Dünya Böbrek Günü kutlandı

Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu, Tıbbi Hizmetler ve Teknikler Bölümü her yıl Mart ayının ikinci Perşembe günü kutlanan Dünya Böbrek Günü nedeniyle bir dizi etkinlik gerçekleştirdi.

Dünya Böbrek Günü kutlandı

Diyaliz 1. Sınıf öğrencileri, Dünya Böbrek Günü kapsamında düzenledikleri etkinlikte böbrek sağlığının önemine dikkat çekti.

Programı düzenleyen ve açılış konuşması yapan Tıbbi Hizmetler ve Teknikler Bölümü, Diyaliz Programı akademisyenlerimizden Öğr. Gör. Gökcem Duru, “Dünyada böbrek sağlığına dikkat çekmek üzere, her yıl farklı bir tema ile ele alınan ve çeşitli etkinliklerle tüm ülkelerde gündeme getirilen Dünya Böbrek Günü 2024 yılı Türkiye teması “Senede Bir Gün Düzenli Kontrol” oldu. Böbrek hastalıklarına eşlik eden hastalıkların her geçen gün artış göstermesi, hayat tarzı değişiklikleri yanında düzenli kontrol şartının önemini de ortaya koyuyor. Türkiye'de 2023 yılı itibariyle 63 bin diyaliz hastası tedavi görüyor. Belirti vermeden ilerleyen kronik böbrek hastalığına engel olmak için senede bir doktor kontrolü muhakkak yapılmalıdır. Kronik böbrek hastalığından korunmak için yapılacaklar oldukça kolay; düzenli egzersiz, sağlıklı beslenme ve vücut ağırlığını koruma, az tuz-yeterli sıvı, sigaradan uzak durmak, gereksiz ilaç tüketiminden kaçınmak, kan basıncınızı ve kan şekerini düzenli olarak ölçtürmek, risk grubunda olanların böbreklerini düzenli olarak kontrol ettirmesi sıralanabilir.” dedi. 

Program soru-cevap eşliğinde su ikram edilerek sonlandırıldı. Programın ardından akademisyen ve öğrenciler Gümüşhane Devlet Hastanesini ziyaret ederek broşür dağıttı, böbrek sağlığı konusunda farkındalık oluşturdu.

Programa Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Mehmet Merdan, Tıbbi Hizmetler ve Teknikler Bölüm Başkanı Doç. Dr. Meryem Topal, akademik personel ve öğrenciler katıldı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER