Gümüşhane Üniversitesinde ‘Helal Turizm’ Semineri düzenlendi

Gümüşhane Üniversitesi’nde (GŞÜ) ‘Helal Turizm Kavram ve Uygulamaları’ konulu seminer düzenlendi.

Gümüşhane Üniversitesinde ‘Helal Turizm’ Semineri düzenlendi
Gümüşhane Üniversitesi’nde (GŞÜ) ‘Helal Turizm Kavram ve Uygulamaları’ konulu seminer düzenlendi.

GŞÜ Turizm Fakültesi seminer etkinlikleri kapsamında düzenlenen programda, Turizm İşletmeciliği Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. İsmail Çalık, turizm, sürdürülebilir turizm, helal ve helal turizm kavramları ile helal turizm uygulamaları hakkında bilgi verdi.

Hayatın her alanında kendini gösteren dini hassasiyetlerin kişilerin tavır ve davranışlarını etkilediğini anlatan Çalık, “İnsanların ihtiyaçlarının giderilmesi için mal ve hizmet üreten endüstriler, toplumların hassasiyetleri ve duyarlılıklarına göre ürünlerini çeşitlendirmeli ve toplumun ihtiyaçlarını karşılamalıdır” dedi.

Turizm endüstrisinde yer alan turistik ürün süreçlerinde, diğer tüm endüstrilerde olduğu gibi tüketicilerin istek, değer ve dini ihtiyaçlarının dikkate alınması gerektiğini belirten Çalık, “Dinin kurallarına aykırı olmayan, dince yasaklanmamış olan anlamına gelen helal kavramı,  İslam hukukuna göre meşru, yasal veya uygun anlamındadır.  Helal Turizm ise turizm ürün süreçlerinde İslami kurallara dikkat edilen, İslami hassasiyetleri önemseyen bir turizm türü olarak tanımlanabilir. Helal turizm, İslami kuralların izin verdiği ölçüde Müslümanların turizm aktivitelerine katılmalarını ön gören bir yaklaşımdır” diye konuştu.

Helal turizmde, seyahatlerin temel motivasyonun Allah’ın rızasını kazanmak olduğunun altını çizen Yrd. Doç. Dr. Çalık, hac ve umre ziyaretlerinin örnek olarak gösterilebileceği helal turizmde temel amacın Allah rızası, tali amacın ise kişilerin fiziksel, sosyal ve manevi tatminlerinin yerine getirilmesi olduğunu söyledi.

GŞÜ İletişim Fakültesi amfi salonunda gerçekleştirilen seminere üniversite akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.
Güncelleme Tarihi: 25 Mart 2015, 14:26
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER