Dolu ödülleri almaya devam ediyor

Gümüşhane’nin ödüllü mimarı Y.Burak Dolu’nun yaptığı Seddülbahir Kalesi Projesi dünya çapında düzenlenen Architizer Ödülleri'nde müze kategorisinde yarışmaya ve ödüller almaya devam ediyor.

Dolu ödülleri almaya devam ediyor

Gümüşhane’nin eski yerleşim yeri olan Süleymaniye Mahallesinde doğan ve gerek doğduğu mahalle gerekse Gümüşhane'nin diğer tarihi ve doğal mirasıyla ilgili çalışmalar yapan mimar Y. Burak Dolu, Seddülbahir Kalesi projesiyle ödül almaya devam ediyor.

Türkiye'nin önemli mimarlık ödüllerinden Turgut Cansever Ödülü, Arkitera Mimarlık Yıllığı seçkileri gibi alanlarda başarılarıyla gündeme gelen Y. Burak Dolu son olarak Türkiye'nin en iyi genç mimarlarının seçildiği Genç Mimarlar Seçkisi'ne girmişti.

18 Mart 2023'te Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılan Seddülbahir Kalesi ile şimdiye kadar Türkiye'nin en önemli mimarlık ödülü olan Ulusal Mimarlık Ödülünün yanı sıra İtalya'da düzenlenen Domus Restorasyon Ödülleri'nde ve Amerika'da düzenlenen Architizer Ödülleri'nde finalist olan Dolu, Arkitera Mimarlık Yıllığı'na girerken önümüzdeki dönemde bu projenin ulusal ve uluslararası alanda birçok ödül daha alacağı tahmin ediliyor.

Architizer Ödülleri'nde dünya çapında müze kategorisinde ilk 5'e giren Seddülbahir Kalesi projesi dünyanın en önemli mimarlık ofisleri ile yarışıyor. Halk oylaması ile birincinin belirleneceği ödül için 10 Mayıs'a kadar oy verilebiliyor.

Oy verme linki: https://bit.ly/4aMLJip

Seddülbahir Kalesi Projesi Hakkında

Seddülbahir Kalesi, 25 yıl süren uzun ve zorlu bir çalışma sürecine sahiptir. 1997 yılında Koç Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi ortaklığında başlatılan geniş kapsamlı akademik araştırma projesi, 2005-2009 yılları arasında aynı kurumlar bünyesinde detaylı belgelemenin ve projelerin de bulunduğu akademik çalışmalar odağında bir koruma-onarım projesine dönüşmüştür. ÇATAB (Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı) tarafından bu projeler doğrultusunda 2015 yılında başlatılan restorasyon ve müze kullanımı uygulamaları 2023 yılında tamamlanmıştır. 

Seddülbahir Kalesi'nin inşaatına, Sultan IV. Mehmed'in annesi Hatice Turhan Sultan'ın himayesi ile 1656 yılında başlanmıştır. Hatice Turhan Sultan, Osmanlı tarihinde, bir Valide Sultan olarak askeri mimari yapı baniliği anlamında ender ve özel bir örnektir. Farklı arşiv kayıtlarına göre kale, ilk olarak Osmanlı saray mimarı Mustafa Ağa'nın başkanlığında çalışan bir ekip tarafından inşa edilmiştir. Seddülbahir Kalesi, Birinci Dünya Savaşı sırasında Çanakkale Savaşları sırasında büyük hasar görmüştür. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER