Baro'dan Dershanelerin Kapatılmasına Çok Sert Tepki

Gümüşhane-Bayburt Bölge Barosu Başkanı Avukat İsmail Taştan, ülke gündemindeki dershanelerin kapatılması konusuyla ilgili düzenlediği basın açıklamasında dershanelerin kapatılmasının Anadolu gençliğini katledeceğini söyledi.

Gümüşhane-Bayburt Bölge Barosu Başkanı Avukat İsmail Taştan, ülke gündemindeki dershanelerin kapatılması konusuyla ilgili düzenlediği basın açıklamasında dershanelerin kapatılmasının Anadolu gençliğini katledeceğini söyledi.

Beraberinde Baro Genel Kurul Delegesi Avukat İbrahim Taşdemir, Denge Hukuk Derneği Başkanı Avukat Hasan Köprülü ve Baro Mazlum ve Mülteci Haklarını Koruma Komisyonu Başkanı Avukat Melek Genç Taştan’la birlikte basın açıklaması yapan Baro Başkanı İsmail Taştan, “Dershaneler ve etüt merkezleri eğitimimiz çok mu iyi, üniversitelere sınavsız mı giriliyor,  memurlar işe sınavsız mı giriyor?” sorularını yönelterek eğitim sisteminde köklü bir değişiklik yapılmadan dershanelerin kapatılmasının boşuna bir uğraş olduğunu söyledi.

“DERSHANELERİN KAPATILMASI ANADOLU GENCİNİ KATLEDER”

Dershanelerin Türkiye’de bir sebepten değil de ihtiyaç sonrası ortaya çıkmış bir sonuç olduğunu ve dershanelerin kapatılmasının Anadolu gencini katledeceğini kaydeden Taştan, “Dershaneler Anadoluda binlerce gencin okumasına vesile olmuştur. Ben Endüstri Meslek Lisesinde okurken tek kuruş vermeden elimden tutmuşlar ve bugün millete hizmet etmemize vesile ve bu yerlere gelmemize sebep olmuşlardır. Dershane ve etüt merkezleri yıllardır devam eden ve hala aynı ciddiyette var olan eğitim ve toplum ihtiyacının ürünüdür.” dedi.

“DERSHANELERİN KAPATILMASI HUKUKA AYKIRIDIR”

Dershanelerin kapatılmasının hukuka aykırı olduğuna da vurgu yapan Taştan, dershanelerin eğitsel, sosyal ve ticari kimlikleri sebebiyle çok boyutlu bir hukuki statüye sahip olduğunu, dershaneleri kapatmanın Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS) ve anayasal çerçevede eğitim ve öğrenim hakkını kısıtlama, çalışma ve sözleşme hürriyetini kısıtlama, kişi hakları sadedinde kişilerin maddi ve manevi varlığını geliştirme hakkını kısıtlama ve mülkiyet hakkını ihlal gibi birçok hukuka aykırılıklar doğuracağını söyledi.

Mevcut girişimi iyi niyetle görmediklerini, 28 Şubat’ta 8 yıllık kesintisiz eğitimin bir paraleli gibi algıladıklarını dile getiren Taştan, “Ülkemizde birçok konuda dershanelerin payı büyüktür. Bu nedenle hizmetleri siyasi hesaplarla kesme mantığı doğru değildir.” diye konuştu.

“TERÖR ÖRGÜTÜNÜN HEDEFİNDE DE DERSHANELER VAR”

Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da terör örgütü yandaşları tarafından çok sayıda dershanenin de molotof, bomba ve taşlı saldırılara maruz kaldığını hatırlatan Taştan, örgüt liderlerinin “Dershaneler çocukları devşiriyor” sözlerini hatırlatarak terör örgütünün özellikle buralara saldırı gerçekleştirdiğini, dershanelerin toplumu eğitmesinin en iyi delillerinden birisinin de bu olduğunu kaydetti.

Taştan, dershanelerin özel okula çevrilme mantığını da doğru bulmadıklarını belirterek şunları söyledi: “Özel okulların kontenjanlarının yüzde 40’ı hala boştur. Bugün Şiran ilçemizdeki dershanenin özel okula çevrilme ihtimali yoktur. Dershaneyi kapatırsanız Şiran’da okuyan bir çocuk İstanbul’da ki fen lisesinde, kolejde, özel okulda okuyan, özel ders alan bir çocukla nasıl yarışacak?” dedi.

“DEVLET OKULLARDAKİ FAKİR ÖĞRENCİLERE YARDIM ETSİN”

Devletin özel okullara gidenlere yardım edeceğiyle ilgili düşüncesine de karşı çıkan Taştan, şunları söyledi: “Öncelikle devlet okullardaki fakir öğrencilere yardım etsin. Ayrıca dershanelere giden öğrencilerin ücretlerine de yardım edebilir. Gümüşhane Milletvekillerimiz değişik yerlerde ki dershanelerle ilgili müspet konuşmalarına TBMM genel kurulunda da sahip çıkacaklarını ümit ediyoruz. Halkımızın Milletvekillerinden ve siyasi yetkililerden beklentisi budur.”

“ÖZEL HASTANELERİ, ÖZEL BANKALARI DA KAPATIN”

Açıklamasının bir bölümünde Türkiye’de özel hastane, özel bankalarında olduğunu hatırlatan Taştan, “Özel hastaneler, özel bankaları da kapatın. Sen hizmet veremiyor muşunda bunlar açıldı. Hepsini kapat o zaman. Hatta özelleştirmeyi bitir.” dedi.

Hükümetin dershanelerin kapatılması fikrinden biran önce vazgeçmesini temenni eden Taştan, dershanelerin ortaya çıkmasına sebep olan nedenlerin biran önce ortadan kaldırılması için yetkililerin çalışması gerektiğini de sözlerine ekledi.
Güncelleme Tarihi: 18 Kasım 2013, 11:58
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER