Ara
Gümüşhane
Kapalı
-1°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
42,8221 %0.19
50,2327 %0.02
5.954,18 % -0,02
Gümüşhane Haberleri Galeriler Gümüşhane Bu meyve ağacının Gümüşhane’de başka eşi yok

Bu meyve ağacının Gümüşhane’de başka eşi yok

Bir subtropik iklim meyvesi olan ve Trabzon Hurması olarak da bilinen Cennet Hurması, karasal iklimin hüküm sürdüğü Gümüşhane'de yetiştirildi. 

118
Gösterim

Bir subtropik iklim meyvesi olan ve Trabzon Hurması olarak da bilinen Cennet Hurması, karasal iklimin hüküm sürdüğü Gümüşhane'de yetiştirildi. 

Torul ilçesine bağlı Tufaniye mahallesi sakinlerinden Selim Ertürk, Türkiye’de en çok Akdeniz bölgesinde, Karadeniz, Ege ve Marmara Bölgeleri’nde de yetiştirilen şifa deposu Cennet Hurmasını hem Karasal hem de Karadeniz ikliminin hüküm sürdüğü bahçesinde yetiştirdi.

Gümüşhane’de tek olan ağacı 6-7 yıl önce Trabzon’a gittiğinde yetiştirmeye karar veren ve bahçesine diken Ertürk, şimdi ağacından topladığı meyveleri sandıklara doldurarak olgunlaştıktan sonra tüketiyor.

İçerdiği askorbik asit ve fenolik bileşikler nedeniyle antioksidan özelliği bulunan Cennet Hurması birçok vitamini bünyesinde tek başına barındırmasının yanında lif açısından zengin olduğundan diyet listelerinde üst sıralarda yer alıyor.

Sindirim sisteminden kansere varana kadar birçok hastalığa iyi gelen hurma ağacının ekim ayında meyvelerinin toplanarak sandıklara konulduğunu kaydeden Ertürk, Torul Kalesi Cam Seyir terasının yamaçlarında, Gümüşhane’deki tek Cennet Hurması ağacına ev sahipliği yaptığını söyledi.

Yıllar önce fidanını Trabzon’dan alarak getirip diktiğini, evin bahçesinde korunaklı bir yerde olduğunu belirten Ertürk, “Başka yerde olmuyor, kapalı bir yerde oluyor. Açık alanda olsa tutmazdı” dedi.

Bahçesinde Cennet Hurmasının yanında kestane, çam fıstığı ve mandalina da yetiştirdiğini ifade eden Ertürk, “Geçen gün Trabzon’dan arkadaşlar geldiğinde görünce şaşırarak büyük başarı dediler. Büyüttükten sonra hurma vermeye başladı. Tadı çok güzel. Kansere ve bazı hastalıklara iyi geldiği söyleniyor. Bunu çoğaltmak için uğraşacağım” ifadelerini kullandı.

Bu meyve ağacının Gümüşhane’de başka eşi yok 1
1 / 10
Bu meyve ağacının Gümüşhane’de başka eşi yok 2
2 / 10
Bu meyve ağacının Gümüşhane’de başka eşi yok 3
3 / 10
Bu meyve ağacının Gümüşhane’de başka eşi yok 4
4 / 10
Bu meyve ağacının Gümüşhane’de başka eşi yok 5
5 / 10
Bu meyve ağacının Gümüşhane’de başka eşi yok 6
6 / 10
Bu meyve ağacının Gümüşhane’de başka eşi yok 7
7 / 10
Bu meyve ağacının Gümüşhane’de başka eşi yok 8
8 / 10
Bu meyve ağacının Gümüşhane’de başka eşi yok 9
9 / 10
Bu meyve ağacının Gümüşhane’de başka eşi yok 10
10 / 10
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *