Canlı Hayvan Ve Hayvan Ürünlerinin Nakillerine Yeni Şartlar Getirildi

Canlı hayvan ve hayvansal ürünlerin bir yerden bir yere nakil şartları yeniden düzenlendi.

Canlı Hayvan Ve Hayvan Ürünlerinin Nakillerine Yeni Şartlar Getirildi
Gümüşhane Gıda, Tarım ve Hayvancılık il Müdürü Hasan Irkın yaptığı açıklamada, yönetmeliğin ülke içinde sperma ve embriyo hariç olmak üzere, hayvansal ürünler ve canlı hayvan nakillerinde uygulanacak kuralları belirlediğini ve bu hükümlere uymayan üreticiler hakkında yasal işlem yapılacağını belirtti.

Irkın, düzenlenecek hayvan ve hayvansal ürün nakilleri sırasında,resmi veteriner hekim veya yetkilendirilmiş hekim tarafından kontrolden geçirilerek nakli uygun görülen hayvan ve hayvansal ürünler için veteriner sağlık raporu düzenlenmesi gerektiğini söyledi.

Ticarete konu olmayan ev ve süs hayvanlarının nakilleri haricinde bir il veya ilçeden başka il ve ilçeye yapılacak olan sevklerde veteriner sağlık raporu bulundurulması zorunluluk haline geldiğini vurgulayan Irkın, "Hayvan sevkleri için  sağlık raporu düzenlenmesi için yapılan muayene il veya ilçe hayvan sağlık zabıtası komisyonlarınca tespit edilmiş muayene yerlerinde gerçekleştirilebildiği gibi, muayene yeri dışındaki hayvanların muayenesi il müdürlüğünün uygun görmesi halinde sahiplerince temin olunacak vasıta ile mahalline gidilerek de yapılabilecektir. Sığır cinsi büyükbaş hayvanların nakillerinde hayvan pasaportu bulundurulması zorunlu olduğunu söyleyen Irkın;  Nakil esnasında bulunması gereken bu evrak yetiştiriciler tarafından bir an önce edinilmelidir. Koyun, keçi gibi hayvanların nakillerinde de yetkililerce onaylanmış nakil belgesinin, nakil esnasında hayvanların beraberinde bulunmalıdır. Kanatlı hayvanların ilçe içi sevkleri nakil beyannamesi ile yapılır ve veteriner sağlık raporu da bulundurulmalı, İnsan tüketimine sunulan yumurtaların kanatlı işletmesinden ambalajlama ve etiketleme ünitesine ilçe içi nakillerinde nakil beyannamesi olmalı. İl veya ilçe dışındaki ambalajlama ve etiketleme ünitesine yapılacak sevklerde nakil beyannamesine istinaden düzenlenen veteriner sağlık raporunun alınmalıdır. Denizlerden ve iç sulardan avcılık yoluyla elde edilen balıkçılık ürünlerinin su ürünleri halinden başka il veya ilçelere nakillerinde belgelerin dışında veteriner sağlık raporu düzenlenmesi, yarış atı ve atlı spor gibi sportif amaçla yetiştirilen pasaportlu atların dışındaki at,katır ve eşeklerin ilçe içinde nakillerinde tek tırnaklı hayvan kimlik belgesi bulundurulması zorunludur.

-KESİMHANELERDEN YAPILACAK ET NAKİLLERİNDE HAYVANLAR EN FAZLA ÜÇ PARÇAYA BÖLÜNEREK NAKLEDİLECEK

İlçe içi et nakillerinde, etin elde edildiği hayvanın kesildiği kesimhanenin veteriner hekimi tarafından düzenlenen kesim raporu bulunur. Kesilerek nakledilecek hayvanlar yarım yada çeyrek parça halinde nakledilecek. Parçalama tesislilerinden parçalama yapılarak ambalajlanan et sevklerinde veteriner raporu aranmaz ancak etlerin ambalajlanıp paketlemeden küçük parçalar veya kıyma halinde nakline izin verilmeyecek. Kanatlı hayvan karkasları bütün olarak nakledilecek.

Kişisel tüketim amaçlı kesim ve Kurban bayramında kesilen hayvanlardan elde edilen derilerin ilçe içi nakillerinde bakanlıkça belirlenen nakil beyannamesi ile yapılır. İl veya ilçeler arasında damızlık kanatlı işletmelerinden kuluçkahanelere yapılacak olan damızlık yumurta sevklerinde nakil beyannamesine istinaden düzenlenen veteriner sağlık raporu bulundurulmalıdır.  Avlanmış av hayvanlarının il veya ilçeler arası sevklerinde veteriner sağlık raporu bulundurulması zorunlu hale gelmiştir. Ayrıca birincil arı ürünlerinin üretici dışındaki gerçek ve tüzel kişiler tarafından ilçe içi nakillerinde müstahsil makbuzu, fatura, irsaliye bulundurulması zorunludur. Bu belgeler il veya ilçeler arası sevklerde veteriner sağlık raporuna çevrilerek nakillerine izin verilir." dedi.
Güncelleme Tarihi: 04 Ocak 2012, 11:23
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER