu da zaman ve yakıttan müthiş derecede bir kazanım sağlıyor” diye konuştu.

Tünel inşaatını yüzde 70’nin tamamlandığını belirten Bakan Karaismailoğlu “İnşallah 2022’nin bu vakitlerinde açmayı planlıyoruz” şeklinde konuştu.


 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER