Bu gurur hepinizin

Bir dönem Türkiye’de en fazla vakanın görüldüğü il olan Gümüşhane’de alınan tedbirlere vatandaşların uymasıyla en az vakanın görüldüğü ikinci il konumuna düştü. Uzmanlar bayram tatili nedeniyle adeta kavimler göçünün yaşandığı şehirde vatandaşlardan Covid-19’u unutmamalarını istedi.

Bu gurur hepinizin

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, 10-16 Temmuz tarihleri arasındaki illere göre haftalık vaka sayılarını açıkladı.

Bakan Koca’nın sosyal medya hesabından paylaştığı haritada illere göre haftalık vaka sayısında en düşük iller yüz binde 8,32 ile Kilis olurken onu yüz binde 11,88 ile Gümüşhane izledi.

Geçtiğimiz haftalarda üst üste Türkiye’de en çok vaka görülen il olan Gümüşhane’de yaşanan bu durum sevindirici bulunurken, aşının hızlanması, alınan tedbirler ve vatandaşların duyarlılığıyla bu rakamlara inildiği değerlendiriliyor.

Uzmanlar bu tablonun 9 günlük bayram tatili nedeniyle 2 yıldır memleketlerine gelemeyen gurbetçilerin büyük şehirlerden adeta kavimler göçü yaparak nüfusu 3’e katlaması nedeniyle birkaç hafta içerisinde değişebileceğini ve Gümüşhane’nin nüfusunun düşük olması nedeniyle vaka sayıları az bir oranda bile artsa yeniden en üst sıralara çıkabileceği konusuna dikkat çekerek bu konuda duyarlı ve tedbirli olmaya davet etti ve maske-mesafe-hijyen kurallarını hatırlattı.

Tabloya göre yüz bin kişiye düşen vaka sayısı Gümüşhane’de 10-16 Temmuz tarihleri arasında bir önceki hafta 16,23 olan rakam yüzde 27’lik düşüşle 11,88 oldu. Bu rakamla Gümüşhane Türkiye'deki 81 il arasında vaka sayısı sıralamasında sondan 2.olarak 80.sırada yer aldı.

Diğer yandan Gümüşhane'de uygulanan Covid-19 aşı sayısı bugün itibariyle 89 bin 367 doza ulaştı. Birinci doz uygulanan kişi sayısının 50 bin 686 olduğu Gümüşhane'de ikinci doz Covid-19 aşısı uygulanan kişi sayısı ise 32 bin 133'e yükseldi. Gümüşhane'nin en az bir doz aşı olmuş 18 yaş üstü nüfusunun aşılanma oranı ise yüzde 44,9 oldu.

Bakanlığın sitesinde “Vaka” rakamları için “PCR testi pozitif çıkan tüm kişilerin toplamı” tanımı yapılırken “Hasta” tarihi ise şöyle yapılıyor: “Başlangıçtaki test politikamız gereği, semptomlu kişilere test yapılmaktaydı. Tarama testleri ve semptom göstermeden test yaptıranların sayısı artmaya başladığından, başlangıçtaki veri tutarlılığını bozmaması açısından sadece semptomlu vakalara yapılan test sonuçları verilmeye devam edilmiştir. Bu sebeple vaka yerine “Hasta” terimi kullanılmıştır.”


 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER