Gümüşhane Seçmeni Sosyalliğe Bakıyor

Gümüşhane Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hasan Güllüpunar’ın 747 kişini katılımı ile yaptığı araştırmada Gümüşhane seçmeninin Belediye Başkanlığında birinci önceliğinin sosyallik olduğu ortaya çıktı.

Gümüşhane Seçmeni Sosyalliğe Bakıyor
Gümüşhane Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hasan Güllüpunar’ın 747 kişini katılımı ile yaptığı araştırmada Gümüşhane seçmeninin Belediye Başkanlığında birinci önceliğinin sosyallik olduğu ortaya çıktı.

Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi dergisinde makale olarak yayınlanan araştırma sonuçları, Gümüşhane seçmeninin Belediye Başkanı aday imajı ile ilgili algısında adayın sosyallik özelliğinin en önemli etken olduğunu ortaya koydu.

Araştırmaya katılan toplam 747 kişinin yüzde 70’inin Gümüşhaneli, yüzde 37’sinin kadınlar, yüzde 63’ünün erkekler, yüzde 27’sinin 18-24 yaş aralığı, yüzde 26’sının 25-30 yaş aralığı, yüzde 26’sının 31-40 yaş aralığı, yüzde 14’ünün 41-50 yaş aralığı ve yüzde 6’sının ise 51-82 yaş aralığındaki bireylerden oluştuğu anlaşıldı.

Araştırmada Belediye Başkan adayı imajı sosyallik, hitabet, konu (hizmet ve projeler), siyasal (parti, ideoloji vb.) ve görsel olmak üzere beş kategoride incelenirken, Gümüşhane seçmeninin tercihini etkileyen en önemli faktörün adayın sosyallik olduğu, sosyalliği hitabet, hizmet-proje, siyasi görüşü e görsel özellikleri olduğu ortaya çıktı.

Araştırma sanılanın aksine, hizmet ve projelerin adayın sosyallik ve hitabet özelliğine göre seçmen algısında daha düşük bir etkiye sahip olduğunu ortaya koyduğunu ifade eden Güllüpunar, “Buna göre düğün, cenaze gibi törenlerde, milli ve manevi günlerde, toplumsal alanlarda vatandaşla birlikte olan ve yaşam tarzı bakımından toplumla özdeş bir kişiliğe sahip olan adaylar, Gümüşhane seçmeni tarafından seviliyor. Ayrıca adayın irticalen (kağıttan okumama) konuşma yapabilmesi, açık bir dil kullanması ve saldırgan bir üsluba sahip olmaması da seçmenin önemli gördüğü aday özellikleri arasında yer alıyor. Bu özellikleri hizmet ve projeler takip ediyor. Adayın yöneticilik vasfı, projelerindeki gerçekçilik, belediyecilikle ilgili yeterliliği, şehirle ilgili sorunlarda sergilediği duruşu seçmen tarafından dikkat kesilen diğer özellikler arasında yer alıyor. Seçmenler adayın partisini ya da ideolojisini adayın görsel özelliklerinden daha önemli bir etken olarak algılıyor. Seçim kampanyalarında yoğun olarak üzerinde durulan adayın fiziksel görünümüne bağlı görsel özelliği ise seçmenin adayla ilgili algısını en az etkileyen faktör olarak ortaya çıkıyor.” dedi.
Güncelleme Tarihi: 16 Eylül 2013, 13:20
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER