Gümüşhane’de kapama kuşburnu bahçeleri kuruluyor

Adı pestil ve kömenin yanı sıra kuşburnu ile özdeşleşen ve Kuşburnu meyvesinin gen merkezi olarak kabul edilen Gümüşhane’de kapama kuşburnu bahçeleri kuruluyor.

Gümüşhane’de kapama kuşburnu bahçeleri kuruluyor

Tarım ve Orman Bakanlığının bitkisel üretim alanında uyguladığı Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından hazırlanan ‘Kuşburnu Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi Projesi” kapsamında Şiran ilçesinde 5 bin adet sertifikalı kuşburnu fidanı dağıtımı yapıldı.

Dağlarında Türkiye’deki 27 tür kuşburnu bitkisinden 17’sinin doğal olarak yetiştiği Gümüşhane’de hazırlanan proje kapsamında Şiran ilçesinde 18 üreticiye yüzde 75 hibe destekli 5 bin adet sertifikalı kuşburnu fidanı dağıtımı yapılarak 34 dekar alanda modern kapama kuşburnu bahçeleri kurulacak.

Konuyla ilgili kurumdan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Planlı kalkınmanın getirdiği hayat standartlarındaki yükselme, dengeli ve doğal beslenme konusundaki toplumdaki bilinçlenme sonucu kuşburnu ürünlerine olan talep gün geçtikçe artmaktadır. Kuşburnu c vitamini bakımından çok önemli bir üründür. 100 gram kuşburnu bir kasa portakala eşdeğer C vitamini deposudur. İnsan yaşamı için son derece önemli bir besin kaynağı olan ve C vitaminini bünyesinde bulunduran kuşburnu meyvesi, geniş bir kullanım ve tüketim alanına sahip bir bitkidir. Aile fertlerinin hemen hepsinin bu işi yapabilmesi ve her seviyedeki iş gücünü değerlendirmesi, en az sermaye ile kar sağlayan, geniş bir kuşburnu meyvesi potansiyeline sahip olan ilimizde, yaklaşık bin 500 ton kadar kuşburnu rezervi bulunmaktadır. İlimizde kurulu bulunan ve kuşburnuyu işleyerek mamul ürün haline getiren 6 adet işleme tesisi bulunmaktadır. Ayrıca İlimizde toplanan kuşburnu meyvelerin bir kısmı halk tarafından geleneksel yöntemlere göre hazırlanan marmelat, şurup, çay gibi isimler altında değerlendirilmektedir. İlimizde istihdam ve katma değer oluşturacak modern kapama bahçeler kurarak bu projelerin çiftçilerimizin talebi doğrultusunda önümüzdeki yıllarda da devam edecektir.”
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER