Erdener ve Erdoğmuş öğrencilerle buluştu

Gümüşhane Belediyesi tarafından düzenlenen ‘Süleymaniye Sanat Günleri’ etkinliklerinin bu haftaki konukları fotoğraf sanatçısı Şenol Erdener ve yönetmen Hasan Erdoğmuş oldu.

Erdener ve Erdoğmuş öğrencilerle buluştu

Gümüşhane Belediyesi tarafından düzenlenen ‘Süleymaniye Sanat Günleri’ etkinliklerinin bu haftaki konukları fotoğraf sanatçısı Şenol Erdener ve yönetmen Hasan Erdoğmuş oldu.

Rehberlik ve Araştırma Merkezi’nde gerçekleştirilen programa Milli Eğitim Şube Müdürü Murat Eskicioğlu, Gümüşhane Lisesi Okul Müdürü Fatih Demirel, fotoğraf sanatçısı Şenol Erdener, yönetmen Hasan Erdoğmuş ile Gümüşhane Lisesi öğrencileri ve öğretmenleri katıldı. 

Etkinliğe yönetmenliğini Hasan Erdoğmuş’un yaptığı Gümüşhane'nin bir dağ köyü olan Godonas köyünde 70’li yaşlarda bulunan Cafer Baydar ve Kadriye Baydar adında iki kardeşin yaşam öyküsünü anlatan “İsterdim” adlı belgeselin gösterimiyle başlandı. 

Gösterimden sonra sahneye davet edilen Erdoğmuş, belgeselin yapım sürecini dinleyicileriyle paylaştı. Uzun yıllardır Gümüşhane’de bulunduğunu aktaran Erdoğmuş, buradaki coğrafyaya ve kültüre yavaş yavaş hakim olmaya başladığını vurgulayarak belgesel çekiminde bu kavramların çok önemli olduğunu aktardı. 

İsterdim belgeselini çekerken ilginç hikayeleri ortaya çıkarmayı hedeflediğini belirten Hasan Erdoğmuş, “Sanırım bu belgeselle bunu başardım” dedi. Bu belgeselle birlikte Kadriye ve Cafer Baydar’ı daha fazla tanındığını aktaran Erdoğmuş, “Belgeseli izleyenler bana ulaştı ve yardım etmek istediklerini söyledi. Hatta Gümüşhane Valiliği ve Torul Kaymakamlığı da bu belgeselden sonra kendilerini ulaşmış ve yardımda bulunmuşlar” diyerek bunun için çok mutlu olduğunu sözlerine ekledi. Şuanda iki tane daha projesinin olduğunu söyleyen Erdoğmuş, çok yakın zamanda bu projelerinin de gösteriminin yapılacağı bilgisini verdi. Yönetmen Erdoğmuş, söyleşi sonunda kendisine gelen soruları cevaplayarak sözlerini noktaladı. 

Hasan Erdoğmuş’un söyleşisini tamamlamasından sonra programa fotoğraf sanatçısı Şenol Erdener’in “Yaylalarda” adlı fotoğraf gösterimiyle devam edildi. Yaklaşık 15 dakika süren gösterim izleyicilerden tam not aldı. 

Gösterimden sonra alkışlarla sahneye davet edilen fotoğraf sanatçısı Şenol Erdener, fotoğraf çekim süreçlerini ve fotoğrafları çekerken yaşadığı anıları dinleyicileriyle paylaştı. İnsan odaklı fotoğraflar çekmeyi sevdiğini belirten Erdener, doğa fotoğrafı çekmek için özel bir zamana, ekipmana ve çekilecek yerle ilgili ışık bilgisine ihtiyaç olduğunu söyledi. Bu durumun da her zaman mümkün olmadığını kaydeden Erdener, “Fotoğraf çekmeden önce gideceğim mekanları planlıyorum. Ancak gittiğim mekanlarda kesinlikle kurgu yapmıyorum. Ortamın doğal hali nasılsa aynen onu çekiyorum” diyerek doğallığı bozmanın fotoğrafa çok zarar verdiğini sözlerine ekledi. 

Fotoğrafları çekerken fotoğrafı çekilen kişiden özellikle izin alınması gerektiğinin altını çizen Erdener, izin alınmadan çekilen ve yayınlanan fotoğrafların daha sonra yasal olarak problemlere neden olduğunu belirtti. “Fotoğraf çekimini iyi öğrenebilmek için bol bol tekrar yapılmalıdır” vurgusunu yapan Erdener, “Böylece zamanla pozlama ayarlarını, ışığı, kişilerin nerede nasıl duracaklarını öğrenmiş oluyorsunuz” dedi. 

Özellikle yarışmalara hazırlananlar kurgunun önemli olduğunu fakat kurgu yaparken abartıdan uzak durulması gerektiğinin altını çizen Erdener, bazen fotoğraflarda çok gereksiz malzemeler görüldüğünü, bunun da fotoğrafın doğallığını ortadan kaldırdığını belirtti. Erdener söyleşi sonunda katılımcılardan gelen soruları cevaplayarak sözlerini noktaladı. 

Yönetmen Hasan Erdoğmuş’a plaketlerini vermek üzere sahneye davet edilen Gümüşhane Lisesi Okul Müdürü Fatih Demirel ise programın çok verimli geçtiğini belirterek, “Biz de okullarımızda bu tür etkinliklerde öğrencilerimizi cesaretlendirmek istiyoruz” dedi. Demirel, sadece akademik başarılarla öğrencilerin okul hayatına devam edemeyeceğini belirterek bu başarıların kültür ve sanatla desteklenmesi gerektiğini dinleyicilere aktardı. Demirel, programın oluşmasında emeği geçen Gümüşhane Belediye Başkanı Ercan Çimen’e ve İl Milli Eğitim Müdürü Seydi Doğan’a teşekkür ederek sözlerini noktaladı.

Fotoğraf sanatçısı Şenol Erdener’e plaketlerini vermek üzere sahneye davet edilen İl Milli Eğitim Şube Müdürü Murat Eskicioğlu konuşmasında, bu tür programların devamının önemli olduğunu vurgulayarak bu programların devamı için İl Milli Eğitim Müdürlüğünün desteklerinin süreceğini aktardı. Şimdiki öğrencilerin çok şanslı olduğunu belirten Eskicioğlu, “Biz siyah beyaz televizyonları izleyerek büyüdük ancak şimdiki çocuklar iletişim çağının getirdiği tüm imkanlardan faydalanabiliyorlar” dedi. Bu tür programların çocukların ufkunun açılmasında önemli bir rolü olduğuna değinen Eskicioğlu programda emeği geçenlere teşekkür ederek sözlerini noktaladı. 

Program sorumlusu Zeynel Gündüz ise Belediye Başkanı Ercan Çimen’in verdiği talimatla hız kesmeden programlara devam ettiklerini, şehrin kültür-sanat hayatına Gümüşhane Belediyesi olarak destekte bulunmaya devam ettiklerini belirterek, programın arka planında çok büyük bir ekiple çalıştıklarını, bu faaliyetlerin oluşmasında emeği geçen GÜMSAŞ yönetim kurulu başkanı Eyüphan Özyurt’a ve müdürü Fatih Can’a teşekkür etti.

Program hatıra fotoğrafı çekiminden sonra son buldu.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER