Bektaş: KDV yanlışından dönün!

Gümüşhane Kahveciler, Otelciler, Lokantacılar ve İşçileri Odası Başkanı İbrahim Bektaş, lokantaların yüzde 1 KDV ile aldığı ürünleri yüzde 10 KDV ile sattıklarını belirterek bu durumdaki hak kaybının ivedilikle giderilmesi gerektiğini söyledi.

Bektaş: KDV yanlışından dönün!

Yaptığı açıklamada 14 Şubat 2022 tarihinden geçerli olmak üzere gıda maddelerinde KDV oranın yüzde 8’den yüzde 1’e düşürüldüğünü hatırlatan Bektaş, “Gıda maddelerinde KDV oranı yüzde 8’den yüzde 1’e düşürülmekle birlikte bu ürünlerden özel tüketim vergisine tabi olanların tesliminde KDV oranı yüzde 8 olarak uygulanmaya devam etmektedir. Bu kapsamda yer alan ayakta yemek yenilen yerler, yemeği pakette satan veya diğer şekillerde yemek hizmeti sunan yerler, lokanta gibi yerlere sunulan yemek hizmetleri yüzde 8 oranında KDV’ye tabi olmaya devam etmiştir” dedi.

Bu oranın 10 Temmuz 2023 tarihinden itibaren Cumhurbaşkanı kararıyla yüzde 10 olarak değiştirildiğini ve bu sebeple bu kapsamda yer alan lokanta gibi hizmet veren işletmelerin hammadde olarak kullandığı ürünleri yüzde 1 KDV ile alıp yüzde 10 KDV ile satışını yaptıklarını kaydeden Bektaş, “Bu durum işletmelere yüzde 9 ek maliyete yol açmakla birlikte ekonomik olarak yüksek enflasyonla baş etmeye çalışan esnafı yüklü miktarda vergi borcu ile karşı karşıya bırakmaktadır. Bu haksızlıktan bir an önce dönülmesi ve lokanta esnafının uğradığı hak kaybı ivedilikle giderilmelidir” diye konuştu.
 

YORUM EKLE
YORUMLAR
Halim Selim
Halim Selim - 4 ay Önce

Gümüşhane esnafı fiş bile kesmiyor ki hak kaybına uğrayıp, %10 ek maliyetle karşı karşıya kalsın. Esnafın günlük ne kadar satış yaptığını bir Allah bir de kendisi biliyor. Diyelim ki fiş istediniz, sıfır KDV oranlı ürün girişi tanımlanmış şekilde kesiliyor, yıllardır ne pos cihazı ne yazar kasası dahi olmayan esnaf var, esnaf kendi arasında pos cihazı değiştiriyor, farklı sektöre ait pos cihazından fiş kesiyor... Mesela yemeğin KDV oranı %10, içeceğin oranı %1, lokantalar yemek değil içecek üzerinden fiş kesiyor. KDV'de hile, oyun bitmiyor. Yazmakla bitmez. İdari yetkililer bu konuda hiçbir şey yapmıyor/yapamıyor. Yapacak olsa esnaf vekile, vekil idareye teessüflerini bildiriyor... KDV üzerinden hak kaybına uğrayan varsa oda yalnızca Devletimizdir.

SIRADAKİ HABER