Gümüşhane Sanatsal Anlamda Yeni Bir İlke Merhaba Dedi

Sanatsal etkinlikler ve kurumsal yapılar noktasında büyük eksikliklerin bulunduğu Gümüşhane’de sinema salonlarının ardından bir tiyatro noktasında da adımlar atıldı. Tiyatro eğitmeni Mesut Budak, 3 yıldır Gümüşhane’de sürdürdüğü tiyatro gösterilerini artık kurumsal kimliği olan, vergiye tabi bir işletme haline getirerek Gümüşhane’nin ilk özel tiyatrosunu hayata geçirdi.

Gümüşhane Sanatsal Anlamda Yeni Bir İlke Merhaba Dedi

Sanatsal etkinlikler ve kurumsal yapılar noktasında büyük eksikliklerin bulunduğu Gümüşhane’de sinema salonlarının ardından bir tiyatro noktasında da adımlar atıldı. Tiyatro eğitmeni Mesut Budak, 3 yıldır Gümüşhane’de sürdürdüğü tiyatro gösterilerini artık kurumsal kimliği olan, vergiye tabi bir işletme haline getirerek Gümüşhane’nin ilk özel tiyatrosunu hayata geçirdi.

Hâlihazırda Gümüşhane Gençlik Spor İl Müdürlüğü Aydın Doğan Spor Salonunda provalarını yapan 22 kişiden oluşan grup ilk oyunları olan Şinasi Bey’in “Şair Evlenmesi” oyununu dün gece Gümüşhane İl Kültür Turizm Müdürlüğü Salonunda sahneledi.

Gümüşkoza Gazetesi olarak “Şair Evlenmesi” oyununun provaları sırasında ziyaret ettiğimiz Gümüşhane Sanat Tiyatrosu kurucusu Mesut Budak, amaçlarının Gümüşhane’de sanatsal anlamda bir zemin oluşturmak olduğunu söyledi.

“Sanatsal Etkinliklerimiz Yetersiz”

Gümüşhane’de sanatsal etkinlikler anlamında büyük bir eksikliğin varlığına dikkat çeken Budak, “Gümüşhane’de üç yıldır değişik projeler ile birlikte tiyatro gösterileri yapıyoruz. Her oyunumuzda büyük bir teveccüh gördük. Büyük mutluluklar yaşadık. Artık kendi tiyatromuzla, vergiye tabi bir işletme olarak bir başlangıç yapmak istedik. Bu amaçla da uzun süredir birlikte çalıştığımız birkaç arkadaşımız ile kendi işimizi yapmaya koyulduk” dedi.

“Etik Olacağı İçin İsmini  Gümüşhane Sanat Tiyatrosu Koyduk”

Kurumsallaşma kararının ardından isim konusunda tereddütler yaşadıklarını dile getiren Budak, “Bir tiyatromuz var, kostümlerimiz, dekorlarımız ve oyuncularımız var ve isim verip çalışmaya başlamamız gerekiyordu. Aklımızda birçok isim vardı. Biz bu işi burada yapıyor ve burada ekmek parası kazanıyoruz. Milliyetçilik olarak değil ancak etik olarak baktığımızda kararımızı verdik; Gümüşhane Sanat Tiyatrosu. Her ne kadar yeterli destek görmemiş olsak da, doğru olanın Gümüşhane’yi isim olarak seçmekti. Bizde onu yaptık” diye konuştu.

“Bu Dönem İçin Dört Oyun”

İstenildiğinde Gümüşhane’de her hafta bir gösterim yapılabileceklerini kaydeden Budak, “Ekonomik bir destek beklemiyoruz. Bizim oyunlardan elde edeceğimiz gelir bize yetecektir. Biz Gümüşhane Sanat Tiyatrosu olarak her türlü dekoru, kostümü kendimiz yapıyoruz. Toplamda bu dönem için 4 oyunumuz var.  Cuma günü “Şair Evlenmesi” komedya ile Gümüşhane’de, yine Cumartesi günü “Oburların Dünyası” adlı müzikal çocuk oyunu ile matine suare şeklinde Gümüşhane Kültür merkezinde olacağız. Yine “Şair Evlenmesi” oyununu ayın 28’inde Trabzon’da sahneleyeceğiz. Ayrıca “Kamuran’ın Melekleri” komedyası ve “Aile Olmanın Halleri” oyunlarımız var. Bunların hepsi şu an için hazır. “Aile Olmanın Halleri” oyunumuz prova aşamasında” şeklinde konuştu.

“Biz Kabımıza Sığmıyoruz”

Oynadıkları oyunları genel olarak kendilerinin yazıp tiyatroya uyarladıklarını dile getiren Budak, “Biz kabımıza sığmıyoruz. Oyunlarımızı genel itibari ile biz yazmaya gayret ediyoruz. “Şair Evlenmesi” oyununun uyarlamasını yaptık. ‘Kamuran’ın Melekleri” oyununun telif haklarını aldık. Bunların dışında tüm oyunlarımızı kendimiz yazıyor, prova ediyor ve oynuyoruz. Her akşam burada buluşup tam anlamıyla oyunu çıkartana kadar çalışıyoruz. Sesi, ışığı, kostümü, dekoru her şeyi kendimiz yapıyoruz. Kendi yerimizi açtığımızda her hafta oda tiyatrosu mantığı altında oyun oynayacağız” ifadelerini kullandı.

“Gümüşhane’de ki İlk Özel Tiyatro”

Gümüşhane’de ki Özel tiyatronun bu şehir için bir değer olduğunun altını çizen Budak, “Biz her konuda eleştiri yapabileceğimiz, suya sabuna dokunabileceğimiz, gördüğümüz yanlışlara değinebileceğimiz bir ortam oluşturma gayretindeyiz. Bizim nükteler ile yapılan yanlışlara farklı noktalardan yaklaşma sorumluluğumuz var. İçersinde yaşadığımız topluma borcumuz var ve biz bu borcu ödemek istiyoruz. Bizim yaptığımız toplumsal bir sorumluluk. Toplumun huzurunu sağlayan bir sanat dalıdır” diye konuştu.

“Ekip; Son Derece Donanımlı ve Kabiliyetli Gençlerden Oluşuyor”

Ekiplerinin 12 kemik kadro olmak üzere toplam 22 kişiden oluştuğunu belirten Budak, “Oyuncularımızın neredeyse tamamı Gümüşhane Üniversitesi öğrencisi. Son derece donanımlı ve kabiliyetli gençler. Profesyonel anlamda önleri açık arkadaşlar. Gümüşhane’de bir araya geldik ve bir yola girdik. Gümüşhane Fen Lisesinden bir tane de Lise öğrencisi Gümüşhaneli kardeşimiz var. Her ne kadar onun için,  ailesi tarafından çok farklı meslekler düşünülüyor olsa da tiyatro sanatçısı olarak önünde büyük bir dünya var” dedi.

“Liseli Ozan, Tiyatronun Gümüşhaneli Temsilcisi”

Gümüşhane Merkez İlçeye Bağlı Alemdar Köyü nüfusuna kayıtlı olan ve Gümüşhane Sanat Tiyatrosu’nun Gümüşhaneli tek üyesi olan Ozan Niyazi Gözlek ise böyle bir tiyatro grubu içerisinde yer almış olmaktan duyduğu mutluluğu ifade ederek, “2 yıldır Mesut Hocamla tiyatro yapıyoruz. 15 yaşında başladım ve burada olmaktan son derece memnunum. Meslek olarak ne seçersem seçeyim tiyatro benim için öncelikli olacak. Çok disiplin gerektiren, çok zor bir iş ancak, zorluklar olmadan güzel şeyler ortaya çıkmıyor” şeklinde konuştu.

Haberin Kaynağı: Gümüşkoza Gazetesi

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER