Gümüşhane’de Enderun usulü teravihe yoğun ilgi

Gümüşhane’de merkez Kemaliye Camiinde Enderun usulü teravih namazı kılındı. Vatandaşlar namaza yoğun ilgi gösterdi.

Gümüşhane’de Enderun usulü teravihe yoğun ilgi

“Ramazan Ayı Kardeş Şehir Buluşması” kapsamında Trabzon İl Müftüsü Selami Aydın ve ekibi tarafından Gümüşhane merkez Kemaliye Camii’nde Enderun usulü teravih namazı kılındı.

Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği teravih namazı öncesi Trabzon İl Müftüsü Selami Aydın, sohbet edip dua etti.

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Ramazan-ı Şerif’in manevi coşkusunun en güzel şekilde yaşanabilmesi için çaba gösterdiğini belirten Müftü Aydın, “Bizleri bir Ramazan’a daha ulaştıran Rabbimize hamdolsun. Bu mübarek ay ile birlikte özlemini çektiğimiz bir çok manevi güzelliğe yeniden kavuştuk. Bu manevi güzelliklerden biri olan, Gümüşhane’mizde de gelenekselleştirilmeye çalışılan Enderun Teravihi geleneğini bu akşam bu güzel camimizde hep birlikte devam ettiriyor olmanın mutluluğunu yaşıyoruz.” dedi. 

Gümüşhane İl müftüsü Hüseyin Gün de “Kardeş şehir buluşmaları kapsamında ekibiyle ilimizi teşrif eden sayın il müftümüze ve ekibine ayrı ayrı teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Namazdan sonra camiye gelen çocuklara çikolata ikram eden il müftülerinin çocuklarla toplu hatıra fotoğrafı çektirmesinin ardından program sona erdi.

Enderun teravih nedir ve nasıl kılınır?

1831 yılının ramazan ayında, musikişinas padişahlardan Sultan 2. Mahmut'un da bulunduğu, müezzinliğini Türk musikisinin dahi ismi Hamamizade İsmail Dede Efendi'nin yaptığı, saray baş imamı Zeynel Abidin Efendi'nin kıldırdığı teravih, enderun usulünün ilk örneği olarak biliniyor.

Enderun usulü teravihin özelliği, namazın her 4 rekatının, Türk musikisinin farklı makamlarında kılınması ve bu makamlardaki ilahilerle de süslenmesi.

İmamın takip edeceği makamlardan her 4 rekatta bir ramazanın ruhuna uygun, namazın huşu ve coşkusunu artırmak için dinlenme anlamına gelen tervihalarda eğitimli ve güzel sesli müezzinler topluluğunca ilahilerin okunması adetine "Cumhur Müezzinliği" ismi veriliyor.

Osmanlı'nın köklü geleneklerinden enderun usulü teravihte, öncelikle müezzinin getirdiği kamet ile yatsı namazının "hicaz" veya "uşşak" makamında kılınacağı belirleniyor. Namaz kılınırken baş müezzinin makamlar arasındaki geçişi salavat çekerek yaptığı enderun teravihte, imam baş müezzinin makamından 4 rekat kıldırıyor, yine aynı makamdan ilahi okunuyor. Tekrar baş müezzin diğer makamdan salavat getirerek, imamın o makamdan namazı kıldırmasını sağlıyor.

Makamları klasik Türk musikisinin en önemli ismi olan Itri'ye dayanan enderun usulü teravihte en çok "hicaz", "segah", "isfahan", "uşşak" ve "acemaşiran" makamları kullanılırken, vitir namazı "segah" makamında kılınıyor.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER