Bayramda Sağlığınıza Dikkat Edin

Gümüşhane Halk Sağlığı Müdürü Dr. Engin Pehlivan, Ramazan Bayramı öncesinde, sağlıklı bir bayram geçirmek için çeşitli önerilerde bulundu.

Bayramda Sağlığınıza Dikkat Edin
Gümüşhane Halk Sağlığı Müdürü Dr. Engin Pehlivan, Ramazan Bayramı öncesinde, sağlıklı bir bayram geçirmek için çeşitli önerilerde bulundu.

Yaptığı açıklamada Ramazan ayında oruç tutmanın sağlıklı insan için organ ve sistemlerinin yıllık bakım ve ayarlanması olarak adlandırıldığını belirten Pehlivan, bayramla birlikte Ramazan ayında edinilen faydalı alışkanlıkların devam etmesini önerdi.

Gümüşhanelilerin eş, dost ve akrabalarıyla sağlıklı, huzurlu bir bayram geçirmeleri için bazı tavsiyelerde bulunan Pehlivan, vatandaşların bayram alışverişinde gazlı içecekler yerine meyve suyu veya ayran tercih etmelerini, hazır şeker ve çikolata alırken Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından üretim izinli olduğunu gösterir işletme kayıt numarasının varlığına, ambalajının sağlam olmasına ve etiket bilgisi ve son kullanma tarihine dikkat etmelerini istedi.

Bayram süresince kişisel hijyen ve temizliğe dikkat edilmesi, özellikle el ve yüzün sık sık bol ve sabunlu su ile yıkanması gerektiğinin altını çizen Pehlivan, Bayram namazından sonra makul bir kahvaltı yapılması gerektiğini, ağır ve yağlı pastalardan, kızartmalardan uzak durulmasını istedi.

Pehlivan’ın önerileri şu şekilde:

“Ramazan boyunca insanın metabolizma hızı 2 öğüne göre düzenlenmiş ve ayarlanmıştır. Ana öğünlerde sebzeli etli yemekler tüketmelerini tahıl karbonhidrat şeker içeren, pirinç, makarna v.s. yemeklerden ve hamur işlerinde uzak durmalarını tatlılardan ise sütlü tatlılar tercih edilmesine eğer alınacaksa bir günde normal öğün porsiyonu geçmeyecek şekilde alıp ikramlarını kabul etmelerini, yemek  öğünlerini ise 3 ana 3 ara öğün şekilde ayarlamalarını ve ara öğünlerde meyve ve yoğurt kullanılmalı.

Günde 1,5- 2 litre temiz içme suyu kullanmalarını bol bol sıvı almalarını içecek olarak ayran, meyve suyu ve meyve nektarı kullanmalarını,

Ortam hijyenine dikkat etmelerini hasta ziyaretlerini kısa tutmalarını çöp ve atıkların usulüne  uygun ortamlardan uzaklaştırmaları gerekmektedir.

İkramlarda bulunuyorken ısrarcı olunmaması ikram sunulurken sunan kişileri kırmadan kendimiz için uygun olanı tercih etmeliyiz.

Bayramda yakın mesafeli ziyaretleri yürüyüş ile yapmaları, araçla yapılan ziyaretlerde kendilerine yürüme mesafesi bırakmalarını, ramazanda edindiğimiz formumuzu korumak için 35-40 dak. fiziksel aktivite yapmalarını öneriyor, Tüm Halkımızın ve Türk İslam aleminin Ramazan bayramını kutluyor ve sağlık mutluluk ve esenlikler diliyorum.”
Güncelleme Tarihi: 25 Temmuz 2014, 16:09
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER