Gümüşhane'de ekmek yüzde 23 zamlandı

Gümüşhane’de onbir ayın sultanı Ramazan ayı öncesinde her yıl olduğu gibi bu yıl da zam furyası yaşanıyor. Kentte et fiyatlarına üst üste gelen zamların ardından bir zam da ekmek ve pide fiyatlarına geldi.

Gümüşhane'de ekmek yüzde 23 zamlandı

Yüzde 99’u Müslüman olduğu ifade edilen Türkiye’de Müslümanlar için kutsal olan tarihler öncesinde yaşanan ve sosyal medyada “Elin gayrimüslimi özel günlerinde rekor indirimler yapar, bizimkiler özel günlerimizde bindirim yapar” yorumları Gümüşhane’de bir kez daha hayat buldu.

15 TL’lik ekmek 380 grama çekildi

Zamlı tarifeyle birlikte ekmeğin kilogram fiyatı yüzde 23 artarak 32,5 TL'den 40 TL'ye yükselirken her tarifede olduğu gibi bu tarifede de ekmeğin gramajları değiştirildi. 

Zamlı tarifeyle birlikte fırınlarda 15 TL'den satılan 460 gramlık ekmeğin fiyatı değiştirilmeden gramajı 380 grama çekildi. Tarifede 250 gram ekmeğin fiyatı 10 TL olarak belirlenirken Gümüşhane'deki fırınlarda her zamanki gibi bu gramajda ekmek yapılmayacağı değerlendiriliyor.

En ucuz pide 25 TL oldu

Ramazan ayında en çok tüketilen pide fiyatları da zamdan nasibini aldı. En son 7 Ağustos 2023 tarihinde yapılan düzenlemeyle 550 gram sade pidenin 20 TL'ye satıldığı Gümüşhane'de bugün yürürlüğe giren yeni tarifeyle birlikte 500 gram pide 25 TL'den satılacak. Yumurtalı susamlı pidenin fiyatı da 28 TL olarak belirlendiği tarifede 450 gram lavaş 20 TL, 1 kilogram peksimetin fiyatı da 60 TL olarak belirlendi.

Et fiyatları 500 TL’ye dayandı

Her Ramazan ayı öncesinde olduğu gibi ekmek ve pide fiyatlarına zam gelmesinin yanında et fiyatlarının da birkaç hafta içerisinde 500 TL’ye dayandığı ve esnafın sürekli “Ramazan’da da zam gelecek” söylemleriyle vatandaşı strese soktuğu Gümüşhane’de ağırlaşan ekonomik koşullar özellikle asgari ücretli ve emeklilerin alım gücünü günden güne düşürüyor.

Çeşitli bahanelerle yapılan, kontrol edilmeyen, edilemeyen, niçin yapıldığı bile anlaşılamayan zamlar yüzünden vatandaşlar Ramazan ayını zor geçireceklerini ifade etti.

Diğer yandan fırınların zamlı tarife talebinin uzun süre önce verdiği fakat prosedürler gereği tarifenin onayının geciktiği, Türkiye'nin yaklaşık 30 şehrinde ekmeğin kilogram fiyatının 40 TL ve üzerinde olduğu, pide fiyatlarının da çevre illere göre düşük olduğu öğrenildi.

YORUM EKLE
YORUMLAR
Halim Selim
Halim Selim - 2 ay Önce

Türkiye'de Gümüşhane kadar denetimsiz, esnaf egemenliğine teslim olmuş bir şehir daha yoktur. Bu şehirde fırıncı esnafı yıllardır keyfi olarak tekli ekmek satmıyor, hiçbir idari yetkili de çıkıp siz ne yapıyorsunuz diye sormuyor. Belediye, maliye, gıda, sgk müdürlükleri gerçek bir denetim yapsa kepenk indirmesi gerekecek çoğu işletme pişkin şekilde cebimizden ne kadar daha fazla kazanabileceğinin hesabını yapıyor. Ey fırıncı esnafı hadi ekmeğin kilosunu 40 TL yapmak hakkın ama 250 gr'lık tekli ekmek yapıp bunu 10 TL den satmak zorundasın. Kimseyi 15 TL den ekmek almaya icbar edemezsin. Türkiye'nin hiçbir yerinde vatandaşlar ikili ekmek almak zorunda bırakılmıyor. Ama sende çok eminsin ki işine kimse karışmayacak ve sende istediğin gramajda ekmeği istediğin fiyata satmaya devam edeceksin.

Neden Şimdi
Neden Şimdi - 2 ay Önce

Ramazanda para kazanacaklar diye zam yapan fırıncılar. Tek gayeleri Mübarek Ramazan ayini el ovuşturarak beklemek. Yazıklar olsun bu zamanlama hiç adil ve samimi değil.

Tüketici
Tüketici @Neden Şimdi - 2 ay Önce

Ramazan Ayında bir daire parası kazanamazsam bu işi bırakırım diyen ve 3-4 tane fırın işletmecisi esnaf olduğunu duyuyoruz. Bu doğru mudur? Doğru ise yazıklar olsun!

Nizam TAŞ
Nizam TAŞ - 2 ay Önce

Yazıklar olsun mübarek aya hürmet edin ya elin gavuru Noel de % 50 indirim yaparken bizim sözde süslümanlar da bindirim yapıyorlar.

MetinSancaktar
MetinSancaktar - 2 ay Önce

Bizde Ramazan'a has uygulamadır.
Birde Maneviyat satarız.

Aip
Aip - 2 ay Önce

Allah sizi ıslah etsin kimse fırınlara uğramasın boykot etsin bence herkes kendi ekmeğini kendi yapsın evinde günde iktane pide alsak ayda eder 1500 TL bin TL ektirik faturasına versek gelmezde okadar fatura hergün ocak çalıştıracakda değiliz bunlara ders olur sen ben susarsak yok ven uğraşamam Dersek bizi daha çooook sömürürler

BÜLENT
BÜLENT - 2 ay Önce

Helal olsun gümüşhane uyumaya devam et yetkililer sessiz kalmaya devam edin bakalım herkes kafasına göre zam yapacak ne hale geldik sonumuz nereye kadar devam edecek...?

Esnaf Mağduru
Esnaf Mağduru - 2 ay Önce

Devlet kurumlarının amacı doğru rekabet ortamı oluşturmaktır. Devlet esnafı mutlu, zengin edeyim derken halkını yüksek ücretlerle mağdur edemez. Önümüz Ramazan Ayı ve göreceğiz her seneki tarih tekerrür edecek ve bütün esnaf Mübarek Ramazanı fırsat bilip, başta pide, et, ekmek, sebze ve temel gıda maddeleri hemen artış gösterecek. Hükümetin emekliye, çalışan işçiye ve memura verdiği yıllık zammın 3-4 katı MaşAllah bunlarda gözü olmayan (!) esnaf tarafından kat kat yılda bir kaç defada geri alınıyor! Ramazan Ayı manevi havasında Müslümanlar gönül hoşluğu içinde oruçlarını tutsun deyip fiyatları aşağıya indirecek bir babayiğit esnaf yok mudur bu memlekette? Ramazanı, bayramı ve kurbanı fırsat görüp fiyatları artıran esnaflara sözüm: Bu nasıl Müslümanlıktı! Bu nasıl insanlıktır!. Bu nasıl gözü doymazlıktır!

Bir Fırın Ustası
Bir Fırın Ustası - 2 ay Önce

Bazılarımız diyorya fırıncı ramzanda zam yapıyor diye Fırıncı Esnafına Yorum yapıyorsunuz ya Evde Hanımına Ekmek Kestirmiyorsunuz onu bile Fırıncı Yapıyor Ramaazanda Sizler rahat rahat Orucunuzu İhya ederken fırınca 300 derecenin Karşısında Senin sofrana Sıcak pide gönderiyor Bir yumurta tanesi 5 lira susamın Kg fiyatı 200 lira Unun Cuvalı 700 800 civarında bunu yapanlar suclu degil biz sucluyuz öylemi.

ali
ali @Bir Fırın Ustası - 2 ay Önce

tekli ekmek çıkarmayı gözden geçirin isterseniz


SIRADAKİ HABER