Gümüşhane Üniversitesinde helal gıda paneli düzenlendi

Gümüşhane Üniversitesi Gıda Mühendisleri Odası Öğrenci Temsilciliği tarafından ‘Helal Gıdalar ve Helal Katkı Maddeleri’ paneli düzenlendi.

Gümüşhane Üniversitesinde helal gıda paneli düzenlendi
Gümüşhane Üniversitesi Gıda Mühendisleri Odası Öğrenci Temsilciliği tarafından ‘Helal Gıdalar ve Helal Katkı Maddeleri’ paneli düzenlendi.

Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Denetleme ve Sertifikalandırma Derneği (GİMDES) üyesi Yüksek Kimyager Murat Sayın’ın konuşmacı olarak katıldığı panel Gümüşhane Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Çok Amaçlı salonda gerçekleştirildi.

Panele Gümüşhane Üniversitesi Rektör Yardımcıları İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Celalettin Vatandaş, Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. M. Muhsin Kalkışım, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Küçük ile öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Son günlerin en çok tartışılan konulardan biri olan "Helal Gıdalar ve Helal Katkı Maddeleri"  hakkında bilgiler verilen panelde, son yıllarda insanların acımasız üretim ve tüketim kültürü arasında sıkışıp kalan helal gıda kavramının İslam dinini kabul edip, İslam dinine göre yaşayanlar için giderek daha fazla önem kazandığına dikkat çeken Murat Sayın, hem temiz hem helal gıda tüketimini daha çok önemsemeye başladıklarını ve yerli yabancı firmaların helal sertifika veren kuruluşlara ilgisinin arttığını dile getirdi.

Neden helal sertifikalamaya ihtiyaç var?

Panelde helal sertifikalamaya ihtiyacın giderek arttığını belirten Sayın, “Müslüman bir ülkede helal sertifikalamaya gerçekten ihtiyaç var. Çünkü ülkemizde kullanılan katkı maddelerinin çoğu ithaldir. Genelde gayri müslimlerin ürettiği bu katkılar Türkiye’ye girerken Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından analizler yapılarak incelenir ve Türk Gıda Kodeksi’ne uygunsa ülkeye girişine izin verilir. Bu Kodeks ise maalesef; haram, necis, mekruh gibi İslami tanımlandırmaları içermediği, sadece sağlıkla ilgili bazı kriterleri içerdiği için bu katkılar, İslami noktada şüpheli olarak Türkiye’ye girmektedir. Dolayısıyla şüpheli olan bu katkılarla yapılan tüm üretimler de İslami noktada şüpheli olmaktadır. Hatta katkı kullanılma ihtimali olan üretimler de şüphelidir. Türkiye’de GİMDES ve TSE ile birlikte birkaç tane yetkili kurum var ve dünya genelinde ise bu rakam 400’ün üzerinde, GİMDES (Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Denetleme ve Sertifikalandırma Derneği) olarak bu işi çok önemsiyoruz her müracaat eden gıda firmasına da sertifika vermiyoruz. Ancak gerekli şartları sağlamaları durumunda belirli kurallar çerçevesinde sertifika verebiliyoruz." dedi. Sayın, helal sertifikası alabilen firma ve markaların düzenli olarak kontrol altında tutulduklarını, şüpheli durumlarda verilen lisansın iptal edildiğinin altını çizdi. Sayın ayrıca kola, sakız, cips, bisküvi, çikolata gibi gençleri tehdit eden gıdaların üretiminde kullanılan katkı maddelerinin zararları üzerinde durdu.

Panelde soru cevapların alınmasından sonra kürsüye çıkan Rektör Yardımcısı Edebiyat Fakültesi Dekanı M. Muhsin Kalkışım, yaptığı konuşmadan dolayı Murat Sayın'a teşekkür ederek plaket takdiminde bulundu.
Güncelleme Tarihi: 19 Mart 2015, 13:26
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER