Darbe girişimine tepkiler

Dün akşam saatlerinden itibaren ülke genelinde başlatılan darbe girişimine Gümüşhane'deki siyasi partiler, üniversite ve sivil toplum örgütleri yayımladıkları mesajlarla tepki gösterdi.

Darbe girişimine tepkiler
Dün akşam saatlerinden itibaren ülke genelinde başlatılan darbe girişimine Gümüşhane'deki siyasi partiler, üniversite ve sivil toplum örgütleri yayımladıkları mesajlarla tepki gösterdi.

BELEDİYE BAŞKANI ERCAN ÇİMEN

Gümüşhane Belediye Başkanı Ercan Çimen, bölücü terör örgütü FETÖ'nün darbe girişimini kınadı.

Başkan Çimen, darbe girişiminin millet nezdinde itibar bulmadığını belirterek, 15 Temmuz 2016 tarihinin demokrasi bayramı olduğunu kaydetti.

Milli iradeyi teslim almaya kalkışanlar karşısında milletin sokağı teslim aldığını ifade eden Başkan Çimen, "15 Temmuz artık demokrasimizin bayramı olmuştur. Yapılan girişim milletimiz tarafından püskürtülmüştür. Allah'a şükür Milletimizle beraber büyük bir belayı defettik. Milletimiz adeta bir destan yazdı. Demokrasi zaferimiz mübarek olsun. Bu aziz millet darbeye boyun eğmedi, bundan sonra da eğmeyecek. Millete darbe yapmaya kalkanlar milletten misliyle darbe yedi. Hangi güç karşımıza çıkarsa çıksın hepsini milletimizin desteği ile ezip geçeceğiz. Bu darbe girişimine karşı dik duruş sergilerken hayatını kaybeden güvenlik güçlerimiz, polisimiz, sivil vatandaşlarımızı rahmetle, minnetle, şükranla anıyorum. Yaralılarımıza Allah'tan şifa diliyorum" dedi.

CHP İL BAŞKANI BEDRİ AĞAÇ

Cumhuriyet Halk Partisi Bedri Ağaç, konuyla ilgili yaptığı açıklamada partisini darbeye karşı duruşunu net bir şekilde ortaya koyduğunu söyledi.

Yaşanan bu olayın bir kez daha demokratik parlamenter sistemin önemini ortaya koyduğunu kaydeden Ağaç, “Cumhuriyet Halk Partisi olarak darbe karşıtı duruşunun yanı sıra Cumhuriyete ve demokrasiye olan inancının başta Genel Başkanımız olmak üzere örgütlerimiz ve bütün üyelerimizle sürdürmeye kararlı bir şekilde devam edeceğiz. Bu anlayışla siyasi parti farkı gözetmeksizin tüm vatandaşlarımızın ortaya koyduğu tavırla darbe girişimi başarısızlığa uğratılmıştır. Güvenlik güçlerinin sağduyulu ve darbeyi önleyici girişimlerinin de altını çizmek gerekir” dedi.

AĞAÇ: BU MECLİS BİR KEZ DAHA GAZİLİK UNVANINI HAK ETMİŞTİR

TBMM’nin dün gece bombalamalara karşın görevinin başında olduğunu hatırlatan Ağaç, “Ulusal kurtuluş mücadelesi sırasında Polatlı’da top seslerinin meclis de yankılandığı anda meclis çalışmalarını sürdüren ve gazi meclis söylemini hakeden Büyük Millet Meclisi dün gece maalesef darbecilerin top atışlarına hedef olmuştur. Gazi Meclis dün milletvekilleriyle bir kez daha gazilik unvanını hak etmiştir. Darbe girişimi sırasında hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar dilerken tüm halkımıza geçmiş olsun dileklerimizle saygılar sunarız” diyerek sözlerini sonlandırdı.

SP İL BAŞKANI AV. AKIN DEMİR

Saadet Partisi (SP) Gümüşhane İl Başkanı Avukat Akın Demir ise milletin iradesini hesap etmeyenlerin dün gece büyük bir hezimet yaşadıklarını belirterek, “Zafer inananların, milletin, mazlumların ve yiğitçe meydanları dolduran halkın olmuştur” dedi.

Yaşanan olayları değerlendiren Demir, “Dün akşam yüreklerin ağza geldiği bir anı yaşadık. Milletin vergisi ile görev yapan ordu içerisinde ki bir grup milletin vergisi ile alınan silahları millete ve milletin iradesi ile seçmiş olduğu meşru idareye yöneltmişlerdir. Bu akıl almaz hadise karşısında başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayip Erdoğan olmak üzere başbakanımız, millet meclisi başkanımız, siyasi partilerimizin genel başkanları olmak üzere milletimiz dik duruş göstermiştir. Sayın Cumhurbaşkanımızın çağrısı ile Türkiye akın akın meydanları doldurdu. Dün gece Gümüşhane halkı olarak sağcısı solcusu ile toplumun herkesimi milletin iradesine karşı başlatılan bu hain saldırı karşısında meydanlara çıkarak milli iradeye ve meşru yönetime sahip çıktığını göstermiştir. Gümüşhane’de başta Milletvekilimiz Sayın Cihan Pektaş olmak üzere, Sayın Valimiz, Belediye Başkanımız, Alay Komutanımız, Emniyet Müdürümüz, Siyasi Parti mensupları, Sivil Toplum Örgütleri, Basın mensupları ile hülasa halkın her kesimi ile devlet ve millet olarak bu aşağılık darbe girişimi karşısında yer aldığımızı gösterdik” diye konuştu.

“GÜMÜŞHANE BU ALÇAK DARBE GİRİŞİMİ KARŞISINDA BOYUN EĞMEMİŞ, DİK DURMUŞTUR”

Bu darbe girişimine sessiz kalan başta ABD olmak üzere tüm destekçileri kınadıklarını kaydeden Demir, şunları söyledi: “Millete rağmen bir şey yapılamaz. Bu millet günü gelince dün olduğu gibi inanç, mezhep, görüş ayrılığını bir kenara bırakarak kenetlenmesini bilir. Meydanları darbecilere ve çapulculara bırakmaz. Zamanı gelince hep birlikte meydanlara yürür, tankın, topun, tüfeğin karşısına dikiliriz. Milli irade ile iş başında bulunan Sayın Cumhurbaşkanımıza ve Hükümetimize sahip çıkmasını biliriz. Gün birlik olma günü deyip, meydanları dolduran bu izzetli ve cesur halk karşısında saygı duymamak, onur duymamak mümkün değildir. Darbe girişiminin duyulduğu ilk dakikalardan beri büyük cesaret ve çaba gösteren Belediye Başkanımız Sayın Ercan ÇİMEN e de bu vakur ve özverili çabasından dolayı ayrıca teşekkür ederiz. Gümüşhane’ye yakışanı Gümüşhane yapmıştır. Gümüşhane bu alçak darbe girişimi karşısında boyun eğmemiş, dik durmuştur. Cesur ve onurlu bu halka bir kez teşekkürü borç biliriz. Gün birlik olma günüdür. Bu ülke darbecilerden, cuntacılardan, paralel çetecilerden temizleninceye kadar hep birlikte meşru iktidarın yanında yer almak zorundayız. Bize yakışan budur.”

BBP İL BAŞKANI RIDVAN TAŞKIN

Büyük Birlik Partisi İl başkanı Rıdvan Taşkın, “Namlusunu, bombasını ve kurşununu millete döndürmüş cuntacılara selam durmayacağız” dedi.

"NAMLUSUNU, BOMBASINI VE KURŞUNUNU MİLLETE DÖNDÜRMÜŞ CUNTACILARA SELAM DURMAYACAĞIZ"

Yaşanan son gelişme ile ilgili yazılı bir açıklama yapan Taşkın, şunları söyledi: “Darbelerin cunta girişimlerinin her türlüsüne karşı olduğumuzu, kimden gelirse gelsin ve kime karşı yapılırsa yapılsın çok net bir dille ret ettiğimizi ifade etmek istiyorum. Sonuna kadar milli iradenin sivil siyasetin yanında olduğumuzu ve yanına durmaya devam edeceğimizi ifade etmek istiyorum. Türk Silahı Kuvvetleri bizim göz bebeğimizdir. Lakin namlusunu, bombasını ve kurşunlarını millete döndürmüş, cuntacılara selam durmayacağız. Milletimizin sağduyusuyla vatan ve millet sevgisiyle, kardeşlik inancıyla birlik ve beraberlik içerisinde bu sürecin atlatacağımıza inanıyorum.”

GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ SENATOSU

Gümüşhane Üniversitesi senatosu ise yayınladığı bildiri ile ülke demokrasisine yönelik olarak 15 Temmuz 2016 Cuma Günü akşam saatlerinde gerçekleştirilen hain ve alçak kalkışmayı kınayarak reddettiğini deklare etti.

Kurumdan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Gümüşhane Üniversitesi olarak tüm camiamızla olayın gerçekleşme saatinden itibaren meydanlara çıkarak demokrasimize ve seçimle halkımızın oylarıyla iş başına gelmiş hükümetimize verdiğimiz desteğimizi milletimizin bekası için gerekirse canımız pahasına sürdüreceğimizi tüm kamuoyumuzla paylaşıyoruz. Bu menfur olay nedeniyle hayatını kaybeden şehitlerimize Allah’tan rahmet; asker, polis ve sivil tüm yaralılarımıza acil şifalar diliyoruz.  Bu hain kalkışma, 15 Temmuz 2016 Cuma Gününü demokrasi tarihimize kara bir leke olarak geçirecektir. Ancak 16 Temmuz 2016 Sabahı, olayın ilk saatlerinden itibaren sokaklara inerek demokrasisine sahip çıkan Türk Milletinin kadim tarihinde beyaz bir sayfa olarak yer edecek ve demokrasi bayramımız olacaktır. Milletimiz, bütün dünyaya demokrasiye olan inancını bir kez daha ilan etmiş ve kendisi üzerinde oynanacak oyunları yine kendi azim ve kararlılığıyla yok edeceğini göstermiştir. Başta Cumhurbaşkanımız ve Başkomutanımız Recep Tayyip ERDOĞAN olmak üzere, hükümetimize, siyasal partilerimize, tüm kamu kurum ve kuruluşlarımıza, demokrasi için meydanlara inen sivil toplum kuruluşlarımıza, kendi içindeki kirli oyunu bozan askerimize, güvenlik güçlerimize ve demokrasiye olan inancıyla tüm geceyi sokaklarda geçiren milletimize bu hain kalkışmaya karşı gösterdikleri dik duruş nedeniyle ürettiği bilgi ve yetiştirdiği insanlarıyla demokrasinin zihinsel dünyasının sarsılmaz kalesi olan üniversite camiasının bir parçası olarak minnet ve şükranlarımızı sunuyoruz.”

TÜRKİYE KAMU-SEN GÜMÜŞHANE İL TEMSİLCİSİ MUSTAFA FEVZİ AKÇAY

Türkiye Kamu-Sen Gümüşhane İl Temsilcisi Mustafa Fevzi Akçay, 15 Temmuz 2016 günü gerçekleştirilen ve hiç kimsenin onaylamayacağı acı olaylara neden olan darbe girişimini gerçekleştirenleri ve buna destek veren tüm güçleri kınadıklarını söyledi.

"DÜN OLDUĞU GİBİ BUGÜN DE HER TÜRLÜ DARBENİN KAŞISINDAYIZ"

Yaptığı açıklamada Türkiye Kamu-Sen olarak hiçbir gücün milletin kararının üstünde olmadığını, seçimle gelen iktidarların yine seçimle gitmesinin demokrasi anlayışlarının temelini oluşturduğunu vurgulayan Akçay, “Askerimizin polisimize, polisimizin askerimize namlu doğrulttuğu, kendi uçaklarımızın demokrasimizin ve devletimizin kalesi olan Meclisimizi bombaladığı, sokaktaki vatandaşlarımızın üzerine mermiler yağdırıldığı ve yüzlerce can kaybının yaşandığı bu alçakça girişim, Türk tarihine başka bir kara leke olarak geçecektir. Bütün bu olumsuz şartlar içinde tek tesellimiz, Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarının büyük çoğunluğunun demokrasiden yana tavır alması ve soğukkanlı tutumu sayesinde olayların daha fazla büyüyerek bir iç çatışmaya dönüşmeden önlenmiş, demokratik rejimimizin kesintiye uğramadan yoluna devam edebilmiş olmasıdır. Bu noktada milletimiz nezdinde son derece saygın ve mümtaz bir yeri olan Türk Silahlı Kuvvetlerinin, kurumsal anlamda toplum vicdanında yara almaması, devletimizin kurum ve kuruluşlarıyla eş güdüm içinde faaliyetlerini sürdürmesi ve toplumsal bir bölünme yaşanmaması için gerekli tedbirlerin tez elden hayata geçirilmesi zorunluluğu göz ardı edilmemelidir. Bilhassa devlet içinde asker, polis çekişmesinin baş göstermesi; dört bir yandan iç ve dış düşmanlarla kuşatıldığımız bu tarihi süreçte devlet işleyişimizi zaafa uğratacak en büyük tehlike olacaktır” dedi.

“TÜRK MİLLETİNE VE TÜRK DEMOKRASİSİNE BÜYÜK GEÇMİŞ OLSUN”

Ülke içinde yaratılan kutuplaşmanın, ayrıcalıklı kesim yaratma çabalarının, hukukun üstünlüğü ilkesinin sekteye uğratılması girişimlerinin bir an önce son bulması ve yaşanan bu olayların, anti demokratik yaklaşımlar için bir gerekçe olarak kullanılmamasının en büyük arzuları olduğunu kaydeden Akçay, şunları söyledi: “Türk milleti 15 Temmuz günü büyük ve acı bir demokrasi sınavından başarıyla geçmiş, bundan önce yaşanan darbelerin aksine, rejimine ve devletine sahip çıkmıştır. Bu noktada büyük Türk milletinin ortaya koyduğu feraset ve cesaret de her türlü övgüye layıktır. Türkiye Kamu-Sen olarak; 28 Şubat sürecinde ve 27 Nisan post modern darbe girişiminde olduğu gibi nereden ve kimden gelirse gelsin, nereye ve kime karşı yapılırsa yapılsın demokrasi dışı her türlü girişimin sonuna kadar karşısında, Türk milletinin ve devletinin yanında yer almaya devam edeceğimizi bir kez daha hatırlatıyor, çatışmalarda şehit olan güvenlik görevlileri ve hayatlarını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralananlara acil şifalar diliyoruz. Allah birliğimizi ve dirliğimizi bozmasın, Türk milletine ve Türk demokrasisine büyük geçmiş olsun.”
Güncelleme Tarihi: 16 Temmuz 2016, 16:24
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER