Ara
Gümüşhane
Kapalı
-1°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
42,8044 %0.17
50,1756 %-0.07
5.972,23 % 0,28
Gümüşhane Haberleri Galeriler Gümüşhane Genç TEMA'dan Orman Haftası ve Dünya Su Günü paneli

Genç TEMA'dan Orman Haftası ve Dünya Su Günü paneli

Gümüşhane Üniversitesi Genç TEMA Kulübü, 21 Mart Ormancılık Günü ve 22 Mart Dünya su günü etkinlikleri kapsamında ‘Orman Haftası ve Dünya Su Günü’ paneli düzenledi.

1545
Gösterim

Gümüşhane Üniversitesi Genç TEMA Kulübü, 21 Mart Ormancılık Günü ve 22 Mart Dünya su günü etkinlikleri kapsamında ‘Orman Haftası ve Dünya Su Günü’ paneli düzenledi.

Gümüşhane Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Günay Çakır, Gümüşhane Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Hidrolik Ana Bilim Dalı Başkanı Salim Serkan Nas ve TEMA Vakfı Gümüşhane Temsilcisi Yusuf Oral’ın panelist olarak katıldığı program Gümüşhane Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Çok Amaçlı Salonunda düzenlendi.

Saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasının ardından Gümüşhane Üniversitesi Genç TEMA Kulübü Başkanı Merve Sayın açılış konuşmasını gerçekleştirdi.

İlk panelist olarak söz alan Ormancılık Bölümü Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. Günay Çakır ülkemizin ve dünyanın orman varlığından söz etti. Yeryüzündeki toplam su miktarının yüzde 97,5’inin tuzlu olduğunu ifade eden Çakır, kalan tatlı su miktarının ancak yüzde 0,3’ünün içilebilir durumda olduğunu söyledi. Temiz su kaynaklarımızı korumak ve artırmak için orman alanlarını korumamız gerektiğini söyleyen Çakır, “Kullanılabilir su miktarının %50.53’ü ormanlardan sağlanmaktadır.  Türkiye’de ise kullanabilir su miktarlarının yüz ölçümünün %27,6’sını kaplayan (1/4) orman alanlarından sağlanmaktadır dolaysıyla ormanlardan sağlanan kullanılabilir su miktarı, diğer alanlardan sağlanan su veriminden üç kat daha fazladır” dedi.

İkinci panelist olarak konuşan Gümüşhane Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Hidrolik Ana Bilim Dalı Başkanı Salim Serkan Nas ise ülkemizin ve dünyamızın su varlıklarından bahsetti. Suyun kirletilmeyecek kadar önemli olduğunu ifade eden Nas, yapılan araştırmalara göre önlem alınmadığı takdirde 2030 yılında ülkemizin su fakiri ülkeler sıralamasına gireceğini söyledi. 

Suların arıtılması ve arıtma tesisleri ile ilgili kısaca bilgi veren Nas, “İnsanlar, ihtiyaçları için, suyu bu döngüden alır ve kullandıktan sonra tekrar aynı döngüye iade ederler. Bu süreç sırasında suya karışan maddeler, suyun fiziksel, kimyasal ve biyolojik özelliklerini değiştirerek “su kirliliği” olarak adlandırılan durumu ortaya çıkarır. Su kirlenmesi, su kaynağının fiziksel, kimyasal, bakteriyolojik, radyoaktif ve ekolojik özelliklerinin olumsuz yönde değişmesi şeklinde olur” diye konuştu.

Son Panelist olarak söz alan TEMA Vakfı Gümüşhane Temsilcisi Yusuf Oral ise TEMA Vakfı hakkında bilgilendirme yaptıktan sonra iki kadim dost olan orman ve suyun korunmaya değecek kadar önemli iki varlık olduğunu söyledi.

TEMA Vakfı olarak erozyonla mücadele edilmesi gerektiğine dikkat çeken Oral, toprağın mineral bakımından en verimli yerinin en üstünde bulunan 2.5 santimetrelik kısım olduğu ve erozyonla kaybedilen toprağın yüzeydeki en verimli kısmı olduğunu vurguladı. 

Salona gelen izleyicileri TEMA Gönüllüsü olmaya davet eden Oral, Genç TEMA Kulübü öğrencilerine ve kulüp akademik danışmanı Öğretim Görevlisi Tuğçe Aydoğan Kılıç a teşekkür ederek konuşmasını tamamladı.

Gümüşhane Belediye Başkanı Ercan Çimen ve Gümüşhane de ki çeşitli kamu kurum müdürlerinin katıldığı panele Gümüşhane Üniversitesi akademisyenleri ve Gümüşhane Üniversitesi öğrencileri de büyük ilgi gösterdi.   

Panelistlere günün anlam ve önemi anısına plaket taktimi yapıldıktan sonra TEMA Vakfı Gümüşhane Temsilcisi Yusuf Oral’ın teşekkür konuşmasının ardından hatıra fotoğrafı çekilmesiyle program sona erdi.

Genç TEMA'dan Orman Haftası ve Dünya Su Günü paneli 1
1 / 15
Genç TEMA'dan Orman Haftası ve Dünya Su Günü paneli 2
2 / 15
Genç TEMA'dan Orman Haftası ve Dünya Su Günü paneli 3
3 / 15
Genç TEMA'dan Orman Haftası ve Dünya Su Günü paneli 4
4 / 15
Genç TEMA'dan Orman Haftası ve Dünya Su Günü paneli 5
5 / 15
Genç TEMA'dan Orman Haftası ve Dünya Su Günü paneli 6
6 / 15
Genç TEMA'dan Orman Haftası ve Dünya Su Günü paneli 7
7 / 15
Genç TEMA'dan Orman Haftası ve Dünya Su Günü paneli 8
8 / 15
Genç TEMA'dan Orman Haftası ve Dünya Su Günü paneli 9
9 / 15
Genç TEMA'dan Orman Haftası ve Dünya Su Günü paneli 10
10 / 15
Genç TEMA'dan Orman Haftası ve Dünya Su Günü paneli 11
11 / 15
Genç TEMA'dan Orman Haftası ve Dünya Su Günü paneli 12
12 / 15
Genç TEMA'dan Orman Haftası ve Dünya Su Günü paneli 13
13 / 15
Genç TEMA'dan Orman Haftası ve Dünya Su Günü paneli 14
14 / 15
Genç TEMA'dan Orman Haftası ve Dünya Su Günü paneli 15
15 / 15
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *