Gümüşhane’de bin 400 adet yerel meyve fidanı dağıtıldı

Gümüşhane’de yerel meyve çeşitlerinin korunması için bin 400 adet fidan üreticilere 70 dekar alanda bahçe tesisi yapmaları için dağıtıldı.

Gümüşhane’de bin 400 adet yerel meyve fidanı dağıtıldı

Üç yıl önce Vali Kamuran Taşbilek’in talimatıyla İl Özel İdaresinin maddi desteğiyle projelendirilen çalışma ile Gümüşhane’ye özgü armut çeşitleri olan Hacı Hamza, Cinci, Menendi, Arpa, Çermail, Meyrik, Şalgam, Bıldırcın ve elma çeşitleri olan Göbek, Mahsusa, İngiliz Elması, Söğüt, Arap Kızı gibi çeşitleri belirlenen lokasyonlardan yaz aylarında Tarım ve Orman İl Müdürlüğü mühendisleri tarafından alınan aşı kalemleri Erzincan Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsünde aşılanarak çoğaltıldı.

Tarım ve Orman Bakanlığı Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü ile ortaklaşa yürütülen çalışmalarla, yerel meyve çeşitlerinin her yıl çoğaltılarak Gümüşhane’nin münbit toprakları ile buluşturulduğu proje kapsamında bu anaçlardan yetiştirilen bin 400 adet fidan Gümüşhane’deki üreticilere 70 dekar alanda bahçe tesisi yapmaları için dağıtıldı.

YORUM EKLE
YORUMLAR
Eyyup Sami Ural
Eyyup Sami Ural - 2 yıl Önce

Sayin vali beye tesekkur ediyorum. Yıllarca dusunmus oldugum bir projeydi Gümüşhanemizde ki 30 a yakın armut 15 e yakın elma çeşidini yeniden çoğaltıp ilimizin meyve çesitliliği kültürünü tekrar canlandırdığı için , bu ıste emeği gecenlere de tesekkurlerimi sunarım.
Göbek elması örnegini verirsek komposto ve hoşaf olan tek elma çeşıdidir. Baska cins elmadan komposto ve hoşaf yapılinca bişerken dağılır. Bunu da bir bilgi notu olarak yazmam gerkdi.

SIRADAKİ HABER