Daltaban: Hayallerimiz suya düşmesin!

Kelkit Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Servet Daltaban, son günlerin tartışmalı konusu olan Erzincan-Gümüşhane-Trabzon Demiryolunun yatırım programına alınması ve yapım ihalesi tarihinin müjdesini tüm bölge halkı ve iş dünyası olarak beklediklerini söyledi.

Daltaban: Hayallerimiz suya düşmesin!

Kelkit Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Servet Daltaban, son günlerin tartışmalı konusu olan Erzincan-Gümüşhane-Trabzon Demiryolunun yatırım programına alınması ve yapım ihalesi tarihinin müjdesini tüm bölge halkı ve iş dünyası olarak beklediklerini söyledi.

Bölgenin 100 yıllık hayali olan demiryolu için hattın Rize tarafına kaydırılmasıyla ilgili ilk tepki Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İsmail Akçay’dan gelmiş ve ardından gazeteler hariç hiçbir tepki ve ses gelmemişti.

Kelkit Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Servet Daltaban da yaptığı açıklama tarih boyunca bölgelerin zenginleşmesinde üretimin yanında en önemli unsurun lojistik kanalları olduğunu, hammadde veya son ürünün hızlı ve uygun bir şekilde transferi rekabetçi dünya ekonomik pazarında çok önemli hale geldiğini söyledi.

Bu anlamda bölgenin liman şehri olan Trabzon’un Karadeniz’in iç kesimleri ve Doğu Anadolu Bölgesi ile lojistik entegrasyonunun büyük önem taşıdığını kaydeden Daltaban, “Bu düşünce ile kökeni yaklaşık 150 yıla dayanan Erzincan-Gümüşhane-Trabzon Hızlı tren hattı projesi tasarlanmıştı. Bölgenin zenginliklerinin ve Gümüşhane’nin zengin maden yataklarının limana indirilerek dünyaya daha rekabetçi pazarlanabilmesi amaçlanmıştır. Mevcut durumda kısıtlı şartlarda Gümüşhane madenlerinde doğrudan yaklaşık 6.000 kişi çalışmakta, bu hareketten dolaylı olarak 30.000 kişi olumlu etkilenmektedir. Madenlerin lojistiğine demir yolu ile katkı sağlanarak üretim maliyetlerinin düşürülmesi, rezervlerin hayata geçirilmesiyle 50.000 doğrudan, 200.000 dolaylı istihdam sağlanması, tersine göçle bölgenin sosyoekonomik gelişmişlik endeksinin arttırılması hedeflenmektedir. Madencilik faaliyetlerinin ve teknolojisinin de buna bağlı olarak artmasıyla istihdamın ve bölgenin ihracattan elde edeceği gelirin yükselmesi, bölge ekonomisine çok büyük katkı sağlayacak, rekabet gücü artacaktır” dedi.

Son Başbakan Binali Yıldırım’ın 2016 yılında Erzincan’da yaptığı konuşmada “Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün vasiyeti” olarak nitelediği, 100 yılı aşkın süredir beklenen Erzincan-Gümüşhane-Trabzon demiryolunun 2023’e kadar yapılacağını müjdeleyerek “Erzincan’a demir yolu getirdik. Şimdi Trabzon’u Erzincan’a oradan Orta Asya’ya ve Avrupa’ya bağlayacağız. Erzincan - Trabzon demiryolu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün vasiyetidir. Erzincan – Gümüşhane - Trabzon demir yolunu 2023’e kadar biz yapacağız. Hayırlı olsun. 2 tünel var ve her biri 23 kilometre. Zigana’nın altından giriyor, Gümüşhane’den çıkıyor. Zor diye bırakıp kaçacak halimiz yok. Zor olan hemen yapılır. İmkânsız olan biraz zaman alır” ifadelerini kullandığını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da 2018 ve 2019 yıllarında Trabzon’da yaptığı konuşmalarda, “Trabzon-Erzincan arasında yapacağımız yeni demir yolu şehrimizin cazibesini artıracak bir projedir. Trabzon-Erzincan arasında hızlı tren projemizi hayata geçirerek hızlı tren ağına ekleyeceğiz. Bu hattın etüt çalışmaları devam ediyor” ifadelerini kullandığını hatırlatan Daltaban, “Tüm bunları göz önüne aldığımızda, Erzincan-Gümüşhane-Trabzon demiryolu;  başta Gümüşhane’nin ve bölgenin Türkiye ekonomisine çok büyük katkı sağlayacak, değerli madenlerinin dünya ile lojistik entegrasyonunu sağlayacaktır. Temmuz 2018’de ihalesi yapılan “Erzincan-Gümüşhane-Trabzon Demiryolu (altyapı) etüt, proje, mühendislik ve danışmanlık” hizmet alım işinin proje kısmı tamamlanmış ve idareye teslim edilmiştir. Tüm bu nedenlerle, Erzincan – Gümüşhane - Trabzon demir yolu hattının yapım işinin ivedilikle tamamlanıp hayata geçirilmesini, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve değerli bakanlarımızdan beklemekteyiz. Erzincan – Gümüşhane - Trabzon Demiryolunun yatırım programına alınması ve yapım ihalesi tarihinin müjdesini de tüm bölge halkı ve iş dünyası olarak bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

YORUM EKLE
YORUMLAR
Gamzede
Gamzede - 4 yıl Önce

"Rüzgâr böyle eser,balta böyle keser ise" boşuna daha çook bekleriz!..

SIRADAKİ HABER