Çıtlak: Kan bağışı sadece araçlarda yapılmıyor

Gümüşhane Kızılay Kan Bağışı Merkezinin sorumlu hekimi Dr. Gülseren Oğuzhan Çıtlak, sadece kan alma araçlarında değil, Kan Bağış Merkezinde de kan alındığını söyledi.

Çıtlak: Kan bağışı sadece araçlarda yapılmıyor

Gümüşhane Kızılay Kan Bağışı Merkezinin sorumlu hekimi Dr. Gülseren Oğuzhan Çıtlak, sadece kan alma araçlarında değil, Kan Bağış Merkezinde de kan alındığını söyledi.

“18-65 Yaş arası sağlıklı her birey kan verebilir”

Sağlıklı olup 18 yaşını gün ay yıl olarak doldurmuş 18-65 yaş arası sağlıklı her bireyden kan alınabildiğini anımsatan Dr. Çıtlak, “Onun dışında bir form var. Bağışçıların doldurduğu bu formda kişinin kullandığı ilaçlar, geçirdiği ameliyatlar, dövmeler, takı için cilt deldirtmeler, ailesindeki hastalıklar birçok şey sorgulanıyor. Güvenli kan alabilmek için kişin verdiği cevap, ekip alanında ki doktorlar tarafından değerlendiriyor. Kişilerin kan değerlerine tansiyonlarına bakılıyor durumu uygun olanlardan 1 ünite kan alıyoruz. Kişinin kan vermeden önce aç, yorgun ve uykusuz olmaması gerekiyor. Kan verdikten sonra kişi çok uzun bir sıkıntı yaşamıyor. İlk 4 saat önemli, bol su tüketmesi ve çok uzun süre ayakta kalmamsı gerekiyor. Bunlara dikkat ettiği zaman 18 -65 yaş arası herkes kan verebilir. Sigara kullanmak kan vermeye engel değil. Alkol kullanımında ise üzerinden 12 saat geçmesi lazım. Ayrıca birçok ilaç, kan vermeye engel değil. Örneğin tansiyon ilaçları kan vermeye engel değil. Şeker ilaçları da kan vermeye engel değildir. Yurt dışına çıkanlardan kan alınmıyor. Amacımız güvenli kan almak.  Zor bir işlem değil, sağlıklı herkes kan verebilir” dedi.

“Öğrencilerimiz çok duyarlı”

Gümüşhane Kızılay Kan Bağışı Merkezi olarak yılda 6 bin ünite kan adlılarını belirten Çıtlak; “Bunun yüzde 70’ini üniversite öğrencisinden alıyoruz. Öğrenciler bu konuda daha duyarlılar. Eğitim konusunda da onlara daha kolay ulaşabiliyoruz. Gümüşhane’de bizim sürekli kan veren vatandaşlarımız var. 45 bağışta bulunup altın madalya verdiğimiz vatandaşımız var. Erkekler 3 ayda, kadınlar 4 ayda kan verebilir. En çok A pozitif kan bulunmakta. En az ise AB negatif kan bulunmakta. Ülkemizde şöyle bir durum var A pozitif kan çok bulunuyor. Ben vermesem olur diyor. Aslında öyle değil. Ne kadar çok görülüyorsa bir kan o kadar da ihtiyaç vardır. Kızılayın amacı her an her kan grubundan depolarda bulundurmak. Çünkü her an ne olacağını bilemezsiniz. Zor bir işlem değil sağlıklı olan herkes kan verebilir” diye konuştu.

Gümüşhane Kızılay Kan Bağış Merkezi hakkında:

Gümüşhane Kızılay Kan Bağış Merkezi 2006 yılında kuruldu. 2005 yılında Sağlık Bakanlığı ve Türk Kızılay arasında imzalanan bir protokol gereği ülke kan ihtiyacını Kızılay kan merkezleri tarafından karşılanmasına karar verildi. Bu protokolden sonra hemen hemen her il de kan merkezleri açıldı. Bu protokolden öncede Kızılay kan alıyordu ama devlet hastanelerin de kan alınıyordu, üniversite hastanelerin de kan bankaları vardı oralardan da kan alınıyordu ama bu protokolden sonra ülkenin kan ihtiyacının tamamının Türk Kızılayının kan merkezlerinden karşılanmasını sağlamak için yapılan bir protokoldür. Ülke kan ihtiyacının da %83 Türk Kızılayı olarak yüzde 17 kısmı kan bankalarından temin edilmesi yöntemi ile karşılanıyor çünkü hala Türk Kızılayı olarak yüzde 100 karşılar hale gelmedi. Protokolden sonra küçük illerimizde de kan merkezleri açıldı. 2006 yılında açılan Gümüşhane kan merkezimizde daha çok bağışçıya ulaşmak için gerek bu kan alma araçlarıyla, otobüslerle, mobil araçlarla, çadırlar kurarak nerdeyse bütün köyleri beldeleri ilçeleri gezerek faaliyetlerini sürdürüyor. Bazı büyük şehirlerdeki hastanelerde açık olan kan merkezleri var olup protokole göre hastanelerin hiç kan almayıp bütün kanın kızılayın toplaması gönüllü bağışçıdan düzenli bağışçıdan uygun testlere tabi tutulup kullanılır hale getirilip ve kullanıma sunulması. 

Haber: Didem KAYA
 

Haberin Kaynağı: Kuşakkaya Gazetesi

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER