Değirmenler Zamana Direniyor

Gümüşhane’nin Kürtün ilçesine bağlı Günyüzü köyünde, zamana direnen su değirmenleri için sağduyu çağrısı yapıldı.

Değirmenler Zamana Direniyor
Gümüşhane’nin Kürtün ilçesine bağlı Günyüzü köyünde, zamana direnen su değirmenleri için sağduyu çağrısı yapıldı.

Köyün web sitesinden yapılan çağrıda “Az mı ekmeğini yedik? Şimdi kapısını açan yok!” başlığı ile bir zamanlar bir zamanlar gelenin gidenin çok olduğu, nice garibana bir parça ekmek veren değirmenlerin kaderine terk edilmesi karşısında yöre sakinleri duyarlı olmaya çağrıldı.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Bir zamanlar bir got darı için saatlerce beklenen, acelesi olanlara bir öğünnük vermek için tartışmaların olduğu ve gelenin gidenden çok olduğu, Törnük'te herkesin kursağında bir parça ekmeği olan, buğdayın un, mısırın kırma olduğu Pıldırıç değirmeninden…

Zamana meydan okuyan ve nice garibana bir parça ekmek veren bu değirmen şimdilerde kaderine terk edilmiş. Oluğunun çoğu yerinden su kaçırdığı, doğru düzgün bir bendi olmayan, taşı mısıra yenik düşerek küçülmüş,  teknesi çürümeye yüz tutmuş, çatıya son 10 yılda bir çivi dahi çakılmamış. Patika yol bozulmuş gelen giden olmayınca. Yapılış tarihi 1960’lı yıllara dayanan değirmen şimdilerde merek olarak kullanılmaya başlanmış.

Peki, nankörlük sadece insana mı olur? Bizleri ya da anne babamızı yıllarca besleyen bu değirmene bırakın betonu bir toprak harç yapıp duvarlarını onaramıyorsak, doğru düzgün bir kapı takamıyorsak, suyunu bağlayıp tekrar dönmesini sağlayamıyorsak bir durup düşünmek gerekmez mi? Siz değerli Törnüklüleri bu konuda biraz sağduyuya çağırıyoruz.

İnşallah değirmenimiz yakında faaliyete geçirilerek tüm sorunlarının en kısa sürede çözülmesi dileğiyle…”

Kaynak: www.gunyuzum.com
Güncelleme Tarihi: 07 Şubat 2014, 10:11
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER