Demirel: Gramajda hile yapanlar ticaretten men edilsin

Gümüşhane Çevre ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (TÜHAK) Genel Başkanı Eyyüp Demirel, son dönemde gizli zam yöntemi olarak bilenen gramaj hilesi yapanların ticaretten men edilmesi gerektiğini söyledi.

Demirel: Gramajda hile yapanlar ticaretten men edilsin

Yaptığı açıklamada gramajla ilgili yönetmeliklerle bazı düzenlemeler yapılması gerektiğini vurgulayan Demirel, “Gramajda çalınan mal tüketiciye iade edilmelidir. Küçük puntolarla yazılan yazılara tüketici dikkat etmiyor. Şampuanda, peynirlerde, kaşarlarda, tereyağında, Ayçiçek yağında, kuruyemişte, bisküvilerde, şekerde, pirinçte, salçada, gramda hile var. Tuvalet kağıdında bile hile var, tüketiciyi yanıltma var. Yumurtada bile sahtecilik var. Yumurtada gramaj hilesi büyük denilen orta, orta boy yerine denilen küçük boy çıkabilir” dedi.

Tüketici Birliği Federasyonu üyesi TÜHAK Genel Başkanı Eyyüp Demirel, hazır ambalajlı mamullerin ağırlık ve hacim esasına göre net miktarı tespitine dair yönetmelikte bazı düzenlemeler yapılmasının güvenli gıda için önemli olduğunu belirterek, “Ticaret Bakanlığı piyasaya arz edilen mallarda yönetmenlikte belirtilen testleri ve gereklilikleri karşılayan hazır ambalajlı mamullerin piyasaya arzını, bu yönetmelik gereğince taşıması gereken işaretler, hacim veya ağırlıklarının tespiti veya bunların ölçüm ve kontrol metotları gerekçeleriyle “engeller ve yasaklar ve kısıtlar” şeklinde değiştirilmelidir. Çarşı ve pazarlar marketler ilgili bakanlıklarda belirtilen birimler çarşı pazar denetimi sağlıyor. Yapılan usulsüzlüklerin önüne geçilemiyor, hilelerin yapılmasına engel olunamıyor. Uydurdukları gramaj hilelerini önlemek için mallar piyasaya çıkmadan mühürlensin piyasaya öyle çıksın” diye konuştu.

Çarşı, pazar, marketler ve ticaret alanlarında zulmü ortadan kaldırmak için gramaj ve buna benzer ticari çekişmeye artık son nokta koymak için mutlaka düzenleme yapılması gerektiğinin altını çizen Demirel, “Gramaj zulmünü ve diğer çekişmeleri ortadan kaldırmak gerekiyor. Gramajdan çalmak hırsızlıktır, kul hakkıdır. Bu çalınan gramaj tüketiciye iade edilmelidir. Gramaj konusunu takip ederek adet haline getirdikleri ispat edildiğinde kendisi ve aile fertleri ticaretten men edilmelidir. Hülle yolu ile iş yeri açanlara ve aile fertlerine de ticaretten men edilmelidir” ifadelerini kullandı.

YORUM EKLE
YORUMLAR
MetinSancaktar
MetinSancaktar - 5 ay Önce

Güzel şeyler dersiniz.
Lakin tacir ticaret ahlakına uymaz ise durum bu ...
Halkı tacirin para hırsına bırakan hükümetin alması gereken denetim ve yaptırımlar zamanında ve caydırıcı olmaz ise bunun sonu alınmaz.
Vesselam...

HAMZA
HAMZA - 5 ay Önce

İyi Hoş Konuşuyosunuzda sadece konuşmakla kalıyorsunuz, laf çok icraat sıfır

SIRADAKİ HABER