Devlet destekliyor vatandaş üretiyor

Son yıllarda özellikle kırsal kesimlerde üretimi artırmak, istihdama katkı sağlamak amacıyla kurulan seralar, tarım arazisi az olan yerleşim alanlarında mantar gibi çoğalmaya başladı. Devletin hibe ve kredi desteği ile kurduğu seralar kırsal kesimlerdeki vatandaşların adeta can simidi oluyor.

Devlet destekliyor vatandaş üretiyor

Son yıllarda özellikle kırsal kesimlerde üretimi artırmak, istihdama katkı sağlamak amacıyla kurulan seralar, tarım arazisi az olan yerleşim alanlarında mantar gibi çoğalmaya başladı. Devletin hibe ve kredi desteği ile kurduğu seralar kırsal kesimlerdeki vatandaşların adeta can simidi oluyor.

Tarımsal alanların az olduğu Gümüşhane’nin Torul ilçesinde Özel İdare’den sağlanan kaynak ile birlikte kurulan çok sayıda seralar, hem üretimi artırıyor hem vatandaşa gelir kapısı oluyor hem de istihdamı sağlıyor.

“Arazisi kıt olan bir ilçeye göre çok iyi durumdayız”

Torul Kaymakamı Mustafa Karali, beraberinde Torul İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Evren Evrim Özdemir ile ilçeye bağlı seralarda incelemede bulundu.

Kaymakam Karali, Müdür Özdemir ve sera sahibi vatandaşlardan yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Karali, burada gazetemize yaptığı açıklamada, Altınpınar köyünün nüfus olarak en yoğun köy olduğunu belirterek, “Torul ilçe genelinde şu anda 25 adet seramız mevcut. Bunların 13 adedi 180 metrekare, 11 adeti 240 metrekare, 1 adedi ise 210 metrekare. Şu anki mevcut seralarımız ve toplam sera altı örtülü alanımızda 5 bin 190 metrekare. Bu konuda Gümüş- hane standartlarında. Arazisi kıt olan bir ilçeye göre çok iyi durumdayız. Ama daha iyi duruma geleceğiz inşallah” dedi.

“İhale edilmiş olan 11 tane yeni sera”

Bu sene ihale edilmiş olan 11 tane yeni sera olduğunu dile getiren Karali, “Altınpınar köyünde toplamda bu sene ile beraber 13 seramız olmuş olacak. Ama ilçemizdeki toplam sera sayısı ise 36’ya ulaşacak ve bunların büyük bir ağırlığı zaten Musalla Vadisinde, bu vadide. Birde bu sene yeni ekleyeceğimiz 2 tane ile Yücebelen. Yani Kürtün yolu üzerinde, o vadide de sera işine girmiş bulunuyoruz” diye konuştu.

“Seranın ilçemiz için çok faydalı oldu-ğu düşüncesindeyiz”

Torul’un dar arazilerden oluşmuş bir coğrafi yapıya sahip olduğunu dile getiren Kaymakam Karali, “Bizim arazilerimiz dar. Onun için en profesyonel, en mantıklı şekilde kullanmalıyız buraları. Buralar için sera bir ilaç ve gezdiğimiz seralardan gerçekten büyük zevk aldık. Çünkü bunlar tarımla uğraşan insanlarımızın emekleri. İnşallah geri dönüşleri de aynı şekilde güzel olacak. Biraz daha profesyonelleşmeleri lazım. Bunları tespit ettik. İnşallah onlarda Tarım İlçe Müdürlüğümüzün koordinasyonunda gerçekleşecek. Bu anlamda seranın ilçemiz için çok faydalı olduğu düşüncesindeyiz. İnşallah olgunlaştıktan sonra gelip ziyaretlerimiz gerçekleştireceğiz” ifadelerini kullandı.

“Devlet seralara çok büyük destek veriyor”

Torul Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Evren Özdemir ise, devletin seralara çok büyük destek verdiğini ifade ederek, “Yüzde 80 özel idare destekli, yüzde 20 çiftçi katkı payı destekli seraların. Maddi olarak çiftçilerimize 3 buçuk milyar çiftçi katkı desteği veriliyor. Seramızın toplam maliyeti 17 bin 500 lira. Biz çiftçimizden sadece 3 bin 500 TL alıp anahtar teslim serasını veriyoruz. Serayı biz kuruyoruz ama seranın yeri düzlenmiş olacak arazi standartlarına göre. Damla sulama bütün her şey dahil bir şekilde” dedi.

“En önemli olan bizim için gölet”

Altınpınar Köyü Muhtar Mevlit İlhan da, kendisinin de küçük bir serası olduğunu anlatarak şunları söyledi: “Bir tane çilek bahçem var. Coğrafya olarak ilçenin hatta ilin bile en büyük köyü Gümüşhane’de Altınpınar köyü. En büyük coğrafyaya sahip. Yaklaşık 400-500 hektar alan sulanabilir arazi var. Burada biz 2004’ten beri gölet yapılması için başvuru yaptık. Hala bekliyoruz. 1 gölet yapılırsa burada tarımda daha elverişli hale gelecek. Sulamada daha iyi olacak. Göçüde önleyecek. Hayvancılığa da, tarı- ma da destek verecek. Burada en önemli olan bizim için gölet. Bir gölet olursa biz de kuru toprakta sulanabilir hale geldiği zaman göçü önleyecek, istihdamı tutacak ve tarım daha elverişli olacak.”

“Hem kendi ihtiyaçlarını karşılıyor, hem de para kazanıyor”

Seraların çok verimli olduğuna dikkat çeken İlhan, “Burada seralardan çok randıman alan arkadaşlarımız var. Serayı da, örtü altı bitki üreticiliğinde de biz diyoruz herkes bundan faydalansın. Çok güzel. Karlı bir şey. Parada kazandırıyor. Hem kendi ihtiyaçlarını karşılıyor, hem de para kazanıyor” şeklinde konuştu.

Üreticilerden Süleyman Akyüz ise Torul Kaymakamı Mustafa Karali ile İlçe Gıda, tarım ve Hayvancılık Müdürü Evren Evrim Özdemir’e teşekkür ettiğini ifade ederek, sera konusunda kendilerine çok yardımcı oldukların, sera konusunda yönlendirdiklerini, köylerinde sera sayısının gittikçe de arttığını söyledi.

İbrahim Özdemir-Figen Tok

Haberin Kaynağı: Olay Gazetesi

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER