ÇATAK projesi başlıyor

Çevre Amaçlı Tarım Arazilerinin Korunması (ÇATAK ) Projesi bilgilendirme toplantısı yapıldı.

ÇATAK projesi başlıyor
Çevre Amaçlı Tarım Arazilerinin Korunması (ÇATAK ) Projesi bilgilendirme toplantısı yapıldı.

Gümüşhane’de Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yürütülen Çevre Amaçlı Tarım Arazilerinin Korunması (ÇATAK) projesi bilgilendirme ve değerlendirme toplantısı yapıldı.

Kurumun toplantı salonunda yapılan toplantıya Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Edip Birşen, Müdür Yardımcısı Metin Yalvaç, Şube Müdürleri, ilçe müdürleri ve ilgililer katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan İl Müdürü Birşen, ÇATAK projesinin Gümüşhane’de 24 kalem olan destekleme çeşidinin 25.ncisi olacağını belirterek, projenin amacının toprak ve su kalitesinin korunması, doğal kaynakların sürdürülebilirliği, erozyonun önlenmesi ve tarımın olumsuz etkilerinin azaltılmasına yönelik Çevre Amaçlı Tarım Arazilerini Koruma Programını tercih eden üreticilerin desteklenmesi olduğunu söyledi.

Gümüşhane’de 24 kalem olan destekleme çeşidinin ÇATAK projesi ile 25'e çıkacağını kaydeden Birşen, “2002 yılında çiftçilere ödenen hibe yaklaşık 4 milyon TL iken 2014 yılı sonunda 15 milyon TL'ye çıkmıştır. ÇATAK Programı kapsamında destekleme yapılacak alanlarda, üç ayrı kategoride belirlenen uygulamalara 3 yıl süreyle ödeme yapılacak. Bu kapsamda; 1 inci kategori Minimum toprak işlemeli tarım uygulamalarına 30 TL/da, 2 nci kategori Toprak ve su yapısının korunması ve erozyonun engellenmesi 60 TL/da, 3 ncü kategori ise Çevre dostu tarım teknikleri ve kültürel uygulamalarına 135 TL/da ödeme yapılacak.” dedi.

Toplantıda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Tarla ve Bahçe Bitkileri Daire Başkanlığı uzmanı Dr. Figen Güngör ve Mühendis Suat Parıldar tarafından katılımcılara ÇATAK projesi hakkında detaylı bilgiler verilerek, minimum tarım uygulamaları, toprak ve su yapısını koruması ve erozyonun engellenmesi,  çevre dostu tarım tekniklerinin ve kültürel uygulamalara yönelik yapılacak çalışmalar ve uygulamalar konusunda sunum yaptı.

İl-İlçe Müdürlükleri tarafından yapılacak çalışmalar neticesinde önümüzdeki dönemde üreticilerin desteklenmesi yönelik ÇATAK programı uygulaması ile işlevsel olmayan alanların tarıma kazandırılması, hali hazırda üretim yapılan alanların korunmasına yönelik çalışmalar gerçekleştirilecek.
Güncelleme Tarihi: 01 Haziran 2015, 17:29
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER