Gümüşhane türküleri ve halk oyunları kitaplaştırılıyor

Gümüşhane Kültür Sanat Kulübü yeni bir projeyi daha hayata geçiriyor. Daha önce 6 ciltlik Gümüşhane Halk Kültürü adlı eseri hazırlayan ekip bu kez Gümüşhane türkülerini ve halk oyunlarını iki ciltten oluşan bir eserde toplayacak. 

Gümüşhane türküleri ve halk oyunları kitaplaştırılıyor

Gümüşhane Kültür Sanat Kulübü yeni bir projeyi daha hayata geçiriyor. Daha önce 6 ciltlik Gümüşhane Halk Kültürü adlı eseri hazırlayan ekip bu kez Gümüşhane türkülerini ve halk oyunlarını iki ciltten oluşan bir eserde toplayacak. 

AK Parti Gümüşhane Milletvekili Hacı Osman Akgül’ün desteklediği projenin derleme ve notalama çalışmaları devam ederken, 2018 yılı Mayıs ayında tamamlanması planlanan proje ile Gümüşhane’nin halk kültürüne önemli bir eser daha kazandırılmış olacak.

Yaklaşık 700 sayfalık 2 ciltlik kitabın bastırılacağı, 25 türkünün mahalli sanatçılar tarafından okutularak stüdyo ortamında kaydedileceği, yöresel halk oyunlarının 30 tanesinin hareket notasyonu ile video kaydının da hazırlanacağı proje için Gümüşhane, Giresun ve Trabzon’daki üniversitelerde bulunan akademisyenlerden de bilimsel destek alınıyor.

Proje hakkında bilgi veren Dernek Başkan Yardımcısı ve proje koordinatörü edebiyatçı, şair ve yazar Talat Ülker, proje ile halk türküleri ve oyun havalarının derlenmesi, derlenen ezgilerin notaya alınması, tasnif edilip iki ayrı kitap olarak yayınlanması, 25 türküden oluşan bir albümün hazırlanması ve halk oyunlarını öğreten hareket notalı bir videonun hazırlanmasının amaçlandığını, böylece hem halk kıyafetlerinin hem halk oyunlarının hem de Gümüşhane yöresine ait bütün türkülerin notaya alınmış olacağını söyledi.

Daha önce hazırladıkları 6 citlkik Gümüşhane Halk Kültürü adlı eserde ham derlemeler olduğunu, onun üzerine yeni çalışmalara başladıklarını belirten Ülker, projenin son bölümünde merkez ilçe dahil olmak üzere 6 ilçe merkezinde “Herfene” geceleri yapılarak derlenen türkülerden ve düzenlenen halk oyunlarından örneklerin sunulduğu tanıtım programları da yapılacağını kaydetti.

Ülker, şunları söyledi: “Yapmayı çok arzuladığımız ama kaynak yetersizliği nedeniyle yapamadığımız bu çalışmayı Milletvekilimiz Osman Akgül beyefendinin destekleriyle gerçekleştireceğiz. Kendisine projemize verdiği destekten ve bizi umutlandıran yaklaşımından dolayı teşekkür ediyoruz. Biz sayın vekilimizin destek sözüyle çalışmalarımıza başladık. Derleme çalışmalarımız hızla devam ediyor. Notalama çalışmaları başladı. Hareket notalarıyla hazırlayacağımız görsel kayıt ile halk oyunlarımızı öğretmek isteyen eğitimcilere eşsiz bir doküman sunmuş olacağız. Halk oyunları kitabında geleneksel kıyafetlerimiz de çizimleri ile yer alacak. Mahalli sanatçılarımıza derlediğimiz türküleri okutacağız ve stüdyo ortamında kaydedeceğiz. Derleme çalışmalarının bütün çıktılarını özel bir kutu içinde bez ciltli iki kitap olarak ilimizin yazılı kültürüne kazandırmış olacağız. Projenin bitiminde Sayın valimizin, kaymakamlarımızın ve belediye başkanlarımızın katkılarıyla bütün ilçelerimizde halk konseri niteliğine büründürülmüş Herfene geceleri yapacağız.”

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER