Emniyet dolmuşçuları bilgilendirdi

Gümüşhane İl Emniyet Müdürlüğü, trafik bilincinin geliştirilmesi kapsamında Şehiriçi Toplu Taşıma Araçlarında sürücülük yapan 24 şoföre konferans düzenledi.

Emniyet dolmuşçuları bilgilendirdi

Gümüşhane İl Emniyet Müdürlüğü, trafik bilincinin geliştirilmesi kapsamında Şehiriçi Toplu Taşıma Araçlarında sürücülük yapan 24 şoföre konferans düzenledi.

Kurumun brifing salonunda düzenlenen toplantıda Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürü Celal Sarısoy ve Kurum Psikoloğu Ece Öz, trafik kuralları ve sürücülerin yolculara karşı davranış şekilleri, güncel trafik konuları, ilimizde trafik kazalarının azaltılmasına yönelik tedbirler, toplu taşıma araç sürücülerinin uyması gereken kurallar, öfke kontrolü, stres ve iletişim konularını işledi.

“Çocuklar aynadır bizi yansıtır”

Sarısoy,  araç kullanırken ve yaşantımızın her bölümünde özellikle çocuklara örnek olacak davranışlar sergilenmesi gerektiğinin altını çizerek, “Çocuklar aynadır bizi yansıtır” felsefesinden hareket edelim. Aslında bütün bu ön yargılardan kurtulup, hep birlikte trafik kurallarına uyarak bilinçli ve güvenli sürücü olmamız gerekmektedir. Trafikte en küçük olumsuzlukların bile gerçekleşme oranı çok yüksek olabilir” şeklinde konuştu.

“Emniyet kemeri hayata bağlar”


Emniyet kemeri kullanımının önemine de dikkat çeken Sarısoy, şöyle devam etti:  “Otomobil içindekilerin emniyet kemeri kullanması ile kaza sonrası ölümler yüzde 45, ağır yaralanmalar ise yüzde 50 oranında azalır. Çoğu zaman emniyet kemerini takmak yerine onun sesini susturmayı tercih ederiz. Ama bazen de can sıkıcı sürprizlerle karşılaşabiliriz. Araç içerisinde bulunan herkesin emniyet kemeri kullanması, arka koltukta bulunanlara da emniyet kemeri taktırılması yasal zorunluluktur. Aksi takdirde adli sorumluluğun yanında vicdani sorumluluktan kurtulamayız. Bir kaza sonrası olmanız gereken yer yine aracımızın içidir. Gerek araçtan çıkış gerekse yere düşme sırasında ölümcül darbeler alırız. Emniyet kemeri kullanmadığımızda karıştığımız bir kazada, araç dışına fırlamanız halinde ölüm riskimiz tam 25 kat artar.”

Sarısoy, hızı, alkollü araç kullanmayı, cep telefonu kullanımı ve sürücü algısına etkilerini, kırmızı ışık ihlalini de trafik kazalarının en önemli nedenlerinden birisi olarak sıralayarak sunumunu sonlandırdı.


Emniyet Psikoloğu Ece Öz ise, öfke kontrolü, stres ve iletişim konularında katılımcıları bilgilendirdi. Öz, trafikte öfke ve stres kontrolün, direksiyon hakimiyetini bozduğu,  dikkati dağıttığı, kural ihlallerini, sabırsızlık ve tahammülsüzlüğü, kazaya karışma olasılığını arttırdığı için önemli olduğunu söyledi.

“Öfke bir davranış değildir”

Öfkeyi, bireyin kendisini engelleyen herhangi bir durum, olay veya kişiyle karşılaştığında ortaya çıkan doğal bir duygu olarak tanımlayan Öz, “Öfke, normal ve herkes tarafından hissedilebilecek güçlü bir duygudur. Ancak öfke bir davranış değildir. Öfkenin davranışa dönüşmüş şekli saldırganlıktır. Öfke, son derece normal ve yaşamın sürdürülmesi için gerekli bir duygudur. Öfke, duygusal bir tepkidir. Öfke, kişiyi tehditlere karşı uyarır ve kendisini korumasına olanak sağlar. Öfke, sınırlandırılabildiği sürece sağlıklıdır ve işe yarar. Öfke, kontrol edilmediğinde kişinin kendisi ve çevresi için zararlı olabilir. Öfkenin sağlıklı ve işe yarar olabilmesi için inkar edilmemesi, bastırılmaması ve öncelikle kabul edilmesi, tanınması ve kontrollü bir biçimde ifade edilebilmesi gerekir. Öfke bir problem çözme aracı değildir. Öfke bir öç alma veya intikam yolu değildir. Öfke başkalarını suçlama biçimi değildir. Öfke şiddet göstermeye veya suç işlemek için bir neden değildir. Öfke başkalarını kontrol etme yolu değildir. Öfke bir haklı olma yolu değildir” diye konuştu.

“Neden öfke ile başa çıkmalıyız?”

Psikolog Öz, neden öfke ile başa çıkmalıyız? sorusunu, “Öfke, uygun biçimde ifade edilmediğinde yıkıcı bir duygudur. Aile ve iş yaşantılarında, kişiler arası ilişkilerde sorunlar çıkarır. Öfkenin uygun yolla ifade edilmemesi, saldırganlık; kalp-damar sistemi, sindirim sistemi ve bağışıklık sistemi hastalıklarına yakalanma riskini arttırır” şeklinde açıkladı.

“Sen mesajı yerine, ben mesajı”

Öfkenin kontrol edilmesi için de önerilerde bulunan Öz, “Sakinleştirici durumları düşünerek derin derin nefes alıp verin ve gevşemeye çalışın. Sizi sinirlendiren durumlara ve kişilere mizahi yönden yaklaşın. Sizi sinirlendiren olay ve kişilerden zaman zaman uzaklaşın ve mola verin. Kendinize zaman ayırdığınız bu mola rahatlamanızı sağlayacaktır. Spor yapın. Spor, vücudunuzda biriken enerjiyi boşaltmanıza yardımcı olacak ve gerginliğinizi azaltacaktır. Sizi öfkelendiren kişiye duygularınızı yapıcı bir şekilde ifade edin. Kurduğunuz cümleler ‘sen mesajı’ yerine ‘ben mesajı’ içermelidir” dedi.

“Stres kaçınılmazdır”

Öz, stresle ilgili olarak da, “Stres kaçınılmazdır.  Stresin tamamen yok olması yaşamın bitmesiyle mümkündür. Stres kişiseldir. Stres cinsiyete göre de farklılık gösterir. Stres meslek gruplarına göre de farklılık gösterir. Olumlu düşünmek, kendimizi hazırlamak, başka konulara yoğunlaşmak, paylaşmak stresle baş etmede etkili yollardır” ifadelerini kullandı.

Etkili ve başarılı iletişim

Etkili ve başarılı iletişimle ile ilgili de bilgilendirmede bulunan Psikolog Öz, “‘Sen Dili’ Yerine, ‘Ben Dili’ kullanılmalı.  İletişim kurma yeteneğiniz mutluluğunuzun da belirleyicisidir. Etkili iletişim kurduğunuzda arkadaş edinirsiniz, işinizde değer verilirsiniz, çocuklarınız size saygı duyar ve güvenir. Hayatın yolunda gitmesini sağlar” diyerek konuşmasını noktaladı.

“Her zaman yanınızda olacağız”

Öz Gümüş 29 Dolmuş Kooperatifi Başkanı Hüseyin Demir, “Telefon konusu gerçekten çok önemli.  Telefon bizim beynimizi düşüncemizi götürüyor. Arabamıza, reaksiyonumuza hakim değiliz. Bunu bende istirham ediyorum, çok dikkat edilmeli. Emniyet kemeri konusu da olmazsa olmaz ama bizim için biraz sıkıntıları var.  Biz sizlerin tecrübenizden, anlattıklarınızdan gurur duyduk. Bundan dolayı emniyetimize teşekkür ederiz. Bize düşen her görevde, her zaman yanınızda olacağız” diye konuştu.

Asayiş yönünden huzur kenti olan Gümüşhane’de trafik sorunlarını yerinde tespit ettiklerini ve denetim faaliyetleri ile birlikte trafik konusunda paydaş olan tüm kesimlerle eğitim faaliyetlerine ağırlık vereceklerini vurgulayan İl Emniyet Müdürü Orhan Kar, trafik unsuru içinde bulunan tüm sürücü, yolcu ve yayalara kazasız günler diledi.

Kar’ın talimatları doğrultusunda Gümüşhane’de toplu taşıma hizmeti veren minibüs sürücülerinin trafikteki temel davranışları ve hizmet verdikleri yolcular arasındaki iletişimin daha sağlıklı ve güçlü olması amacıyla Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürlüğü eğitim programı faaliyetlerine devam edeceği bildirildi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER