Biyokaçakçılığı önleme çalışmaları

Gümüşhane Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü İlbeyi Aydın, biyoçeşitlilik açısından stratejik öneme sahip olan Gümüşhane’de biyokaçakçılık ile ilgili eğitimler verdiklerini ve bu eğitimler sayesinde biyokaçakçılığın önlenebilmesinde büyük yol kat ettiklerini söyledi.   

Biyokaçakçılığı önleme çalışmaları

Gümüşhane Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü İlbeyi Aydın, biyoçeşitlilik açısından stratejik öneme sahip olan Gümüşhane’de biyokaçakçılık ile ilgili eğitimler verdiklerini ve bu eğitimler sayesinde biyokaçakçılığın önlenebilmesinde büyük yol kat ettiklerini söyledi.   

Gümüşhane Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü İlbeyi Aydın, gazetemize yaptığı açıklamada, Milli Eğitim Müdürlüğü ile yaptıkları protokol çerçevesinde her yıl 7 ve 8.sınıf öğrencilerine biyoçeşitlilik ve biyokaçakçılığı hakkında bilgiler verildiğini belirtti.

Aydın, öğrencilerin yanında otellere, köylülere, çobanlara eğitimler verdiklerini ifade ederek, “Yabancılar ya da bitki kaçakçıları tabiatta dolaşıp böcek topluyorsa, kelebek topluyorsa ya da bitki toplanıyorsa bunların bize mutlaka bildirilmesi gerekiyor. Bu hususta da çok yol aldık. Köylerden ihbarlar geliyor ve bu ihbarlar sonuç veriyor” dedi.

EĞİTİMLER SONUÇ VERİYOR

Daha önce yabancı uyruklu kişilerin çok sayıda böcek ve kelebekle birlikte yakalandığını, Milli Eğitim ile yapılan protokolle okullarda eğitim vermeye devam ettiklerini ve eğitimlerin sonuç verdiğini vurgulayarak, şu açıklamalarda bulundu:

“Yakaladığımız bitki kaçakçıları genelde yurt dışından. Çek, Alman, Japon ve İsveç uyruklu kişiler. Bunlara 2012 yılından 2017 yılına kadar toplam olarak 267 bin lira para ceza kesildi. 2017 yılında sadece İsveçli bir vatandaş yakalandı. Ona da 42 bin lira para cezası kesildi” diye konuştu. 

ÇOK ZENGİN BİR BÖLGE

Damarlı bitkilerin tüm Avrupa’da 12 bin adet olduğunu,  bunların 11 bin adetinin Türkiye’de var olduğunu ifade eden Aydın,  “Gümüşhane’de 2.725 adet damarlı bitki bulunuyor. Endemik bitki açısında Gümüşhane çok zengin” vurgusu yaptı.

Aydın, en çok endemik kaçakçılığın Zigana bölgesinde olduğunu ifade ederek şunları söyledi: “Gümüşhane endemik bitki açısından çok zengin bir bölgedir. Rakım olarak yüksek bir bölgedeyiz. Rakım olarak en düşük rakımdan en yüksek rakıma kadar bizim endemik bitkimiz var. Sürekli aydan aya çeşitlilik değişiyor. Dolayısıyla bu bölgelerde biyokaçakçılık daha da artıyor” şeklinde konuştu.


ÇOK YOL KAT ETTİK 

Eğitimler hakkında rakamları paylaşan Aydın, şu açıklamalarda bulundu: “2017 yılında 17 okulda eğitim yaptık. Bunlarda öğrenci sayısı 815. Eğitimler Gümüşhane merkez ve ilçelerinde gerçekleştirildi. Bu okullar Milli Eğitim tarafından belirlendi ve bizler de gidip eğitim verdik. Orman köylülerine ve çobanlara da ayaklarına giderek, gerek av kontrollerinde gerekse köy ziyaretlerinde muhtarlara küçük eğitimler veriyoruz. Artabel göllerindeki köyler ve Zigana civarındaki köyler başta olmak üzere köylerde eğitimlerimiz sürüyor. Fırsat oldukça da orman köylülerine endemik bitki konusunda kısa filmler izletiyoruz. Bu konuda çok yol kat ettik.”

GÜDÜK TEHLİKE ALTINDA

Gümüşhane’nin tehlike altında olan endemik bitkisi olan ‘Güdük’ iğneli bitkisi için çalışmaların sürdüğünü ifade eden Aydın, türü korumak için eylem planı ve çalıştaylar düzenlediklerinin altını çizerek, “ Tür eylem plan hazırladık ve yapmamız gereken her şeyi yaptık. İki kez bu konu hakkında çalıştay düzenledik. Şu an tür koruma altında. Orayla ilgili her sene fotoğraflar çekiyor ve raporlar tutuyoruz. Azalma, çoğalma ya da başka yerlere yayılma var mı şeklinde. Koruma altında olan bu endemik bitki Gümüşhane’de var. Sadece tür eylem planı yaptığımız, tek bitki ‘güdük iğneli’. Şu an tür ile ilgili net bir sonuç raporu bekliyoruz” ifadelerine yer verdi.

Aydın, açıklamasının sonunda vatandaşlardan endemik bitki kaçakçılığı ile mücadelede destek isteyerek, böyle bir durumla karşılaştıklarında Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü’ne ya da Jandarma’ya bilgi vermelerin istedi.

Haberin Kaynağı: Olay Gazetesi

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER