Gümüşhane'de Cennetten Bir Parça: Artabel Tabiat Parkı

Gümüşhane’nin Torul ilçesi sınırlarında bulunan 5 bin 859 hektarlık Artabel Gölleri Tabiat Parkı, doğanın tüm güzelliklerini içerisinde gizliyor.

Gümüşhane’nin Torul ilçesi sınırlarında bulunan 5 bin 859 hektarlık Artabel Gölleri Tabiat Parkı, doğanın tüm güzelliklerini içerisinde gizliyor.

Bünyesinde barındırdığı 20’nin üzerinde ki buzul krater gölü, endemik bitkileri, yabani hayvan çeşitliliği, zengin flora ve faunası ile peyzaj bakımından da oldukça zengin olan bölge eşsiz manzarası ile Türkiye’nin en önemli bölgelerinden birisi olma yolunda.

Işıkla suyun buluştuğu zirve olarak adlandırılan ve 1998 yılında milli park ilan edilen bölge, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan uzun ölçekli gelişme planı ile doğa turizmine kazandırılmaya çalışılıyor.

Yaz mevsiminin en sıcak günlerinin yaşanmaya başlandığı tarihlerde; İstanbul, İzmir, Antalya gibi şehirlerde hava sıcaklığı kırk derecenin üzerine çıkarken, Artabel tabiat parkında ise kar ve buzul kütleleri en doğal hali ile ziyaretçilerini karşılıyor.

Gümüşhane’de fotoğrafçılıkla uğraşanların mutlak uğrak noktalarından birisi olan Artabel Tabiat Parkı için yerel dinamiklerde harekete geçmiş durumda. Bölgenin tanıtımı için çalışmalarını sürdüren Gümüşhane Fotoğraf ve Sinema Sanatı Derneği (GÜFSAD),  günübirlik düzenlediği foto safari ile bölgenin bilinebilirliğini artırmayı hedefliyor. Etkinliklere katılan kulüp üyeleri binlerce fotoğrafa imza atıyor.

Son olarak bu hafta içinde düzenlenen etkinliğe, 8 GÜFSAD üyesi fotoğrafçı katıldı. İl merkezine yaklaşık 50 kilometre uzaklıkta bulunan Gülaçar Köyü, Esentepe Mahallesi yaylasında 2 bin 390 metre rakımdan başlayan gezi 8 saat sürdü. 10 kilometrelik parkuru yürüyen fotoğrafçılar, 2 bin 890 metre rakımdaki Adalı Göl, 2 bin 980 metre rakımdaki Ah Tabur Gölü ve 2 bin 720 metre rakımdaki Küçük Göl gibi göllerle birlikte, karların erimesiyle meydana gelen irili ufaklı su kaynaklarını ve çağlayanları da fotoğrafladı. Artabel Tabiat Parkı genelinde çalışmalarını sürdüren ekip, doğanın oldukça cömert davrandığı bölgede başta ters lale olmak üzere farklı çiçek türlerini de görüntüleme fırsatı yakaladı.

Artabel Tabiat Parkı, doğal güzelliklerinin yanı sıra tarihi özellikleri ile de araştırılması, incelenmesi gereken bir yer olarak dikkat çekiyor. Bazı göl yüzeylerinin hala buzlar kaplı olduğu Tabiat Parkında, bölgede yapılan savaşlara dair izlere de rastlamak ta mümkün.

BİR TABUR ASKERİN ŞEHİT OLDUĞU GÖL: AH TABUR

GÜFSAD Başkanı Vehbi Yalçın, bölgenin en üst göllerinden olan Ah Tabur gölünün doğal güzelliğinin yanısıra manevi olarak da önemli bir yer tuttuğunu belirterek, Osmanlı-Rus harbi döneminde bir tabur askerin bu gölde şehit olduğunun rivayet edildiğini söyledi.

Artabel Gölleri Tabiat parkı etrafında çok sayıda sipere kendisinin de şahit olduğunu ifade eden Yalçın, “Gümüşhane bölgesinin Ruslar tarafından işgal edilmesinin ardından, işgale karşı devletin gönderdiği bir tabur asker gece yürüyüşü sırasında bu gölün üst kısmından geçerken hepsi yamaçtan düşerek boğulur. Sabah olduğunda tabur komutanı olayı duyar ve bölgeye gelir. Gördüğü manzara gölün yüzündeki asker şapkalarıdır. Ah tabur ah tabur diyerek ağlar. Bölgenin adı da Ah Tabur olarak kalır. Son dönemde bazı vatandaşlar gölün üst kısmında hala şehit mezarlıklarının bulunduğunu da rivayet ettiler.” dedi.
Güncelleme Tarihi: 22 Haziran 2012, 13:24
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER