Dağcılar Artabel’de kamp yaptı

Türkiye Dağcılık Federasyonu Gümüşhane İl Temsilciliğinin organizasyonu ile düzenlenen Artabel Gölleri Tabiat Parkı Kampı ve Artabel zirvesi tırmanışı TEMA Gümüşhane Temsilciliği üyesi sporcuların da katılımıyla gerçekleştirildi.

Dağcılar Artabel’de kamp yaptı
Türkiye Dağcılık Federasyonu Gümüşhane İl Temsilciliğinin organizasyonu ile düzenlenen Artabel Gölleri Tabiat Parkı Kampı ve Artabel zirvesi tırmanışı TEMA Gümüşhane Temsilciliği üyesi sporcuların da katılımıyla gerçekleştirildi. 
İl Temsilciliğinin etkinlik programında yer alan Gümüşhane’nin Torul İlçesine bağlı Artabel Tabiat Parkı, kamp ve tırmanış etkinliğine13 sporcu katıldı. Bir gecelik kamp ve 3 bin 310 metrelik zirve tırmanışı için Gülaçar Köyü Esentepe Mahallesi yaylasından hareket eden sporcular 2,5 saatlik yürüyüşün ardından güzergâh üzerindeki ilk göl olan Büyük Göl kenarında çadır kurdular.

SPORCULAR MEVZİLERİ ZİYARET ETTİ

Kampın ilk gününde bazı sporcular güneşin ve yaklaşık 3 bin metre rakımda bulunan göllere girmenin keyfini çıkartırken, bazıları ise kısa mesafeli geziler gerçekleştirdi. Sporcular ayrıca, geçtiğimiz günlerde tespiti yapılan ve göle yakın mesafede kayalıkların üzerinde ki Osmanlı Rus savaşından kalma tarihi mevzileri de ziyaret ederek hatıra fotoğrafı çektirdiler. Akşam saatlerinde beraberlerinde getirdikleri odunlarla kamp ateşini yakan grup, akşam yemeğinin ardından gecenin ilerleyen saatlerine kadar sohbet edip şarkılar söyledi. 

Kampın ikinci gününe sabahın ilk ışıkları ile başlayan sporcular kahvaltı sonrası parkın içerisinde yer alan, tarihe tanıklık etmiş yol güzergâhını takip ederek Ahtabur Gölü’ne ulaştı. Burada göl çevresinde Ağustos ayı olmasına rağmen erimemiş kar kütleleri üzerinde mola vererek yeni açmış çiçekler ile fotoğraf çektiren grup üyeleri yine aynı yol güzergâhı ile yöre halkı tarafından şehit mezarı olduğu söylenen bölgeye ardından da mevzi ve karargâh kalıntılarının bulunduğu geçiş noktasına yürüdü. Yaklaşık yüz yıllık bir geçmişe sahip kalıntıların dikkatle incelenmesinin ardından 3 bin 310 metrelik Artabel Zirvesi tırmanışına başlayan sporcular sarp ve kayalık zemin üzerinde gerçekleştirilen tırmanış ile zirve noktasına ulaştı.

Artabel Zirvesi’nde bir saat boyunca coğrafyanın bütün güzelliklerini seyre dalan sporcular, yaklaşan kara bulutlar üzerine dönüşe başladılar. Dönüş sırasında kayalıklarda bulunan bir boz ayı ve iki yavrusunu izleme şansını yakalayan sporcular, erken bastıran yağmur ve dolu yağışı nedeniyle de zor anlar yaşadı. Yağışın dinmesinin ardından toparlanan çadırlar ve yapılan çevre temizliği ile etkinlik sonlandırıldı.

Kamp ve tırmanış ile ilgili olarak güzel bir etkinliği tamamladıklarını ifade eden Dağcılık Gümüşhane İl Temsilcisi Yılmaz Şahin, “Buzul gölleri ve doğal güzellikleri ile dağcıların son yıllarda daha fazla tercih ettikleri bir bölge Artabel Tabiat Parkı. Çadır kurmayı, her şeyden uzakta doğa ile baş başa kalmayı, tırmanış yapmayı seven insanlar için mükemmel bir ortam. Etkinliğimize verdikleri destek için Gümüşhane Belediye Başkanı Ercan Çimen ve Gençlik ve Spor Bakanlığı Gümüşhane İl Müdürü İsrafil Aslan’a teşekkür ediyorum” dedi.

TEMA Gümüşhane İl Temsilcisi Yusuf Oral ise yaptığı değerlendirmede coğrafyanın gelecek nesillere aktarılacak bir miras olduğunu kaydederek ziyaretçilerin bu bilinç çerçevesinde hareket etmelerini istedi. Florası, faunası ve eşsiz coğrafi güzellikleri ile Artabel Gölleri Tabiat Parkı’nın her köşesinde keşfedilecek çok şeyler olduğunu belirten Oral, “Coğrafyanın milyonlarca yıldır süregelen bir dengesi var. Bu denge insan unsuru nedeniyle bozulmamalı. Doğaya müdahale eden değil, doğayla bütünleşmek isteyen herkesi bu güzelliklere tanık olmaya çağırıyoruz” diye konuştu. 

Haberin Kaynağı: Hüseyin Özgün

Güncelleme Tarihi: 04 Ağustos 2015, 12:42
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER