Gümüşhane STK’larından ABD'ye veto tepkisi

Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) Gümüşhane Şubesi öncülüğünde sivil toplum kuruluşları Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde Gazze’de ki insani ateşkes talebini veto eden ABD’yi kınadı.

Gümüşhane STK’larından ABD'ye veto tepkisi

TÜGVA öncülüğünde birçok STK’nın bir araya gelerek Merkez Kemaliye Camiinde yatsı namazı çıkışında gerçekleştirdiği basın açıklamasında bildiriyi TÜGVA Gümüşhane Başkanı İsrafil Nas’ın Trabzon’daki bir hastanede ameliyat olması nedeniyle TÜGVA Gümüşhane Medya iletişim sorumlusu Berat Akkul yaptı.

İnsani ateşkesi reddeden Amerika’ya karşı 81 ilde tepki gösterdiklerini hatırlatan Akkul, İsrail’in Filistin topraklarında ve Gazze’de katliam ve soykırım yapmasına karşın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin acil insani ateşkes karar tasarısını ABD’nin veto etmesine tepki gösterdi.

Konuşmasında 18 bin insanın öldürülmesi karşısında daha ne kadar susulacağını sorgulayan Akkul, “Dünya Amerika’ya hükmeden Siyonist zalimlerden elbette daha büyüktür” dedi.

İsrail’in yaptıklarının insanlık tarihine kara bir leke olarak geçtiğini kaydeden Akkul, şimdiye kadar 7 bin 112’si çocuk, 4 bin 885’i kadın olmak üzere 18 bin insanın, ibadethaneler, okullar, hastaneler bombalanarak öldürülmesinin kabul edilemeyeceğini belirtti.

İşgal edilen Filistin topraklarındaki bu zulmün hesabının insanlık vicdanıyla birlikte hukuk önünde sorulması gerektiğini ifade eden Akkul, “Bu red kararı şüphesiz Amerikan halkının değil, iktidarda bulunan Siyonist Biden hükümetinin bir kararıdır. Artık özgürlük, barış, insan hakları konusunda Amerika hükümetinin hiçbir iddiası ve samimiyeti söz konusu olamaz. Bu kararla dünyanın da 5’ten büyük olduğu açıkça görülmüştür. Artık Amerika, insanlığın gözünde özgürlük ve insan hakları ülkesi değil barbarlık, zulüm, ırkçılık ve katliam ülkesi olarak tanımlanacaktır. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi yeniden reforme edilmeli, bütün dünya milletlerinin karşısına alan Amerika bu katliama ortak olmanın bedelini ödemelidir. Daha iyi, daha adil bir dünya için bu red kararını kınıyor, bütün dünya halklarını Amerika’ya karşı harekete geçmeye davet ediyoruz” diye konuştu.

“Gazze kasapları hesap verecek”

Uluslararası hukuk önünde hesabının sorulacağının ifade eden Akkul, “Dünya Amerika’ya hükmeden Siyonist zalimlerden elbette daha büyüktür. Müslümanlar muzaffer olacak, onurlu ve izzetli Gazze halkının dik duruşu, katil İsrail’in sonunu getirecektir. İşgal edilen Filistin topraklarındaki bu zulmün hesabı insanlık vicdanıyla birlikte hukuk önünde elbette sorulacaktır. Gazze kasapları uluslararası mahkemelerde eylemlerinin hesabını verecektir. Son nefesimize kadar Gazzeli masum sivillerin yanında olacak, suçlular cezalandırılana kadar her platformda girişimlerde bulunmaya devam edeceğiz. Bir kez daha haykırıyoruz; dünya 5’ten büyüktür” diye konuştu.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres’in Gazze için BM Şartı’nın 99. maddesini devreye sokmasının ardından BM Güvenlik Konseyi acil olarak toplandı. Karar tasarısı, düzenlenen acil oturumda oylandı. Ancak üye ülkelerin tamamı insani ateşkes kararını onaylarken İngiltere çekimser, ABD ise red oyuyla kararı veto etti. Esirlerin acilen ve koşulsuz serbest bırakılması ve insani yardıma erişim sağlanması talep edildiği kararın reddedilmesi büyük tepki topladı. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER