Berat Kandili

İl Müftüsü Dr. Süleyman Aktaş'ın Berat Kandili ile ilgili açıklaması.

Berat Kandili
Beraat kelimesi sözlükte; borçtan, suç ve cezadan kurtulmak anlamına gelir. Bu manaya göre Berat Gecesi günahlardan ve cehennem azabından kurtulma, Allah’ın rahmet ve affına mazhar olma vesilesi olan gece demektir. Berat Gecesi; Kameri yani hicri hesaba göre 8. ay olan Şaban ayının 15. gecesidir. Hadisi Şeriflerde geçtiği gibi berat gecesi insanoğlunun bir yıllık mukadderatının belirlenip dosyasının hazırlandığı gecedir. “Biz O’nu (Kur’an-ı), mübarek bir gecede indirdik. Kuşkusuz biz uyarıcıyızdır.”(1) ayette geçen mübarek gecenin, Kadir gecesi olduğu hususunda âlimlerin çoğu hemfikir iken sahabelerden İkrime (R.A) ve bazı âlimler sözü edilen mübarek gece, “Berat Gecesidir” diye ifade etmişlerdir.(2) 

Bu gece; dinimizce duaların kabule şayan olduğu kutsal gecelerden biridir. Hadis-i Şeriflerde rivayet edildiği üzere, Cenab-ı Allah bu mübarek gecede, manevi hastalıklar olan günahlardan tövbe edip af dileyen yüz binlerce kullarını af eder. Nitekim bir Hadis-i Şerifte Peygamber Efendimiz (S.A.V.) şöyle buyurmaktadır. “Beş gece var ki bu gecelerde (şartlarına uygun) yapılan dualar kabule şayan olur. Recep ayının ilk Cuma akşamı (Reğaib Gecesi), Şaban ayının 15. gecesi (Berat Gecesi), iki Bayram geceleri ve Cuma akşamları”(3)

Çok feyizli olan bu geceyi değerlendirip, manevi atmosferinden faydalanmak için Resul-i Ekrem Efendimiz (S.A.V.) Mü’minlere tavsiyede bulunup, şöyle buyurmaktadır: “Şaban ayının 15. gecesi olduğu zaman geceyi ibadetle ihya ediniz ve gündüzünü de Oruç tutunuz. Zira Cenab-ı Allah O gece, güneşin batışından tan vakti (fecir) sökünceye kadar rahmetiyle tecelli ederek şöyle buyurur. “Yok mudur? İstiğfar eden, mağfiret edeyim, yok mudur? rızık talep eden rızıklandırayım, yok mudur? hasta olup şifa dileyen, şifa vereyim, yok mudur? başka talebi olan ihsan edeyim.”(4)  

Beraat gecesindeki geniş ilahi affa rağmen maalesef aftan yararlanmayanlar da vardır. Hadisi Şerifte ifade edildiği üzere, bunlar; Allah’a eş koşanlar ve din kardeşine kin ve düşmanlık besleyenlerdir.(5)

Ramazan-ı Şeriften önceki en son mübarek gecelerden biri olan Berat gecesinin fazileti hakkında bir İslam mütefekkiri şöyle der : “Berat gecesi ehli imana elli senelik manevi ibadet kazandıran kadir gecesi mesabesinde olup, bütün senenin kutsi bir çekirdeğidir.”(6)

Bu geceyemahsus özel bir ibadet şekli yoktur. Esas olan bu geceyi; iyilik, taat ve uyanık bir halde geçirilmeli, hiç olmazsa Berat Gecesinde, yatsı namazını cemaatle eda etmeye özen gösterilmelidir. Bu nedenle; kazası olan kaza niyetiyle, kazası olmayan nafile niyetiyle bu geceyi takip eden günde Oruç tutmaları isabetli olacaktır. Bu gecede kabule şayan olacağı umudu ile Allah’a yalvarıp niyazda bulunulmalı, hata ve günahlardan tövbe edip, istiğfar edilmeli, muhtaç ve yoksullara iyilik edip, sadaka verilmeli, bu arada bol bol Kur’an-ı Kerim okunup dua edilmelidir.

Bu vesile ile Berat Kandilinin bizlere, Beldemize, Milletimize ve İslam Âlemine hayırlara vesile olmasını Cenab-ı Allah’tan niyaz ediyor, sözlerimi Peygamber Efendimiz (S.A.V.)’in yapmış olduğu şu dua ile bitirmek istiyorum. “Ya Rabbi Recep ve Şaban aylarını hakkımızda hayırlara vesile kıl ve bizleri selametle Ramazan ayına kavuştur”(7)

Dualarınız makbul, geceniz mübarek olsun.

                                                                                   
1.        Duhan Suresi Ayet :3
2.        Fethul Kadir tefsiri Cilt. 4 shf.570 Muhammed B. Ali, Şevkani-Beyrut
3.        Muhtarul-Ehadis Shf.73                                                                                                                                              
4.        Mirkatül-Mefatih cilt: 2, sayfa: 177/178                                                                                                        
5.        Mirkatül-Mefatih cilt: 2, sayfa: 178
6.     Şualar, sayfa: 426 Bediuzzaman S.Nursi
7.     Keşful-Hefa Cilt:1 Sfh.213-Ahmet B. Hanbel Müsnedi Cilt:1 Shf:259
Güncelleme Tarihi: 04 Temmuz 2012, 08:53
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER