GÜ’de su sağlığı ve güvenliği çalıştayı yapıldı

Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu, Su Sağlığı ve Güvenliği Çalıştayı düzenlendi.

GÜ’de su sağlığı ve güvenliği çalıştayı yapıldı
Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu, Su Sağlığı ve Güvenliği Çalıştayı düzenlendi.

Sağlık Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Sedat Bostan başkanlığında düzenlenen çalıştaya, Gümüşhane Belediyesi Su ve Kanalizasyon İşleri Harun Şeker, Gümüşhane Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünden Mustafa Çubukçu. Gümüşhane İl Özel İdaresi ve Gümüşhane Meteoroloji Müdürlüğünden yetkililer katıldı.

Çalıştayda su sağlığı ve güvenliğinin dünya çapında risk sıralamasında birinci durumda olduğu, 2030 yılına kadar kullanılabilir su miktarının yüzde 40 düşeceğin ve 2050 yılında dünya nüfusunun 9 milyara ulaşmasıyla su tüketiminde yüzde 15’lik bir artış olacağı vurgulandı.

Çalıştayda, Gümüşhane’nin aratan su ihtiyacı ile birlikte mevcut su kaynaklarının korunması ve bu yönde yapılan çalışmalarla ilgili katılımcılar tarafından sunumlar gerçekleştirildi.  Akademisyenler tarafından yapılan sunumlarda, Gümüşhane’de kullanılan suyun yeterlilik ve temizlik açısından hem bakanlığın ve hem de kendilerinin yaptığı analizler sonucunda bazı değerlerinin ortalama standartların üstünde olduğunun gözlendiği belirtildi.

Su taşkınları ve toprak kaymalarının çoğunlukla yaşandığı yer olan Gümüşhane’de bu gibi durumların önüne geçebilmek için yapılması gerekenlerin sıralandığı çalıştayda, mevcut su durumunun korunmasının yanı sıra suyun sağlıklı olması gerektiğinin altını çizen Gümüşhane İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünden Mustafa Çubukçu, Nitrat kirliliği ile ilgili yaptığı sunumda Gümüşhane’nin geniş bir tarım alanı olmadığından Nitrat kirliliği ile ilgili ciddi bir risk içermediğini buna rağmen hem bakanlığın ve özelde de kendilerinin sürekli takip halinde olduklarını söyledi.

Yapılan sunumların ardından, Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Sedat Bostan, çalıştayda su sağlığı ve güvenliği konusunda hem Gümüşhane ilinden gelen yetkililer hem de üniversite öğretim elemanları tarafından toplamda 8 sunum yapıldığını belirterek, bu çalıştayın tüm çalışmaları ve çıkan sonuçlarının kitap halinde basılarak kamuoyuna dağıtılacağını söyledi. Çalıştayda katılan herkese teşekkür belgesi verildi.
Güncelleme Tarihi: 22 Mart 2016, 16:53
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER