Gümüşhane İŞKUR İşgücü Piyasası Analiz çalışmasını tamamladı

Gümüşhane’de Çalışma ve İş Kurumu (İŞKUR) İl Müdürlüğü tarafından 181 işyeri ziyaret edilerek personel ihtiyaçları tespit edildi. Çalışma sonucunda işletmelerin en çok talepte bulundukları meslek grubunun Büro Hizmetlerinde Çalışan Elemanlar olduğu belirlendi.

Gümüşhane İŞKUR İşgücü Piyasası Analiz çalışmasını tamamladı

Gümüşhane’de Çalışma ve İş Kurumu (İŞKUR) İl Müdürlüğü tarafından 181 işyeri ziyaret edilerek personel ihtiyaçları tespit edildi. Çalışma sonucunda işletmelerin en çok talepte bulundukları meslek grubunun Büro Hizmetlerinde Çalışan Elemanlar olduğu belirlendi.

İstihdamın artırılması ve işsizliğin azaltılmasının işgücü arz ve talebinin doğru olarak tespit edilmesine ve buna uygun politikaların geliştirilmesine bağlı olduğunu kaydeden İŞKUR İl Müdürü Hikmet Kaya, “Bu hedef doğrultusunda Gümüşhane genelinde işgücü piyasasının talep boyutunu tespit edebilmek amacı ile 2019 Yılı İşgücü Piyasası Araştırması yapılmıştır. Her yıl işgücü piyasası verilerini, yerel ve ulusal bazda derlemek, analiz etmek, yorumlamak ve yayınlamak” ile “işgücü arz ve talebinin belirlenmesine yönelik işgücü analizlerini yapmak amacıyla İŞKUR tarafından Türkiye genelinde İşgücü Piyasası Araştırmaları yapılmakta. İşgücü Piyasası Araştırmaları 2015 yılından itibaren 2 ve daha fazla kişi istihdam eden işyerlerini kapsayacak şekilde genişletildi. Böylece, araştırma kapsamında 2 ve daha fazla kişi istihdam eden işyerleri baz alınarak işgücü piyasasının fotoğrafı çekilmekte. Çalışma bitiminde Türkiye geneli için 2-9, 10-19 ve 20+ olmak üzere ayrı ayrı tahminler üretilmektedir, il düzeyinde ise yapılacak tahminler, 20+ işyerlerine yönelik olacaktır. Ardahan, Bayburt, Gümüşhane, Hakkâri, Kars, Kilis ve Tunceli illerinde ise 10+ işyerlerine yönelik olacak. Söz konusu illerde 20 ve daha fazla istihdamlı işyeri sayısının ilin işgücü piyasasının nabzını tutmada yeterli olmamasından dolayı bu yöntem belirlenmiştir” dedi.

Gümüşhane’de yapılan çalışmaların detaylarını paylaşan Kaya, piyasanın önde gelen faaliyetleri arasında bilgi ve iletişim, Konaklama ve yiyecek hizmeti faaliyetleri, inşaat sektörlerinin yer aldığını kaydetti.

Gümüşhane genelinde 10+ istihdamlı işyerlerinin yüzde 9,6’sında 125 kişilik açık iş olduğunun tespit edildiğini dile getiren Kaya, “İl genelinde açık iş oranı yüzde 2,5 olarak hesaplanmış ve en yüksek açık iş oranına sahip sektör yüzde 10,8 ile Bilgi ve İletişim sektörü olmuştur. İşletmelerin en çok talepte bulundukları meslek grubu Büro Hizmetlerinde Çalışan Elemanlar’ dır. Açık işlerde en çok aranılan beceri ise İletişim ve İfade Yeteneği olmuştur. Gümüşhane ilinde işletmelerin yüzde 90,2’si talep ettikleri açık işleri İŞKUR aracılığı ile aramaktadır. Gümüşhane ilinde araştırma kapsamındaki 10+ istihdamlı işletmeler 191 kişilik işgücünde temininde güçlük çekmektedir. Eleman temininde en çok güçlük çekilen meslek Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi mesleği olmuştur. Gümüşhane genelinde 10+ istihdamlı işletmeler gelecek bir yıl içerisinde 128 kişilik bir istihdam artışı öngörmektedir. En fazla istihdam artışı beklenen meleklerin başında İnşaat Ustası, Beden İşçisi (İnşaat), Satış Elemanı Perakende meslekleri gelmektedir” dedi.

2019 yılı İşgücü Piyasası Araştırmasının alan uygulaması 1 Nisan-3 Mayıs 2019 tarihleri arasında Gümüşhane ili genelinde 202 işyeri ziyaret edilip işverenlerle görüşülerek gerçekleştirildiğini, ziyaret edilen 202 işyerinin 181 ile birebir görüşme yapıldığını ifade eden Kaya, “21 işyeri ile işyerinin kapalı olması, işverene ulaşılamaması vb nedenlerden dolayı görüşülememiştir. Araştırma da işverenlerle bire bir görüşülerek işyerlerinin yatırım planlamaları ile ilgili bilgiler, işyerlerinde çalışmakta olan mevcut personelin fiilen yaptıkları işlerle ilgili sayısal veriler, işyerlerinin açık iş ilanları, eleman temininde güçlük çektikleri meslekler ile ilgili bilgiler alınmıştır. Çalışmada toplanan veriler ışığında 2019 yılı Kasım ayında rapor hazırlanmıştır. Hazırlanan Gümüşhane İşgücü Piyasası Araştırması Raporuna www.iskur.gov.tr adersinden ulaşılabilir” şeklinde konuştu.

YORUM EKLE
YORUMLAR
İSMAİL Akçay
İSMAİL Akçay - 4 yıl Önce

Ençok büro elemanı aranıyor olması manıdar.Doğruluğu yeniden araştırılmalıdır.

SIRADAKİ HABER