Dünya Temizlik Günü hazırlıkları başladı

Her yıl Eylül ayının 3. Cumartesi günü kutlanan Dünya Temizlik Günü hareketinin bu yıl ki il temsilcisi Canan Taş oldu. 

Dünya Temizlik Günü hazırlıkları başladı

Taş, 17 Eylül 2022 tarihinde gerçekleşecek olan Let's Do It ! (Haydi Yapalım) hareketinin hazırlıklarına başladıklarını bunun için başta belediye olmak üzere birçok STK ve kamu kurumu ile görüşmeler gerçekleştirdiğini belirtti. 

Aynı zamanda TEMA gönüllüsü olan Taş, “Öncelikle belirtmek isterim ki bu hareket günümüzde dünyanın en büyük sivil çevre temizlik hareketidir. Let’s Do It! fikri 2008 yılında küçük bir Baltık ülkesi olan Estonya’da bir grup genç tarafından filizlenmiş ve ardından tüm dünyaya yayılmıştır. 50.000 kişi bir araya gelerek, ülkenin her yerindeki 10.000 ton çöpü 5 saat içinde temizliyor, eylemin görüntüleri bir anda yayılıyor ve sonrasında da ‘tek günde temizlik modeli’ 15 ülke tarafından şok edici sonuçlarla tekrar ediliyor” dedi.

18 Eylül 2021 Dünya Temizlik Günü’nde 191 ülkede etkinlikler gerçekleştirildiğini, aynı tarihte ülkemizde 81 ilde 272 temizlik noktasında faaliyet gösterildiğini belirten Taş, “Bu yıl Dünya Temizlik Günü 17 Eylül 2022 tarihinde düzenlenecek. Let’s Do It Türkiye ekibi olarak Dünya Temizlik Günü için hazırlıklarımızı sürdürüyoruz. İlk olarak en büyük desteği sağlayacak olan Belediyemiz ile görüşme gerçekleştirdik. Gümüşhane Belediyesi Temizlik İşleri Müdürümüz İsa Şanlıtürk ile çok verimli bir istişare yaptık. Müdürümüz geçen sene olduğu gibi bu sene de personeli ve kaynakları ile 17 Eylül’de yanımızda olacağını belirtti. Kendisine buradan da teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Özellikle Gümüşhane’deki gençlerin sivil hareketlere katılımının çok düşük olduğunu, Gümüşhane’ye dışarıdan okumak için gelen üniversite öğrencilerinin gönüllülük noktasında daha istekli olduğunu ve bu durumun başlı başına masaya yatırılması gerektiğini vurgulayan Taş, konu ile ilgili gözlemlerini şu sözlerle aktardı: “Bir öğretmen olarak şehrimizdeki gönüllü faaliyetlerde Gümüşhaneli gençlere çok az denk gelmek beni çok üzüyor. Okullarımızda bu sene çok sayıda STK’yı misafir ettik. Başta Genç Kızılay ve Genç Yeşilay olmak üzere birçok üniversiteli genç arkadaş tamamen gönüllü olarak okullarımızda öğrenci kardeşlerine etkinlikler düzenledi. Gelen genç arkadaşlarla sohbet ettiğimizde neredeyse hemen hepsinin üniversite öğrencisi olarak il dışından geldiğini öğreniyoruz. Oysa şehrimizdeki gençlerin kendilerine ve toplumuza fayda sağlayacak bu tür etkinliklerde sayıca daha fazla olmaları gerekir. Bu tür kuruluşların gençleri kaliteli zaman geçirmeye, zararlı alışkanlıklardan uzak tutmaya teşvik ettiğini düşünüyorum. Ailelerin de bu konuda duyarlı olarak gerekli yönlendirmeyi yapması gerekir.”

17 Eylül 2022 tarihinde gerçekleşecek olan Let’s Do It! hareketine tüm Gümüşhane halkını davet eden Taş, “17 Eylül 2022 ‘Dünya Temizlik Günü’nde yapılacak olan küresel temizlik hareketi kapsamında tüm dünya ile eş zamanlı olarak Türkiye’de de bu projeyi gerçekleştireceğiz. Faaliyet yeri ve zamanı ile ilgili kafamızda bir fikir oluşturduk ancak netlik kazanınca yine paylaşacağız. Bir öğretmen ve bir Gümüşhaneli olarak halkımızın duyarsız kalmayacağına inanıyorum. Tarih yaklaşıncaya kadar kurumlarla olan görüşmelerimizi de sürdüreceğiz özellikle yöneticilerimizi aramızda görmek bizi mutlu edecektir. En önemli mutluğumuz ise anne babaların çocuklarının elinden tutarak faaliyet alanına gelmeleri olacaktır; çünkü bu durum yalnızca doğaseverler veya gönüllülerle ilgili bir durum değil. Bu durum Dünyanın içinde bulunduğu son dönemdeki gerçekleri görmek ve farkındalık oluşturmakla alakalı bir durumdur. Gümüşhane’nin de bu etkinlikle bir fark oluşturacağına inanıyorum” ifadelerini kullandı.

Güncelleme Tarihi: 30 Haziran 2022, 17:06
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER