Demirel’den fırınlara ‘Ekmek’ serzenişi

Gümüşhane Çevre ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği Başkanı Eyüp Demirel, Ramazan ayında fırınlarda yeterli miktarda ekmek çıkarılmamasının tüketicilerin şikayetlerini artırdığını söyledi.

Demirel’den fırınlara ‘Ekmek’ serzenişi

Yaptığı açıklamada Ramazan ayıyla birlikte fırınlarda pide üretimine ağırlık verildiğini, ekonomik imkanı yetersiz vatandaşların ekmeğe yöneldiğini fakat birçok fırında ekmek bulunamadığını iddia etti.

Türkiye’nin 81 ilindeki ekmeğin kilogram fiyat listesinde Gümüşhane’nin 44.sırada yer aldığını kaydeden Demirel, “Bu fiyat çok makul bir fiyat olmasına rağmen tüketicinin korunması kavramı, tüketicilerin ekonomik menfaatlerinin korunmasının yanı sıra sağlık ve güvenliklerinin korunmasını da içermekte olup illerde Ticaret İl Müdürlüklerince gerçekleştirilen piyasa gözetimi faaliyetleri bu amaca yöneliktir. Piyasaya arz edilecek her ürünün, insan sağlığı, can ve mal güvenliği, hayvan ve bitki yaşam ve sağlığı, çevre ve tüketicinin korunması açısından asgari sağlık koşullarını sağlaması gerekmektedir. Tüketici ürünlerinin bu gereklilikleri karşılayıp karşılamadığı ise Ticaret İl Müdürlükleri tarafından gerçekleştirilen piyasa gözetimi ve denetimi faaliyetleri aracılığıyla kontrol edilmektedir. Lakin ramazanda fırınlarda yeterli ekmek çıkartmaması tüketicinin korunması kavramına uymadığı, tüketicilerin ekonomik olarak herkesin pide alacak parasının bulunmadığı bir gerçektir. Beslenmemiz sağlıklı ve güvenli olması için yeterli ekmek ihtiyacının karşılanması icap eder” dedi.

Başkan Demirel, tüketicilerden derneklerine gelen şikayetleri ise şu sözlerle aktardı: “Başkanlığını yaptığım Gümüşhane Tüketici Hakları Derneği’ne intikal eden bilgilerden, Ramazan’da 5 fırının 2’sinde mesai bitimi ekmek bulunmadığı 1 fırında 1 kilogramlık yuvarlak ekmekten 3-5 tane kaldığını, bir başka fırında ise 380 gr’lık 5 TL’ye satılan 5 -6 tane ekmek kaldığını, başka bir fırında ise yine 6-7 tane 380 gr’lık ekmeğin kaldığı anlaşılmaktadır. Özellikle ramazanda köy ekmeği çıkarılarak milletin köy ekmeği yiyemeyeceğini bildikleri halde vitrinlere köy ekmeği dayattıkları şikayetleri gelmektedir.”

Türkiye’de tüketicinin korunmasından sorumlu tek otorite olan Ticaret İl Müdürlüğünün tüketicilerin sağlık açısından günlük hayatının vazgeçilmezi olan ekmeği almasından sorumlu olduğunu ifade eden Demirel, “Ekmek günlük hayatta hepimizin kullandığı üründür. Bu da Ticaret İl Müdürlüğüne ayrı bir sorumluluk yüklemekte ve konuyu bir denetim görevinden ziyade sosyal sorumluluk görevi haline getirmektedir. Fırınlarda Ekmek bulamayan tüketicilerimiz Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Oda başkanlığı 2131112 nolu ve 2133165 nolu Gümüşhane Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği ile iletişim kurarak şikayetlerini bildirebilirler” diye konuştu.

Pide fiyatlarını belirlemede Ticaret İl Müdürlüğü, Tarım İl Müdürlüğü, Belediyeler ve Tüketici Derneğinin yetkili olmadığını ifade eden Demirel, “Tüketicinin yasalarca Ramazan’da pide fiyatlarını belirlemede resmi kurumların yetkili olmadığı bir çağda yaşıyoruz. Pide’de yasal bir düzenleme şarttır. Tüketicinin Ramazan’da hak ve hukukunu korumak için Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanlığı, Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğünden bir yasal düzenleme yapmasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Gümüşhane'de 500 gramlık sade pide 7,5 TL, yumurtalı pide 8,5 ve susamlı pide 9 TL'den satılırken, ekmek 5 TL’den satılıyor.
 

YORUM EKLE
YORUMLAR
Metin Sancaktar
Metin Sancaktar - 2 yıl Önce

Evet bu tesbit doğru.
Belki de temel gıdada en fazla tüketilen ekmek .
Buna rağmen fırınlarda ramazan günü ekmek çıkarılmıştır.
Her vatandaş 8_9 bandında pideyi evine alamıyor...

İsmail HAYAL
İsmail HAYAL - 2 yıl Önce

Hastam var beyaz ekmek ve pide yiyemiyor. Köy ekmeği de çıkarmıyorlar. Bu konuda başkana harfiyen katılıyorum. Zaten koca şehirde bizi anlayan kim var ki?

Ali tok
Ali tok - 2 yıl Önce

Pide şu fiyat bu fiyat deniliyor
Ama o pidenin maliyetini kimse karşılamıyor
Bütün yük o fırıncının üstünde 7 /24 mesai yapılarak tatilsiz çalışıyor fırıncılar fırıncıya senede bir ama temel malzemelerine her saat başı zam geliyor lütfen elinizi vicdanınıza koyun.

cuneyteren
cuneyteren - 2 yıl Önce

sahipsizcaresizgumushanelilervahlkivah

Eyüp Demirel
Eyüp Demirel - 2 yıl Önce

İlgi ve alakanıza teşekkür ediyorum.Recep Ergin bey kardeşim gumushane gen tr Gümüşhane'nin hafızası konumundadır.
Daha mutlu yarınlar için teşekkür ediyorum.

Eyyüp DEMİREL
Çevre ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği
Kamuoyu Bilinçlendirme Derneği Başkanı

EVETT
EVETT - 2 yıl Önce

Evet sloganımız neydi (ALTIN KALPLİ İNSANLARIN ŞEHRİ) 3 Diyince hep beraber bağırıyoruz. 81 ilin 80'i değişti yolu suyu sosyal alanı aktivitesi ama bu gümüşhanede ne varsa anlayamadım ama suyundan ve havasından şüpheleniyorum 30 yıldır aynı bir ilerleme yok.!!!

SIRADAKİ HABER