Gümüşhane İŞGEM’in sektörel toplantıları başladı

Gümüşhane’de Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı tarafından yürütülen 8 milyon Avro yatırım bütçeli Gümüşhane Geleneksel ve Organik Ürünler İş Geliştirme Merkezi (İŞGEM) projesi sektörel toplantılarının ilki Arıcılarla gerçekleştirildi.

Gümüşhane İŞGEM’in sektörel toplantıları başladı

Gümüşhane’de Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı tarafından yürütülen 8 milyon Avro yatırım bütçeli Gümüşhane Geleneksel ve Organik Ürünler İş Geliştirme Merkezi (İŞGEM) projesi sektörel toplantılarının ilki Arıcılarla gerçekleştirildi.

Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği mali işbirliği ile finanse edilen Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında Gümüşhane’nin Torul ilçesine bağlı Harmancık köyünde yapımına başlanılan ve Ekim ayında tamamlanması planlanan İŞGEM’le ilgili ilk paydaş toplantısı Gümüş Otel’de yapıldı.

Üç gün sürecek olan toplantıda arıcılığın yanısıra pestil ve köme sektörü ile balık yetiştiriciliği sektörü ile de toplantı düzenlenecek.

İŞGEM Proje Uzmanı Buğra Barlas, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, arıcılığın bölgede büyük önem taşıdığını vurgulayarak, “Bu nedenle arıcılık sektörü ile ilgilenmeye karar verdik. Bu anlamda arıcılık sektörünün İŞGEM’e ne katacağı, İŞGEM’den ne beklediğinizi bir anlamda öğrenmek istedik” dedi.

“Amacımız sorunlara çözüm üretmek”

Arıcılarla birebir görüşüldüğünü anlatan Barlas, “Bir yol haritası çizmek ve aksiyon alabilmek için bir temel oluşturmaktır. Sadece toplanalım, programları konuşalım, ayrılalım değil amacımız. Amacımız sektöre de katkıda bulunmaktır. Bu çözüm önerileri ve alınacak aksiyonlar içerisinde İŞGEM’in rolü ne olabilir, İŞGEM’den nasıl faydalanılabilir, bunları da tartışmak” dedi.

“İŞGEM, Avrupa Birliği projesidir”

İŞGEM’in bir Avrupa Birliği (AB) projesi olduğunu ifade eden Barlas, İş Geliştirme Merkezi ile ilgili olarak şu bilgileri verdi: “İŞGEM, Torul ilçesine bağlı Harmancık köyünde 26,5 dönümlük bir arazide şu anda yapımı devam ediyor. Planlanan Ekim ayında inşaatı bitirmek ve faaliyetlere başlamaktır. Proje 8,1 milyon Avroluk projedir. 20 tane işlik olacak. Bunlardan 4 tanesi 240 metrekare, 16 tanesi de 115 metrekare olacak. Üretim ve paketleme alanları var. Bu üretim ve paketlemenin herkese açık olması planlanıyor ve özellikle şişeleme, paketleme yapılacak. Bu da özellikle arıcılarımız sorunlarından bir tanesi. Burada kutu da üretebileceğiz. En profesyonel manada bir matbaanın yapabileceği ürünü meydana getirebileceğiz.  Herkesin kafasında markalaşmada anlamında planlar var. Buna da altyapı oluşturabileceğiz. Ayrıca eğitim ve seminer salonlarımız olacak.”

İŞGEM’in, bölgenin sosyo-ekonomik kalkınmasına katkıda bulunmayı amaçladığını vurgulayan Barlas, “Bölgede bulunan geleneksel ürünlerin bölge ekonomisine yaptığı katkıyı, imalat kalitesini ve yaratılan katma değeri artırmak, bölgesel girişimcilik ruhunu destekleyerek ve güçlendirerek, gereken iç destek mekanizmalarını oluşturmak hedeflenmektedir. Girişimciler için profesyonel bir çalışma ortamı oluşturulacaktır. Tüm bunların yanı sıra bölgede istihdam artırılacaktır. Faaliyetleri ve verdiği hizmetler ile mevcut sektörlerin büyümesine ve firmaların rekabet güçlerinin artmasına katkıda bulunulacaktır. Ulusal ve uluslar arası işbirliklerine açık bir yapı olacak. Ayrıca Pazar olarak da çalışacak. Pazardan haberdar, ilin sorunlarından haberdar, ne yapmak istediğimizden, ne yapamadığımızdan haberdar bir çalışma sistemi olacak. Ayrıca kadın girişimcilere de parantez açılmış bir yapı söz konusudur. Yaklaşık yüzde 20’lik bir bölümün kadınlardan oluşması planlanıyor” diye konuştu.

“Laboratuvar olmazsa olmazımızdır”

Gümüşhane Arıcılar Birliği Başkanı Niyazi Gül ise arıcılar olarak laboratuar konusunda büyük bir sıkıntı yaşadıklarını, bu nedenle laboratuarın olmazsa olmaz olarak değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

Gül, “Sadece laboratuvar ve analiz konusunda değil diğer ürettiğimiz ürünlerde de ilgi bekliyoruz. Biz, arıcılar olarak ürettiğimiz sadece bal değildir. Arı ürünlerimiz var. Polenimiz var. Arı sütümüz var. Bunlarla ilgili bir takım çalışmaların yapılması, ön plana çıkarılmasını istiyoruz. Polen Gümüşhane’de son zamanlarda ön plana çıkan bir arı ürünüdür. Bununla ilgili diğer üniversitelerde çok çok çalışmaların olduğunu biliyoruz. Hatta zaman zaman bizden de materyaller istiyorlar. Sizler de bizden bu materyalleri isterseniz sunmaya hazırız. Üniversite ile birlikte çalışıp ön plana çıkarabilirsek çok güzel olacağını düşünüyoruz” diye konuştu.

“Bu bölge için bir ihtiyaç”

Gümüşhane Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Kemal Kuvvet ise Gümüşhane Üniversitesi’nin 2008’de kurulmuş yeni bir üniversite olduğunu ifade ederek, “Bazı eksiklerimizin olması çok doğal. Arıcılık odaklı meslek yüksekokulu veya meslek yüksekokulu içerisinde arıcılık odaklı program olması doğal. Organik tarıma odaklı bazı araştırma merkezlerimiz var. Arıcılık teknoloji odaklı bir araştırma merkezi kurulabilmesi için hocanın istihdam edilmiş olması lazım. Eğer hocanız yoksa böyle bir merkezi kurma şansınız yok. Başka üniversitelerde çalışmış bir hocayı Gümüşhane’ye getireceksiniz gibi böyle bir süreç var. Bugün düşünmekle olmuyor, belli bir süreci var. Ama bu bölge için bir birim oluşturulması gerekiyor. Üniversitemiz bünyesinde orta ve uzun vadede olması gereken bir birim olarak düşünüyorum” diye konuştu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER