Baro’dan dünya kadınlar günü programı

Gümüşhane-Bayburt Bölge Barosu Kadın ve Çocuk Hakları Komisyonu, 8 Mart dünya kadınlar günü nedeniyle program düzenledi.

Baro’dan dünya kadınlar günü programı
Gümüşhane-Bayburt Bölge Barosu Kadın ve Çocuk Hakları Komisyonu, 8 Mart dünya kadınlar günü nedeniyle program düzenledi.

Baro’nun Mahmut Oltan Sungurlu sosyal tesislerinde düzenlenen programa AK Parti Gümüşhane Milletvekili Doç.Dr. Kemalettin Aydın’ın eşi Prof.Dr. Sevim Aydın, Baro Başkanı İsmail Taştan, AK Parti Kadın Kolları İl Başkanı Şükriye Karabulut Orhan, MHP Kadın Kolları Başkanı Vildan Çelik, CHP Kadın Kolları temsilcileri, Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Av. Melek Genç Taştan ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri katıldı.

Programda konuşan Gümüşhane-Bayburt Bölge Barosu, Kadın ve Çocuk Hakları Komisyon Başkanı Avukat Burcu Altınok,  tarih boyunca, diri diri toprağa gömülen, yakılan, ezilen, dövülen kadınlar olarak korkmadıklarını, sinmediklerini, toplumda bir yer edinebilme, biz de varız diyebilme mücadelesine sahip çıktıklarını söyledi.

“BUNUN SORUMLUSU DA KANUNLARDAN ZİYADE DEĞİŞMEYEN ZİHNİYETTİR”

Türkiye’de kadınlar olarak kanuni birçok hakka dünya kadınlarından önce sahip olduklarını, halihazırda da birçok yeni kanuni haklarının mevcut olduğunu belirten Altınok, “Ne yazık ki, 21.yüzyıl dediğimiz, bilim çağı dediğimiz bu dönemde dahi bizler halen şiddete maruz kalmakta, okuyamamakta, okuldan geri alınmakta, erken yaşta evlendirilmekte ve ne yazık ki toplumsal hayatta geri planda bırakılmaktayız. Bunun sorumlusu da kanunlardan ziyade değişmeyen zihniyettir.” dedi.

Kadınlar olarak en çok aile içi şiddete maruz kalanın kendileri olduğunu belirten Altınok, “Aile içi şiddet fiziksel, ekonomik, cinsel, psikolojik olarak ortaya çıkıyor. Kadına Yönelik Aile İçi Şiddet Araştırmasına göre kentte yaşayan kadının %38, kırsalda yaşayan kadının %43’ü fiziksel şiddete maruz kalmaktadır. Okuma yazma bilmeyen kadınların %55,7’si şiddete maruz kalırken, lise ve üzeri eğitim alanlarda bu oran %27’ye düşmektedir. Yani kızlarımızın eğitimi zorunluluk halindedir. Memleketimiz Gümüşhanemize baktığımızda, azımsanamayacak sayıda kurum ve kuruluşlarda kadın yöneticimiz, başkanımız mevcut. Geçtiğimiz sene yerel yönetimler seçiminde kadınlarımızdan 1 Belediye başkanı ve 2 muhtar çıkarabildik. Gümüşhane siyasi tarihi için ilkler ile dolu bir dönem başlamıştır. Ancak bu durum Gümüşhaneli kadınlar olarak bizler için geç bir adımdır. Dilerim önümüzdeki seçimlerde başkan, muhtar kadınlarımızın sayısı artar, kadın vekil ile temsil edilebiliriz.” diye konuştu.

GÜMÜŞHANE’DE DE ŞİDDET, İSTİSMAR VE SALDIRI OLAYLARI ARTIYOR

Gümüşhane’de yaşanan tüm bu güzellikler yanında şiddetin her türüyle, cinsel saldırı ve istismar olaylarıyla da karşılaştıklarını dile getiren Altınok, Ağır Ceza Mahkemesindeki dosyaların önemli çoğunluğunun cinsel istismar ve saldırı olayları oluşturduğunun altını çizdi.

Aile Mahkemesi sıfatıyla Asliye Hukuk Mahkemelerinin verdiği koruma tedbir kararlarının sayısının çoğunlukta olduğuna değinen Altınok, “Şiddet mağduru birçok kadınımız avukat yardımı alabilmek için Baromuza müracaat etmektedir. Üstüne bas basa her konuşmamızda dile getirdiğimiz gibi herkese, özellikle de kadınlarımıza kapımız hep açıktır. İlerleyen zamanlar da Kadın Hakları Komisyonu olarak kadınlarımız ile ilgili şiddet konulu dosyalara da müdahil olacağız. Baro olarak sadece hukuki yardımcı olmayıp, hukuki takipçi de olacağız. Çünkü başvuran kadınlarımızın hayat hikayelerini okuduğumuzda, öğrendiğimizde şiddetin birbirinden farklı yüzüyle karşılaşmaktayız. Kız çocuk doğurduğu için dövülenlerden tutun, eşinin kendisine bulaştırdığı hastalık sebebiyle başka isimlerle yaftalanlara kadar… Hatırlayınız. Geçtiğimiz Eylül ayında Şiran’da bir genç kızımız, ailesi vermedi diye öldürüldü. Bilelim ki bu mücadele yalnız değiliz. Yüksek öğrenim alsın diye şehrimize gönderilen kızlarımıza cinsel birer meta olarak görülmekte, bazı erkekler tarafından zevklerine alet edilmektedir. Henüz 18 yaşını doldurmamış kızlarımıza alkol satılmaktadır. Genç kızlarımız uyuşturucu madde batağına sürüklenmektedir. Tehlike her geçen gün farklı bir şekilde zühur etmektedir. Bize düşen ‘Gümüşhane küçük yer, duyulur, üstüme vazife mi’ dememek. Şahsımıza olsun, başka bir kadınımıza, kızımıza olsun gelen, gelebilecek her türlü şiddeti, tehlikeyi engellemek için Adliyemize, Emniyet Müdürlüğümüze, başvurmalıyız. Bilmeliyiz ki bu kurumlar bizlere hizmet etmek için hazırlar. Yeter ki uğradığımız şiddeti dile getirebilelim. Susmayalım. Asıl utanacak olanların şiddete maruz kalan bizler değil, şiddeti uygulayanlar olduğunu bilelim.” ifadelerini kullandı.

Altınok’un ardından son mahalli idareler seçimlerinde Karşıyaka Mahallesi muhtarlığına seçilen Arzu Ay’da bilgi ve tecrübeleriyle ilgili konuşma yaptı.

Konuşmaların ardından Baro Kadın ve Çocuk Hakları Komisyonunun teklifi ve Yönetim Kurulunun onayı ile belirlenen Yılın En İyi Annesi Nurcan Öz ve yılın en vefalı eşi Metin Ay’a plaket takdim edildi.

Program kokteyl ile son buldu.
Güncelleme Tarihi: 08 Mart 2015, 18:21
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER