Gümüşeller’den Gümüşhane’de bir ilk daha

Gümüşhane’nin ilk ve tek kadın kooperatifi olan Gümüşeller Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi’nin Ticaret İl Müdürlüğü ile yaptığı projeden aldığı Güneş Enerjili Meyve ve Sebze Kurutma Sistemi, Gümüşhane İŞGEM’in bahçesinde kurulumu yapılarak test edildi. 

Gümüşeller’den Gümüşhane’de bir ilk daha

Gümüşhane’nin ilk ve tek kadın kooperatifi olan Gümüşeller Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi’nin Ticaret İl Müdürlüğü ile yaptığı projeden aldığı Güneş Enerjili Meyve ve Sebze Kurutma Sistemi, Gümüşhane İŞGEM’in bahçesinde kurulumu yapılarak test edildi. 

Günlük 200 kilogram meyve ve sebze kurutma kapasitesine sahip olan sistemde hijyenik ve doğal yöntemlerle, elektrik enerjisi tüketilmeden çevre dostu üretim modeliyle Gümüşhane’de yetişen meyve ve sebzelerin kurutulması sağlanacak. 

Konuyla ilgili bilgi veren Gümüşeller Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Ayşenur Öznur Parlak, “Kurduğumuz sistemle sadece kooperatifimizin ürünlerini değil Gümüşhane’de ve bölgede üretim yapan firmaların ve köylülerimizin meyve ve sebze kurutulması işlemlerini yapabileceklerini belirterek ihtiyaç duyulması halinde kurutma kapasitesini arttırarak hizmet verebileceği” dedi.

Gümüşhane’nin kuru hava ve güneş enerjisi açısından zengin bir potansiyele sahip olmasından dolayı bu sistemi tercih ettiklerini söyleyen Parlak, bu sistemin sadece güneşten aldığı ısı ve ışık enerjisi ile kurutma işlemini gerçekleştirdiğini, başka hiçbir enerjiye ihtiyaç duymadığını, gerekli olan elektrik enerjisini ve ısı enerjisini güneş kolektörleri vasıtası ile kendisinin ürettiğini belirterek böylelikle kurutma uygulamalarında güneş enerjisinin verimli bir şekilde kullanımı ile enerji tasarrufuna da katkıda bulunacaklarını vurguladı.

Sistemin, çok çeşitli meyve ve sebze türündeki bitkisel gıdaları, tahıl türlerini daha kısa sürede ve daha hijyenik olarak kuruttuğunu belirten Parlak, “Kullanımı ve bakımı çok kolay olan bu sistemde güneş kolektörlerinde ısınan hava bir fan ile emilerek kurutma fırını içindeki meyve ve sebze yığını üzerinden geçirilmek suretiyle kurutulacak ürünün nemi alınır ve kuruması sağlanır” ifadelerini kullandı.

Baharla birlikte üretime hız vereceklerini belirten Parlak, kooperatifin kuruluş aşamasından yer tahsisine, proje hazırlama ve gerçekleştirme aşamasına kadar kendilerine her türlü desteği veren başta Gümüşhane Valisi Kamuran Taşbilek, Gümüşhane Belediye Başkanı Ercan Çimen, Ticaret Odası Başkanı İsmail Akçay,  Ticaret İl Müdürü Mürsel Yaşar, Tarım İl Müdürü Edip Birşen, Sosyal Hizmetler İl Müdürü Zekai İnan’a ve kapısını çaldıkları, hizmet aldıkları bütün kamu kurumu personellerine teşekkür etti.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER